Το καφέ της χαράς στη θέση Μουργκάνι

Dec 02 2016

Το καφέ της χαράς στη θέση Μουργκάνι

 

Ταξιδεύοντας στους δρόμους του εθνικού ή του περιφερειακού δικτύου μπορεί να μην καταβροχθίζεις τα χιλιόμετρα αλλά έχεις την ποιότητα της διαδρομής και τα τυχερά σου. Την αμεσότητα με τα χωριά, τους απρόβλεπτους επισκέπτες, κοπάδια ζώων, περιστατικά απρόοπτα που κάνουν την διαδρομή περιπετειώδη. Το σίγουρο είναι ότι δεν πλήττεις και το κάθε τι που συμβαίνει είναι μιά αφορμή και συζήτηση για κοινωνικοποίηση!

Ταξιδεύοντας για το Μέτσοβο, προκειμένου να πάμε στο Κατώι Αβέρωφ για ένα τριήμερο οινογευσιγνωσίας που οργάνωσε η φίλη μας Μαρίνα Μπουτάρη με το trip2taste της, είχαμε και τις …τυχερές ατυχίες μας. Ένα βραχυκύκλωμα στο τζιπ προειδοποίησε με κάτι κόκκινα φωτάκια που αναβόσβηναν, κι έτσι, λίγο έξω από την Καλαμπάκα, μείναμε στο πλάι του δρόμου με τη μηχανή να αρνείται να πάρει μπρος.

rsz_dsc_7325

Τηλεφωνήσαμε στην Express Service και περιμένοντάς την να έρθει θαυμάζαμε το τοπίο με τα πεσμένα φύλλα των πλάτανων να έχουν στρώσει χαλί. Και νάσου μια φωνή από μια μικρή πόρτα που άνοιξε, «ελάτε παιδιά εδώ, τι σας συνέβη;». Ένα μαγαζί δίπλα στο δρόμο, στην άκρη του πουθενά, μιά αυτοκατασκευή που δεν σου γεμίζει το μάτι, μια σταλιά αλλά θαυματουργή!

Η φωνή που μας κάλεσε ήταν του Κώστα του ιδιοκτήτη, που όταν βγήκε στη σύνταξη παράτησε την Αθήνα, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, και άνοιξε με τη γυναίκα του τη Λίτσα «Το καφέ της χαράς», για τους περαστικούς, αλλά πιο πολύ για τους ντόπιους φίλους από τα γύρω χωριά, να πίνουν τις μπύρες και τα τσίπουρά τους, να τρώνε τα σουβλάκια, τις ντόπιες νοστιμιές και τους μεζέδες της Λίτσας. Μια ταμπέλα καρφωμένη πάνω από το μπαρ γράφει «Η λεωφόρος του Έρωτα» και από κάτω “Εδώ θα περπατάμε μαζί για πάντα”.

rsz_dsc_7301

Ζευγάρι 32 χρόνια ο Κώστας με τη Λίτσα, με δυο μεγάλους γιους στην Αθήνα, έχουν βρει εδώ το νόημα της ζωής. Σχολιάζουν την επικαιρότητα με τους θαμώνες, λένε τα νέα της περιοχής (τα αγριογούρουνα εφέτος έχουν πληθύνει πολύ) και βοήθησαν κι εμάς να βάλουμε μπρος το αυτοκίνητο με έναν φίλο τους ηλεκτρολόγο που έφτασε επιτόπου μόλις του τηλεφώνησαν! Αθάνατη ελληνική επαρχία!

 

Άγνωστο για τους περαστικούς το “Καφέ της χαράς” είναι ένα τοπόσημο για όσους ταξιδεύουν σε μόνιμη βάση από την Καλαμπάκα προς τα Γιάννινα.

Ένα σύγχρονο χάνι.

rsz_dsc_7318

Το καφέ της χαράς. Τοποθεσία Μουργκάνι, στο 9ο χλμ από την Καλαμπάκα προς Εγνατία Οδό. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα!

 

 

 

 

 

<