Μια όμορφη πολύχρωμη εικόνα που συμπυκνώνει σ΄ένα ταψάκι την ικαριώτικη φύση.
Σέσκουλα, καυκαλήθρες, μάραθα, ζοχιοί, παπαρούνες, λάπαθα, μυρώνια, αγριόπρασσα είναι τα πιο χαρακτηριστικά. Οι χορτόπιτες της Ικαρίας γίνονται ψητές στον φούρνο, ενώ στο τηγάνι γίνονται τα πιταράκια με τα ίδια υλικά. Ανάλογα τα γούστα οι νοικοκυρές βάζουν και ρίγανη, μέντα ή άλλα βοτάνια, φρέσκο κρεμμυδάκι, σπανάκι, λίγα ίχνη ντόπιου τυριού και γλυκού κολοκυθιού και βεβαίως άνιθο, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.