12 ταβέρνες και άλλα γαστρονομικά στέκια στην Ύδρα

12 ταβέρνες και άλλα γαστρονομικά στέκια στην Ύδρα
Aug 24 2018

12 ταβέρνες και άλλα γαστρονομικά στέκια στην Ύδρα

Δώδεκα γαστρονομικά στέκια στην Ύδρα, το νησί που δεν παράγει τίποτα – ας είναι καλά η απέναντι ακτή της Αργολίδας, κι ο Αργοσαρωνικός -, γι’ αυτό άλλωστε και οι κάτοικοι γινήκαν πριν 4 αιώνες καπεταναίοι, σφουγγαράδες και ναυτικοί και παράξαν πλούτο που τον επένδυσαν στα αρχοντικά και στα σπιτικά τους.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Κι όταν λαβωμένο από τον πόλεμο, την κατοχή, τη φτώχεια και την ερημιά, το ιστορικό νησί της Ύδρας άρχισε δειλά-δειλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 να παίρνει τ’ απάνω του και με τις  κινηματογραφικές ταινίες «Το κορίτσι με τα μαύρα» με την Έλλη Λαμπέτη του Κακογιάννη (1956), «Το παιδί με το δελφίνι» με τη Σοφία Λόρεν (1957), και η «Φαίδρα» με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Άντονυ Πέρκινς (1962)  κι Ευρωπαίοι  διάσημοι καλλιτέχνες εγκαθίστανται, τα τυπικά ταβερνάκια με τους ντόπιους μεζέδες και το κέφι των Υδραίων ξαναζωντάνεψαν τη ζωή το νησί. Παρουσιάζουμε 12 γαστρονομικά στέκια στην Ύδρα όλων των κατηγοριών – από λαϊκές ταβέρνες έως gourmet – εν γνώση μας ότι άλλα 10 θα μπορούσαν να βρίσκονται στη λίστα. Αλλά υπάρχει και η επόμενη χρονιά!

Η καταγραφή γίνεται με όρους περιπάτου. Πρώτη βόλτα στο λιμάνι με αφετηρία το Ιστορικό Αρχείο προς την Σπηλιά και κατόπιν η ίδια πορεία αλλά από την ενδοχώρα.

 

 

Ίσαλος

Καφενείο Ίσαλος - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Ο Γιάννης Ράππας με τη γυναίκα του την Ιφιγένεια Μπακρατσά άνοιξαν στην παραλία της Ύδρας το 2000 το cafe-restaurant Ίσαλος,  ένα από τα πρώτα μαγαζιά που συναντά κανείς κατεβαίνοντας από το πλοίο μόλις φτάσει στην Ύδρα. O Ίσαλος πρώτος στη σειρά αλλά και πρώτος στην ποιότητα σ’ ότι προσφέρει -σαλάτες, μεζέδες, σάντουιτς, εδέσματα- μένει ανοιχτός όλο τον χρόνο, κάτι πολύ σημαντικό για τους μόνιμους κατοίκους, που ναι μεν βλέπουν το όμορφο νησί τους να κατακλύζεται από κόσμο τις θερινές περιόδους ή τα τριήμερα, αλλά τον χειμώνα έχουν να διαχειριστούν τη μοναξιά μιας άλλης Ύδρας. Και ο Ίσαλος τους δίνει, μοναδικές γεύσεις από ψαγμένα ελληνικά προϊόντα και τους παρέχει  μια καθησυχαστική-παρηγορητική συντροφιά.

 

Η Ωραία Υδρα

gourmet εστιατόριο "Η Ωραία Ύδρα"

Η Αντιγόνη Βαμβακά ονειροπόλα αλλά και αποτελεσματική Πειραιώτισσα επιχειρηματίας και φίλη της ‘Υδρας 35 χρόνια, άνοιξε το gourmet εστιατόριο “Η Ωραία Ύδρα”, (στη θέση της παλιάς Ψαροπούλας, όπου από 1911 η οικογένεια Τηλιακού διατηρούσε ταβέρνα και από το 1993 εστιατόριο). Είτε θελήσεις να κάτσεις στα τραπέζια της προκυμαίας, για να νιώσεις την κίνηση και τον ρυθμό της, είτε αν έχεις την τύχη να κλείσεις ένα από τα τρία προνομιούχα τραπέζια στο μπαλκονάκι της με θέα το λιμάνι, θα ξέρεις ότι θα φας ιδιαίτερες γκουρμεδιάρικες  γεύσεις από ένα εστιατόριο που προσφέρει εξαιρετικές γευστικές εκπλήξεις στους θαμώνες  του.

 

Ο Πειρατής

Πειρατής - The Pirate Bar - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Ο θρυλικός Πειρατής της Ύδρας είναι ένα μαγαζί που έχει αφήσει ιστορία 40 βάλε χρόνων. Είναι το μπαρ στην δεξιά πλευρά της παραλίας, δίπλα στο άγαλμα του Κουντουριώτη, που από τότε που πρωτοφτιάχτηκε, είδε να περνούν από τα τραπέζια του οι πάντες: από εφοπλιστές, γόνους επιχειρηματικών οικογενειών, bon viveurs, μοντέλα, σκαφάτους και ιστιοπλόους, μέχρι νεαρόκοσμο, παρέες αγοριών και κοριτσιών που λάτρευαν την καλή μουσική και την χαλαρή, αλλά και χορευτική μέχρις εξαντλήσεως ατμόσφαιρά του. Στις μέρες μας ο Τάκης Μπούχλας με την γυναίκα Wendy συνεχίζουν απτόητοι με τα δυό παιδιά τους, Ζάρα και Δία, και  μετατρέψαν τον Πειρατή σ’ ένα all-day bar με το πρωινό του, τον καφέ του, ένα ελαφρύ μεσημεριανό φαγητό και το βράδυ το ποτό του και βεβαίως το κοκτέιλ του.

 

Ναυτικός Όμιλος Ύδρας

Ναυτικός Όμιλος Ύδρας - Εστιατόριο Omilos - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Λίγο πιο έξω από το λιμάνι της Ύδρας, πηγαίνοντας προς τη Σπηλιά, βρίσκεται ο περίφημος Ναυτικός Όμιλος Ύδρας, που στέγασε τη θρυλική Λαγουδέρα, σημείο αναφοράς και μέρος του μύθου που συνοδεύει το νησί. Στις βεράντες του θρυλικού night club του Μπάμπη Μωρέ (ενός ευφυέστατου επιχειρηματία που το 1958 ήρθε στην Ύδρα, ξετρελάθηκε μαζί της και άνοιξε την πρώτη Λαγουδέρα σε μια αποθήκη για βάρκες) έχουν περπατήσει η Μπριζίτ Μπαρντώ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ οι Beatles, οι Rolling Stones, η Jackie Kennedy, η Μαρία Κάλλας και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Ο Κώστας Αχείλας με τη συνεταίρο του Λίζα Μπαρτσιώκα παρέλαβαν το επί 10 χρόνια παρατημένο  μαγαζί και το 20ο6 δημιούργησαν ένα gourmet εστιατόριο και μπαρ, έναν χώρο υψηλής αισθητικής και καλού γούστου, που σέβεται την ιστορία του club, αλλά συνεχίζει ταυτόχρονα την παράδοση της ζεστής κοσμοπολίτικης φιλοξενίας.

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

 

Eστιατόριο Sunset

Εστιατόριο Sunset - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Στην Ύδρα η ιστορία είναι παντού παρούσα. Ένα τέτοιο σημείο είναι στα Κανόνια, όπου βρίσκεται το εστιατόριο Sunset, λίγα μέτρα κάτω από το αρχοντικό του Παύλου Κουντουριώτη, που δεσπόζει στα δυτικά του λιμανιού της Ύδρας. Εκεί στη Σπηλιά στις αρχές του 20 ου αιώνα  ο Ναύαρχος Κουντουριώτης μαζί με τον σημαντικότερο πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ρέμβαζαν το πέλαγο και ονειρεύονταν την Μεγάλη Ελλάδα. Λίγα μέτρα πιο κει, ο Αντώνης Ράμπιας παραλαμβάνει το 1993 ένα αναψυκτήριο μπαρ και δημιουργεί ένα εστιατόριο με ελληνική κουζίνα. και αρκετά χρόνια αργότερα, δημιουργεί το gourmet εστιατόριο Sunset, που βραβεύεται κάθε χρόνο  ως ένα από τα εστιατόρια με την καλύτερη θέα στον κόσμο!

 

Ξενοδοχείο Mπρατσέρα

Ξενοδοχείο Bratsera - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Η Μπρατσέρα δημιουργήθηκε από  τη Χριστίνα Νεύρου μετατρέποντας το παλιό εργοστάσιο σφουγγαριών της οικογενείας της (Βερβενιώτη)  σε ξενοδοχείο, στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Αρχιτέκτονας και σύμμαχός της σε αυτή την επίπονη, αλλά και δημιουργική εργασία, ήταν ο στενός της φίλος Δημήτρης Παπαχαραλάμπους, στον οποίο η Χριστίνα άφησε το ξενοδοχείο όταν έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ό,τι και να ειπωθεί για την αισθητική της Μπρατσέρας είναι λίγο αφού άλλωστε το 1996 απονεμήθηκε  το Βραβείο EUROPA NOSTRA για το ιδιαίτερο έργο της ανάπλασης της.  Η κουζίνα της Bratsera έχει ένα εξαιρετικά δελεαστικό μενού, με πιάτα  ελληνικής “πειραγμένης” παραδοσιακής κουζίνας και άλλα με μεσογειακές αναφορές που σερβίρονται επί  8 μήνες το χρόνο,  σε διαμένοντες στο ξενοδοχείο ή μή, στην πανέμορφη την πισίνα το καλοκαίρι, ή εάν κάνει ψύχρα, στη ζεστή ατμόσφαιρα του εστιατορίου.

 

 

Caprice Restaurant

Caprice Restaurant-Bar - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Σε ένα πανέμορφο καλντερίμι, λίγα μέτρα πίσω από το λιμάνι της Ύδρας, βρίσκεται από το 1994 το Caprice Restaurant-Bar, όπου ο Βασίλης Κόκκος μετέτρεψε  την αποθήκη σφουγγαριών του παππού του  σε εστιατόριο-σημείο αναφοράς για τους καλοφαγάδες, Έλληνες και ξένους, που επισκέπτονται το νησί. Η κουζίνα του Caprice συνδυάζει γνήσιες ιταλικές συνταγές ελαφρά “πειραγμένες” με παραδοσιακά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα. Σταθερή του αξία η pizza, με χειροποίητη λεπτή ζύμη (όπως η ιταλική) και υλικά εποχής, αλλά και η μεγάλη ποικιλία από φρέσκα ζυμαρικά. Εξαιρετικής έμπνευσης τα πιάτα με υδραίικα θαλασσινά, καλαμάρι, αχινό, αστακό και λαχταριστά φιλεταρισμένα ψάρια. Το ριζότο σουπιάς εξαιρετικό, όπως και το λιγκουίνι με φρέσκο αχινό. Το αγαπημένο μου στέκι στην Ύδρα.

 

Kρυφό Λιμάνι

Το Κρυφό Λιμάνι (Ο Καπετάν Ανδρέας) - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Κρυμμένο – κυριολεκτικά – σε ένα μικρό στενάκι, καμιά διακοσαριά μέτρα πίσω από την παραλία της Ύδρας, βρίσκεται το Κρυφό Λιμάνι μια ταβέρνα που πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσει όποιος θέλει να λέγεται “ψαγμένος” όταν φεύγει από Ύδρα! Το Κρυφό Λιμάνι στεγάζεται σε ένα σπίτι με μια παραδοσιακή υδραίικη αυλή, με μια λεμονιά στη μέση να στέκει φουντωτή παρά τα 85 της χρόνια  και μια θεριεμένη κληματαριά με τα σταφύλια της τσαμπιά να κρέμονται από πάνω, μπερδεύοντας τους ξένους τουρίστες που τα νομίζουν ψεύτικο ντεκόρ! Εδώ ήταν το σπίτι του Μπάρμπα Δήμα, που είχε 4 παιδιά. Ένα από αυτά, ο Αντρέας, ήταν ναυτικός και το 1986, αφού πήρε τη σύνταξή του, άνοιξε αυτό το μαγαζί και του έδωσε το όνομα που επιθυμούσε: Κρυφό Λιμάνι. Το 1992 το παίρνει ο Δημήτρης Βούλγαρης, γιος του καπετάν Αντρέα και εγγονός του Μπάρμπα Δήμα, και το εξελίσσει. Νόστιμο φρέσκο ψάρι, ψητά της ώρας, καλά μεζεδάκια, όλα φτιαγμένα με μεράκι, μαγειρευτά με αυθεντικές σπιτικές συνταγές, ντόπιο καλαμάρι – πεντανόστιμο -, σε συνδυασμό με τη ζεστή και ανεπιτήδευτα φιλική εξυπηρέτηση, το καθιστούν αναμφίβολη επιλογή απόλαυσης.

 

Aμυγδαλωτά Τσαγκάρη

Αμυγδαλωτά Τσαγκάρη

Λαβωμένο από τον πόλεμο, την κατοχή, τη φτώχεια και την ερημιά, το ιστορικό νησί της Ύδρας άρχισε δειλά-δειλά από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 να παίρνει τ’ απάνω του. Ένα από τα λιγοστά καφενεία του λιμανιού, εκεί όπου οι πρώτοι επισκέπτες έπιναν τον καφέ τους, ήταν το μεγαλοπρεπές καφεζαχαροπλαστείο «τα Κυβέλεια» του Δημητρίου Τσαγκάρη, που βρισκόταν εκεί που στεγάζεται σήμερα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Ιδρυτής του από το 1930 ο Αριστείδης Τσαγκάρης ο οποίος προσέφερε και εμπορεύτηκε για πρώτη φορά υδραίικα αμυγδαλωτά που μέχρι εκείνη τη εποχή φτιάχνονταν μόνο στα σπίτια για ιδιοκατανάλωση σε γιορτές και ευχάριστα γεγονότα.  Το 1957 το αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τσαγκάρης και η γυναίκα του Άννα και είναι αυτοί που θα γλυκάνουν για τα επόμεν 60 χρόνια όλους τους Έλληνες και αλλοδαπούς φίλους του νησιού. Η κυρα-Άννα, παρ’ ολη την ηλικία της, συνεχίζει την τέχνη του αμυγδαλωτού μέχρι τις μέρες μας και ευτυχώς την παρέδωσε στο παιδί της και το εγγόνι της.

 

Ξερή Ελιά

Ταβέρνα Ξερή Ελιά - Ντούσκος - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Η Ξερή Ελιά ειναι μια μπακαλοταβέρνα του προπερασμένου αιώνα, με σήμα κατατεθέν μια μεγάλη ελιά στο κέντρο της πλατείας της (που ξεράθηκε δίνοντας το όνομά της στο μαγαζί), που έμελλε να γίνει μία από τις πιο ξακουστές ταβέρνες της Ύδρας και όχι μόνο. Με 180 χρόνια ιστορία, η Ξερή Ελιά, σημείο αναφοράς για τους Υδραίους και για τους πιο πιστούς ξένους φίλους της Ύδρας, είναι η ταβέρνα με μαγειρευτά παραδοσιακά φαγητά, υδραίικο καλαμάρι, ψάρι (σε όλες τις μορφές και γεύσεις), κυνήγι (πέρδικες, ορτύκια, μπεκάτσες), μαγειρευτό και ψητό κρέας, αλλά και εκεί όπου γίνονται γλέντια που αφήνουν εποχή!  Ο Leonard Cohen γράφει τραγούδι για την ταβέρνα και έρχεται εδώ με τους φίλους του να τραγουδήσει με την κιθάρα του, οι Υδραίοι πιάνουν το τραγούδι με καντάδες. Τα τραπέζια στην πλατεία της Ξερής Ελιάς, τοποθετημένα κάτω από τη σκιά που χαρίζουν μια τεράστια γλυσίνα, ένα πεύκο και δυο μουριές, δημιουργούν ένα περιβάλλον ειδυλλιακό, είτε μεσημέρι είτε βράδυ, για να απολαύσεις τις σπεσιαλιτέ του Ντούσκου.

 

Ταβέρνα Lulus

Ταβέρνα Lulus (Αφοί Καλαμαρά) - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Στον κεντρικό δρόμο της Ύδρας που πάει προς τα Καλά Πηγάδια, (οι Υδραίοι το λέγανε παλιά «ντρουμ σοκάκι», τώρα είναι η οδός Ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη) στο δεξί σου χέρι θα δεις μια ταβέρνα με δύο ονομασίες στην πινακίδα της. “Ταβέρνα Lulus” και “Αφοί Καλαμαρά”. Είναι από τις πιο παλιές ταβέρνες του νησιού με τη δική της ιστορία. Η ταβέρνα Lulus του Καλαμαρά, που λειτουργεί μεσημέρι-βράδυ, είναι μια τυπική ταβέρνα με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα που προσφέρει όλα τα κλασικά ελληνικά φαγητά: από λαδερά, μπάμιες, φασολάκια, αγκινάρες, μπριάμια, μελιτζάνες ιμάμ. Από τα μαγειρευτά ξεχωρίζουν τα γεμιστά, ο μουσακάς, το παστίτσιο, μοσχαράκι κοκκινιστό και λεμονάτο, αρνάκι στο φούρνο. Στην ψησταριά του Καλαμαρά ψήνονται κρέατα, μπριζόλες, σουβλάκια, μπιφτέκια και βεβαίως ψάρια όλων των κατηγοριών, τα μπαρμπούνια της περιοχής φυσικά καλαμάρι υδραίικο.

 

Four Seasons Restaurant

Four Seasons Hydra - Ύδρα, Πλάκες - Greek Gastronomy Guide

Ένα παλιό αρχοντόσπιτο ενός εμπόρου σφουγγαριών από το 1890 κάποια στιγμή (1950) δωρίσθηκε στο μοναστήρι της Αγίας Ευπραξίας. Εκεί παραθέριζε η οικογένεια Ράμπια, και εκεί πέρασε τα αξέχαστα καλοκαίρια της νιότης του ο Αντώνης Ράμπιας  ο τωρινός επιχειρηματίας του Four Seasons Hydra Luxury Suites & Restaurant. Το 2008 εγκαινιάζεται το Four Seasons Hydra Luxury Suites & Restaurant και πολύ γρήγορα γίνεται περιζήτητο. Βέβαια η κυρά Τασία Ράμπια, θα δώσει το στίγμα της  στην κουζίνα. Είτε στα πρωινά είτε στα γεύματα, στη στεγασμένη αυλή που βρίσκεται πάνω στην ακροθαλασσιά, μπορεί κανείς να δοκιμάσει ελληνικές γεύσεις, όπως φρέσκο ανθότυρο με μέλι, στραπατσάδα, τάκο με παξιμάδι με γλυκάνισο και βέβαια την σπανακόπιτα της κυρά Τασίας για πρωινό και υπέροχες σαλάτες, σπιτικούς μεζέδες και ψαράκια φρέσκα πιασμένα από τα ψαροκάικα της Ύδρας. Πέντε λεπτά με το σκάφος του ξενοδοχείου από την πανέμορφη αλλά και σχετικά πολυσύχναστη Ύδρα, θα βρει κανείς στις Πλάκες έναν μικρό παράδεισο με ιστορία.

 

Γιασεμί

Γιασεμί, η ταβέρνα του Γιώργου Σαΐτη - Ύδρα - Greek Gastronomy Guide

Στο περιθώριο της κοσμικής και τουριστικής Ύδρας, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το άκρο του οικισμού, στην περιοχή του γηπέδου,  στο ύψος μιας τεράστιας κουκουναριάς, σε μια ήσυχη γειτονιά, ο Γιώργος Σαΐτης ένας Υδραίος μάγειρας με εμπειρία  και η ευγενέστατη Ματίνα στην εξυπηρέτηση, δημιούργησαν  το 2018 το Γιασεμί που προσφέρει σε μια ατμόσφαιρα λαϊκή και ανεπιτήδευτη, κρέατα που δύσκολα να ξεχάσεις. Μέσα σε δύο χρόνια ο Γιώργος έγινε γνωστός για τα κρεατικά του και τα μοναδικά ψησίματά του κι όλο το νησί, Έλληνες, ξένοι κάτοικοι του νησιού αλλά και επισκέπτες έχουν να λένε για τα παϊδάκια και τις μπριζόλες του.

 

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

<