24 ευχές για το 2017

24 ευχές για το 2017
Ιαν 01 2017

24 ευχές για το 2017

Μια όμορφη φωτογραφία από ένα καράβι της Καστοριάς (ξύλινη παραδοσιακή βάρκα) – τραβηγμένη χειμώνα πριν τρία χρόνια – με 24 κουρνιαγμένους γλάρους μου δωσε την ιδέα, σήμερα χρονιάρα μέρα, να δώσω 24 ευχές για το 2017. Το 24 είναι ένας ιδιαίτερος αριθμός – 24 τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, 24 οι ώρες της ημέρας, 24 οι ραψωδίες του Ομήρου, 24 τα καράτια των διαμαντιών, 24 οι αυλακώσεις του ιωνικού κίονα- και εύχομαι οι ευχές μου, και πιάσουν και μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη νέα χρονιά.

ΥΓ. Άμα τελείωσα το γράψιμο, χρονιάρα μέρα (δις) αντιλήφθηκα ότι τελικά αυτό που έγραψα δεν είναι ένα ευχολόγιο, αλλά ένα προσωπικό job description! Κι όποιος το αντέξει!

 

 1. Υγεία. Πρώτη και κυριότερη. Δεν αρκεί να την ευχόμαστε αλλά και να την προσέχουμε.
 2. Άσκηση. Ό,τι μπορεί κανείς καλό είναι. Περπάτημα, στην πόλη, με μάτια ανοικτά, γυμναστική σώματος, αλλά πνεύματος, αφού με την παρατήρηση αντιλαμβανόμαστε το περιβάλλον μας,
 3. Αγάπη για τη ζωή, για τους ανθρώπους, για τα όμορφα πράγματα, για τη δουλειά μας, για τον τόπο μας, για την ανθρωπότητα, αγάπη για την αγάπη.
 4. Αυτογνωσία. Ο εαυτός μας μας στέλνει συνεχώς μηνύματα, αλλά εμείς βρισκόμαστε αλλού. Ας μάθουμε να επικοινωνούμε μαζί του.
 5. Κατανόηση. Μόνο αν ακούμε τους ήχους της εσωτερικής φωνής μας, τότε θα κατανοήσουμε και τις φωνές και την αλήθεια των άλλων. Ειδάλλως θα ζούμε σ’ ένα αυτιστικό περιβάλλον.
 6. Φιλίες, φιλίες, φιλίες.
 7. Διαβάσματα. Είναι οι κρυφοί φίλοι μας. Τουλάχιστον μιά σελίδα την ημέρα από κλασικούς, ότι και να συμβεί, πριν τον ύπνο. Μιά τζούρα Παπαδιαμάντη, Ελύτη, Καζαντζάκη, Σεφέρη, Προυστ, Ντοστογιεσβκι ή όποιον αγαπάμε. Μας φέρνει στα ίσα και μας αποτοξινώνει από τη κυκλοφορούσα θολούρα. Δοκιμάστε το.
 8. Ενθουσιασμός και πάθος για τη ζωή, όπου κι αν βρίσκεται αυτή!
 9. Δημιουργία, δημιουργία, δημιουργία. Να αφήνουμε χνάρια ύπαρξης.
 10. Ευθύνη για όσα συμβαίνουν, πριν καταλογήσουμε ευθύνες στους γύρω μας, στο σύμπαν. Ας αναλογισθούμε τις δικές μας.
 11. Πεισματική αισιοδοξία, απέναντι στους χαλεπούς καιρούς και στη μιζέρια.
 12. Αρχοντική στάση απέναντι στα γεγονότα. Δεν θα κατεβαίνουμε στο επίπεδο των “αντιπάλων” μας, αλλά θα επιχειρούμε να τους φέρουμε σε ανώτερο επίπεδο. Η αρχοντιά εμπεριέχει ευγένεια, κατανόηση, ήθος, χιούμορ, αυτοσαρκασμό.
 13. Αποκλεισμός της τοξικότητας από το περιβάλλον μας. Μακριά από καντέμηδες, τοξικούς, ιδιοτελείς, γκρινιάρηδες και καταστροφολόγους.
 14. Στη μάχη Φωτός-Σκότους να είμαστε με το Φως αλλά να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τις πτυχές του Σκοτός που υπάρχουν ολούθε και φυσικά μέσα μας. Να συμφιλιωθούμε μαζί τους κι αν μας παίρνει να τις φωτίσουμε.
 15. Στην ίδια λογική, ιδίως στην Πολιτική, μην μπλεκόμαστε σε πολωτικές καταστάσεις. Σύνεση και μέτρον αντί του φανατισμού και του ζηλωτισμού!
 16. Κοινοτική ζωή και συλλογικότητες. Μετά από μιά περίοδο ύβρεως, που το προσωπικό οδηγήθηκε σε ναρκισιστικούς ατραπούς, ήρθε η καταστροφή να μας αποδείξει ότι οι συνεργασίες που δημιουργούν δίκτυα επαγγελματικά, αλλά κυρία ανθρώπινα, προσφέρουν ασφάλεια, συλλογική δημιουργικότητα και μια άλλη ποιότητα ανθρωπινων σχέσεων.
 17. Ευελιξία. Να ζούμε με πρόγραμμα με σχεδιασμό αλλά να είμαστε ανοιχτοί στο απρόσμενο, στο τυχαίο. Δεν θα βλάψει την πορεία μας, θα την εμπλουτίσει!
 18. Η Κρίση απέναντι στην κρίση. Ο θεός μας χάρισε μας την δυνατότητα να σκεπτόμαστε, να ονειρευόμαστε, να ερωτευόμαστε, να αγαπάμε, να απολαμβάνουμε την ομορφιά, να τραγουδάμε και να γλεντάμε, όλα αυτά δωρεάν! Η αλήθεια είναι ότι στη κρίση χάσαμε πολλά από τη ζωή μας. Κυρίως μιά διαμορφωμένη ασφάλεια. Μην χάσουμε όμως την Κρίση μας κι ας δημιουργήσουμε νέες ασφάλειες, πιό συλλογικές και λιγότερο υλικές. Σίγουρα θάναι πιό ασφαλείς.
 19. Πολλές φορές το μέρος συσκοτίζει το όλον και το δέντρο κρύβει το δάσος. Σε τέτοιους καιρούς πρέπει να είμαστε ακόμα πιο σοφοί. Οι λεπτομέρειες ομορφαίνουν τη ζωή, αλλά δεν είναι η ζωή.
 20. Ξαναδείτε με τη φρεσκάδα της νέας χρονιάς τη ζωή σας, τον τόπο σας, τους αγαπημένους σας. Μήπως είναι λίγο παραμελημένοι, από την σκληρή καθημερινότητα. Μαζί με τις ευχές μιά ανανεωμένη ενέργεια για αυτούς.
 21. Η πατρίδα μας, όλα αυτά που ανθίσαν σ’ αυτόν τον τόπο, αξίες, πολιτισμοί περάσαν πολλά κύματα και πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες από τη σημερινή και αντέξαν. Δεν τελειώνει εδώ η Ελλάδα, απλώς πρέπει να την σηκώσουμε εμείς ψηλά, σε πείσμα των καιρών και της συγκυρίας. Θα το πετύχουμε.
 22. Nα δώσουμε τα χέρια μας όλοι μας, κοινωνία των πολιτών, η Ελλάδα της Δημιουργίας και να παίρνουμε καθημερινά θετικές αποφάσεις προωθώντας δημιουργικές δράσεις .
 23. Να διατηρούμε έμπρακτα την κοινωνική ευασθησία μας, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και κατανόησης σε όλους, φίλους, συμπολίτες και χειμαζόμενους κοινωνικά αποκλεισμένους.
 24. Να χουμε την πολυτέλεια αλλά και το σθένος να τηρούμε κάποιες απ’ αυτές τις ευχές-παραινέσεις. Σίγουρα αν το 2017 δεν θα ναι καλύτερο, θα είναι τουλάχιστον πιο περιπετειώδες και πιο συναρπαστικό.
<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!