5 ταβέρνες στα Καλάβρυτα, άξιοι πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας

Το Σπίτι της Μαριώς - Καλάβρυτα, Αχαΐα - Greek Gastronomy Guide
Οκτ 04 2018

5 ταβέρνες στα Καλάβρυτα, άξιοι πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας

Η ηρωική πόλη των Καλαβρύτων τα τελευταία χρόνια, χάρη  στο χιονοδρομικό της κέντρο έχει εξελιχθεί σ’ έναν από τους πιο προσφιλείς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας (το χιονοδρομικό κέντρο είναι δεύτερο σε επισκεψιμότητα). Τοπία μεγαλειώδους ομορφίας όπως το Φαράγγι του Βουραϊκού με το τραινάκι του οδοντωτού, το Σπήλαιο Λιμνών, το πλατανοδάσος του Πλανητέρου, το ελατοδάσος του Χελμού, μνημεία για επίσκεψη και για στοχασμό όπως το Μουσείο του Ολοκαυτώματος,  η μονή του Μέγα Σπηλαίου και η Μονή Αγίας Λαύρας, ο σταθμός του σιδηροδρόμου, αλλά και στέκια όπου η τοπική γαστρονομία βρίσκει την καλύτερή της έκφραση, καταλύματα υψηλού επιπέδου, αποτελούν όλα μαζί ένα σοβαρό λόγο, μαζί με την εγγύτητα από την πρωτεύουσα, ώστε τα Καλάβρυτα να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα κάθε ταξιδιώτη-περιηγητή.

Γαστρονομικά η πόλη των Καλαβρύτων είναι περήφανη για την κτηνοτροφία, τα τυροκομικά της (ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων είναι από τους μεγαλύτερους και πιο υγιείς της χώρας) και ειδικά την βαρελίσια φέτα της, τα κρέατα, τα παραδοσιακά ζυμαρικά, το μέλι ελάτης, τις πέστροφες, τα μανιτάρια και τα βοτάνια της.

Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide

Επιλέξαμε τις πέντε καλύτερες – κατά την γνώμη μας – ταβέρνες στα Καλάβρυτα, με διάφορα κριτήρια, ένα εκ των κυριοτέρων ήταν η προσωπικότητα των ιδιοκτητών. Χαρωποί, φιλόξενοι, πρώτοι  στη μάχη για την εξυπηρέτηση του πελάτη, άξιοι πρεσβευτές της γαστρονομίας των Καλαβρύτων. Η επιλογή μας είχε φυσικά και γεωγραφικά κριτήρια.  Έτσι επιλέξαμε δυο ταβέρνες στο έμπα της περιοχής, η μια με τον οδοντωτό, το Ρομάντζο στην Ζαχλωρού, και η άλλη, το σπίτι της Μαριώς στο δρόμο πριν τα Καλάβρυτα, δυο μες την πόλη, μια ιστορική φίρμα τον Βαρβιτσιώτη και μια νέα προσπάθεια από νέα παιδιά το Περί… ορέξεως, και τέλος στο φεύγα της περιοχής προς την Αρκαδία, τις Πηγές στο πλατανοδάσος του Πλανητέρου.

Ταβέρνα Βαρβιτσιώτης - Καλάβρυτα - Greek Gastronomy Guide

Καλό σας ταξίδι και καλή σας όρεξη.

 

Ταβέρνα Ρομάντζο –  Κάτω Ζαχλωρού

Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων - Greek Gastronomy Guide

Χωμένη μέσα στο καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού, δίπλα στο σταθμό του οδοντωτού  σιδηροδρόμου Καλαβρύτων στη στάση του Μέγα Σπηλαίου, η ταβέρνα Ρομάντζο δείχνει ξεχασμένη απ’ το χρόνο. Ίσως είναι η πιο γραφική ορεινή ταβέρνα της Ελλάδας. Ο κλειστός χώρος χαριτωμένα φτιαγμένος με πάγκους και κουρελούδες, κι ένα τζάκι για το χειμώνα. Μεγάλες τζαμαρίες σου επιτρέπουν να βλέπεις την θέα. Την άνοιξη και καλοκαίρι μιάξύλινη εξέδρα πάνω στον ποταμό! Οι μόνοι θόρυβοι που ακούς είναι τα γάργαρα νερά , το θρόισμα των πλατανόφυλλων και τα τιτιβίσματα των πουλιών και φυσικά κάθε μια ώρα το τραινάκι που κάνει στάση προς τα μάτια σου, χωρίς θόρυβο πια.

Φάνης παρέλαβε την ταβέρνα από τον πατέρα του. Τα φαγητά αξιοπρεπή, αν λάβεις υπ’ όψιν τις δυσκολίες της θέσης, κι η εξυπηρέτηση πολύ φιλική και άμεση.  Απολαύστε τι κατά καιρούς μαγειρεύονται στην ταβέρνα Ρομάντζο: χορτόπιτα, τυρόπιτα, πρασοκρεατόπιτα, γίδα βραστή, κουνέλι στιφάδο, βεργάδι (κατσικάκι χρονιάρικο) με χόρτα, μοσχαράκι με χυλοπίτες, χωριάτικο λουκάνικο, κόκορα με χυλοπίτες, κατσικάκι λαδορίγανη, σπληνάντερο, κοκορέτσι, αρνί σούβάς γιούλμπασι και φυσικά σαλάτες και φυσικά η κλασική απολαυστική  ομελέτα του φούρνου.

 

Το σπίτι της Μαριώς

Το Σπίτι της Μαριώς - Καλάβρυτα, Αχαΐα - Greek Gastronomy Guide

Το Σπίτι της Μαριώς βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πριν τα Καλάβρυτα, στο δρόμο Καλαβρύτων-Διακοπτού . Δημιουργοί του ο Γεώργιος Μανίκας και η Μαρία Ανδριοπούλου, με δεκαετή ταβερνιάρικη προϊστορία στα Βραχνέικα της Πάτρας, εγκαταστάθηκαν εδώ το 2014 και πολύ γρήγορα, χάρη στην τέχνη τους και το μεράκι τους φτιάξαν τον μύθο τους, ως μία από τις πλέον δημιουργικές/παραδοσιακές κουζίνες της Αχαΐας. Το σημείο που βρίσκεται η ταβέρνα, αν και πάνω στη δημοσιά, είναι ειδυλλιακό και η διακόσμηση του χώρου απλή με όμορφες πινελιές προσωπικού γούστου. Τα πιάτα τους από ντόπια κυρίως υλικά εποχής, όπως είναι τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, τα χόρτα και άλλα.

Το Σπίτι της Μαριώς - Καλάβρυτα, Αχαΐα - Greek Gastronomy Guide

Από τα πιάτα ξεχωρίσαμε: τις πίτες της Μαριώς (χορτόπιτα, τυρόπιτα στριφτή), την πατζαροσαλάτα με γιαούρτι γύρη και φύτρες, τα τσιπς με καπνιστή πάπρικα, το κριθαρότο με άγρια μανιτάρια, τις φακές σαλάτα, σπαράγγια και τρούφα της περιοχής, τα άγρια χόρτα του βουνού, το καυτερό σπετζοφάι και από κύρια, το αγριογούρουνο, κοτόπουλο με μπάμιες, κουνέλι στιφάδο, χοιρινή κρασοτηγανιά, κατσικάκι λαδορίγανη, χοιρινό με σέλινο.

 

Η Ταβέρνα του Βαρβιτσιώτη

Ταβέρνα Βαρβιτσιώτης - Καλάβρυτα - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Βαρβιτσιώτης είναι η ταβέρνα των καλοφαγάδων εδώ και 45 χρόνια και η ιστορία της ξεκινά το 1973 όταν ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με την σύζυγό του Αθανασία, τον πατέρα του Γεροδήμο, και την μητέρα του Ευφροσύνη αποφασίζουν να ανοίξουν μια ταβέρνα. Το “Σουβλάκι Βαρβιτσιώτης” μαζί με τα άλλα ψητά και τις εκλεκτές σούβλες, τις χειροποίητες λαχανόπιτες, τις τυρόπιτες, και τις κολοκυθομυζηθρόπιτες της κυρ-Αθανασίας έμελλε να χαρακτηρίσουν τον χώρο αυτό και να κάνουν το όνομα Βαρβιτσιώτης ξακουστό στην περιοχή. Τα χρόνια περάσαν και τώρα το τιμόνι της ταβέρνας πήραν οι δυο γιοί του κυρ-Γιάννη, ο Τάκης και ο Κώστας με τις γυναίκες του, όλοι τους πιστοί στις οικογενειακές αρχές (εξαιρετικές πρώτες ύλες, καθαριότητα, μερακλήδικα μαγειρέματα, σεβασμός στον πελάτη, προσωπική εξυπηρέτηση).

Ταβέρνα Βαρβιτσιώτης - Καλάβρυτα - Greek Gastronomy Guide

Από τις προτάσεις – που σαφώς υπερισχύουν τα πιάτα της ψησταριάς – δυσκολεύεσαι ποιες να διαλέξεις: Στο ξεκίνημα η σαλάτα Βαρβιτσιώτης, πράσινες σαλάτες με προϊόντα από το κτήμα τους, φέτα Καλαβρύτων τυλιγμένη σε φύλο με ελατίσιο μέλι και παπαρουνόσπορο ή την καλαβρυτινή φρουμαέλλα στο τηγάνι, τυρόπιτα της γιαγιάς Αθανασίας και πατροπαράδοτη κολοκυθομητζυθρόπιτα. Ακολουθούν τα μαγειρευτά, γκιούλμπασι ζουμερό και πεντανόστιμο, κρασοτηγανιές, τα γαρδουμπάκια στον φούρνο, κατσικάκι στη γάστρα, λαγός ή αγριογούρουνο στιφάδο, κατσικάκι λαδορίγανη, το περιζήτητο Βλάχικο (κομμάτια από μοσχάρι- αρνί-χοιρινό με 4 τυριά, ντομάτα, πιπεριά ψημένα σε πήλινο στον φούρνο) και φυσικά κρέατα της σουβλας.

 

Ταβέρνα “Περί… ορέξεως”

Ταβέρνα «...Περί Ορέξεως» - Καλάβρυτα - Greek Gastronomy Guide

Η νέα παραδοσιακή Ταβέρνα “Περί… Ορέξεως” στο τέλος του Πεζόδρομου της πόλης των Καλαβρύτων πήρε επάξια την θέση της στον γαστρονομικό χώρο της ηρωικής και μαρτυρικής πόλης.  Η ταβέρνα είναι στην πραγματικότητα η επαναλειτουργία σε νέα μορφή της πιο παλιάς ταβέρνας των Καλαβρύτων “το στέκι του Κουλού” που λειτουργούσε για πάνω από 45 χρόνια.

Ταβέρνα «...Περί Ορέξεως» - Καλάβρυτα - Greek Gastronomy Guide

Όμορφο και ζεστό περιβάλλον από πέτρα και ξύλο, μια οικογενειακή ατμόσφαιρά με τις  καταπληκτικές σπεσιαλιτέ της  και άλλα εδέσματα από τα χεράκια της Τζωρτζίνας Μασαρινού συζύγου του ιδιοκτήτη Θοδωρή Λιακόπουλου, δυό νέων παιδιών.  Η οικογενειακή κουζίνα και η χαμογελαστή και ευγενική διάθεση του ζεύγους δημιουργούν την αίσθηση ότι τρώμε στο σπίτι μας  Από το πλούσιο μενού του καταλόγου ξεχωρίσαμε, το αφίρι Καλαβρύτων στη σχάρα ( θυμίζει φορμαέλα ή ταλαγάνι), το αρνάκι λαδορίγανη, τον κόκκορα μακαρονάδα, το μοσχάρι γιουβέτσι, το αγριογούρουνο με παπαρδέλες, το χοιρινό κότσι με μέλι και μουστάρδα, την κρασοτηγανιά, και αγριογούρουνο σε μπριζόλα, λουκάνικο και μπιφτέκι με γραβιέρα.

 

Ταβέρνα οι Πηγές στο Πλανητέρο

Ταβέρνα Πηγές - Πλανητέρο Αχαΐας - Greek Gastronomy Guide

Σε υψόμετρο 700 μέτρων, λίγα χιλιόμετρα από τις Σπηλιές των Λιμνών, στο πανέμορφο πλατανοδάσος του Πλανητέρου και στο σημείο όπου πηγάζει ο Αροάνιος ποταμός βρίσκονται οι Πηγές, η ταβέρνα της Οικογένειας Ρηγογιάννη. Η περιοχή του Πλανητέρου βρίσκεται εντός της περιοχής Natura 2000 «Όρος Χελμός και ύδατα Στυγός». Ιδιοκτησιακά το μεγαλύτερο μέρος του πλατανόδασους ανήκει στο δασαρχείο Καλαβρύτων και στην Ένωση Μύλων, Νεροτριβών και Ιχθυοτροφείων του Πλανητέρου.

Ταβέρνα Πηγές - Πλανητέρο Αχαΐας - Greek Gastronomy Guide

Το μοναδικό δάσος με τα υπεραινώβια πλατάνια (σε κάποια παλιά η διάμετρος του κορμού φτάνει τα 4 μέτρα), οι νεροτριβές – η μια από τις οποίες ακόμα λειτουργεί – και οι πηγές του Αροάνιου ποταμού με τα νερά που αναβλύζουν μέσα από τα βράχια κάνουν το Πλανητέρο αγαπημένο προορισμό  οι φίλοι του φαγητού θα έρθουν για να φάνε τις πέστροφες που εκτρέφονται στα δύο ιχθυοτροφεία της περιοχής. Η τελευταία ταβέρνα, ακριβώς στις πηγές του Αροάνιου, είναι οι Πηγές. Γνωρίσαμε και τις τρεις γενιές της οικογένειας Ρηγογιάννη. Ο παππούς Αθανάσιος, ο γιος Γιώργος και ο εγγονός ο Θανασάκης που μας ψάρεψε την πέστροφα που φάγαμε! Η οικογένεια είναι από μόνη της ένα παραγωγικό σύστημα, αφού συντηρεί ιχθυοτροφείο, 300 μελίσσια, καμιά πενηνταριά αιγοπρόβατα και κήπους με ζαρζαβατικά.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!