Ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα

Καλύτερες ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα - Greek Gastronomy Guide
Οκτ 09 2018

Ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα

H κουζίνα της Χίου δεν είναι μια από τις τοπικές κουζίνες της χώρας που έχουν φήμη ή που να έχουν εντυπωθεί με σαφήνεια στο μυαλό των φίλων της γεύσης, όπως οι κουζίνες της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Σίφνου, της Τήνου. Παρ’ όλα αυτά η Χίος έχει όλες τις προϋποθέσεις να διακριθεί για την κουζίνα της, γιατί έχει μια σειρά προϊόντων (κρέατα, τυροκομικά, άγρια χόρτα, ζυμαρικά, αλιεύματα, αρτοσκευάσματα, ποτά, γλυκά) και ένα απόθεμα τοπικών πιάτων.

To 2018 σας προτείναμε 5 ταβέρνες της Χίου όπου η χιώτικη κουζίνα πρωταγωνιστούσε, πολλές φορές παρέα με την Μικρασιάτικη, και όπου το φαγητό ήταν μια ευχαρίστηση. Το 2019 επισκεφτήκαμε την Χίο και εντοπίσαμε άλλες 3 χιώτικες ταβέρνες, ενώ τιμήσαμε και κάποια παραδοσιακά καφενεία που μας φίλεψαν με όμορφους μεζέδες.

ΕΖΑ
 
ΕΖΑ

 

Η ταβέρνα του Χότζα

Ταβέρνα Χότζας - Γιάννης Λινός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Ο Χότζας είναι η πιο δημοφιλής ταβέρνα της Χίου. Το πλέον ιστορικό ταβερνείο της Χώρας ξεκίνησε το 1882 ως ποτοποιείο και ποτοπωλείο της οικογένειας Λινού. Στην πορεία προστέθηκαν και κάποιοι λίγοι μεζέδες, αργότερα έγινε ταβερνείο και στα τέλη του 20 αιώνα, την δεκαετία του 1990 την σκυτάλη παρέλαβε ο Γιάννης Λινός και διαμορφώθηκε η ταβέρνα στην σημερινή της μορφή στον οικογενειακό χώρο όπου παλιά στεγαζόταν η ποτοποιία Λινού.

Ταβέρνα Χότζας - Γιάννης Λινός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Ο Γιάννης από παιδάκι μέσα στην ταβέρνα, έζησε μέσα στα μαγειρέματα της γιαγιάς του και της μητέρας του, “τα μικρά πιατάκια που μοιραζόντουσαν η φτωχή πελατεία του μαγαζιού” και δεν θέλησε να αλλάξει το ύφος. Βέβαια ο ίδιος εμπνευσμένος εμπειρικός μάγειρας εκτός από τα πιάτα του τόπου του, όπως τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και κοτόπουλο ή τον κόκορα και τα κλασικά πιάτα της πολίτικης κουζίνας όπως λαχματζούν, τηγανητές μελιτζάνες με γιαούρτι, χειροποίητο κεμπάπ, σμυρναίικα σουτζουκάκια,  χουνκιάρ μπεγεντί, έχει δημιουργήσει και τις δικές του σπεσιαλιτέ. Από αυτές ξεχωρίσαμε τα εξαίσια φασόλια γιαχνί με δικό του πουρέ μανταρινιού.

Semeli Estate
Semeli Estate

 

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Το μεζεδοπωλείο Κεχριμπάρι  είναι ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της χώρας. Οι λόγοι ουκ ολίγοι: Τ’ αφεντικό της οικογένειας εδώ, ο Μανώλης Τσίχλας, εδώ και 30 χρόνια δουλεύει στην Ιχθυόσκαλα της Χίου, που σημαίνει ότι το αλίευμα είναι πρωινό και έρχεται φρέσκο από τη δουλειά και το μεσημέρι μαγειρεύεται στο μαγαζί. Στην κουζίνα η κυρά Μαρία μαγειρεύει με το γλυκό της χέρι, τηγανίζει και ψήνει. Στο service  η Νικολέτα, μια από τις δυο κόρες του Μανώλη και της Μαρίας, κοινωνική, φιλόξενη, αγαπησιάρα κάνει τον καθένα να νιώθει σπίτι του.

Μεζεδοπωλείο το Κεχριμπάρι - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Οι μεζέδες κυρίως θαλασσινοί… καλκάνι που στο καθαρίζει μπροστά σου ο κυρ Μανώλης, γαριδάκια τηγανητά, μύδια πικάντικά, σαρδέλες στο λάδι απίστευτης γεύσης, χταποδάκι βραστό, μπακαλιάρος πλακί κι έχει ο Θεός… Δεν παραγγέλνεις… λες θαλασσινά ή στεριανά… δεν έχεις προσωπικά πιατάκια, μοιράζεσαι γεύσεις και συμπάθεια… η φιλοσοφία του ελληνικού μεζεδοπωλείου!

Ούζο Πλωμαρίου
 
Ούζο Πλωμάρι

 

Ταβέρνα Απόμερο στον Κάμπο

Ταβέρνα Απόμερο - Κάμπος, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Στην κορυφή του Κάμπου στη Χίο και συγκεκριμένα στην περιοχή Σπηλάδια βρίσκεται η ταβέρνα Απόμερο. Όνομα και πράγμα γιατί όντως – ιδιαίτερα την εποχή που κτίστηκε – η ταβέρνα βρίσκεται σ’ ένα απόμερο σημείο, αρκετά πολύπλοκο για να φτάσεις μέσα από τα στενά του Κάμπου. Το τέλος όμως της διαδρομής, το θέαμα σε αποζημιώνει, γιατί από εδώ έχεις όλη τη θέα της περιοχής, τους κήπους με τα εσπεριδοειδή, τα δαιδαλώδη δρομάκια με τους ψηλούς τοίχους χτισμένους με την θυμιανούσικη πέτρα, τα επιβλητικά αρχοντικά και στο βάθος το πέλαγος και τον Τσεσμέ.

Ταβέρνα Απόμερο - Κάμπος, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Μεταξύ των φαγητών ξεχωρίζουν: Κοπανιστή ντόπια με πίτα και ντομάτα ψητή, μαλαθροκεφτέδες (χορτοκεφτέδες που κυριαρχει το μάλαθρο=μάραθο), φέτα βρακωμένη (σε φύλλο κρούστας με σουσάμι και μέλι), γεμιστά μαντηλάκια (κρεατοπιτάκια με σάλτσα γιαουρτιού), λιόκαφτη και μαστιχάτη ( λιαστή ντομάτα με μαστέλο και κρέμα μαστίχας Χίου) και τα χερίσια μακαρόνια με κοκκινιστό κρέας, το βυζί της κόρης (χοιρινό, κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριές στη γάστρα, σε αραβική πίτα με σάλτσα γλυκού) και από τα κρέατα τρυφερό κοντοσούβλι) και κεμπάπ κλασικό ή γιαουρτλού.

Blue Star Ferries
 
Blue Star Ferries

 

Ταβέρνα Αστέρι στα Αυγώνυμα

Ταβέρνα Αστέρι - Αυγώνυμα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Η ταβέρνα Αστέρι βρίσκεται στα Αυγώνυμα έναν μεσαιωνικό οικισμό μόλις 14 κατοίκων, που είναι κτισμένο στον κεντρικό δρόμο της δυτικής Χίου σε μια απόσταση 16 χλμ. από την Χώρα.  Τα σπίτια του, εκεί που κατοικούσαν πριν μισό αιώνα 40 οικογένειες, χτισμένα από πέτρα, γινήκαν καλόγουστα καταλύματα ενώ η θέα του ηλιοβασιλέματος, αποτελούν μοναδικά κίνητρα για τους σύγχρονους ταξιδιώτες. Το χωριό έχει δυο ταβέρνες, η μία στην πλατεία και η άλλη στο ηλιοβασίλεμα το Αστέρι. Δημιουργός του Αστεριού ήταν ο Γιώργος Κωστάλος. Μάγειρας στα πλοία του Χανδρή, είχε καλή φήμη, μάλιστα πολύ καπεταναίοι μπαρκάραν στα πλοία όπου μάγειρας ήταν η αφεντιά του. Στις μέρες μας η ταβέρνα είναι μια καθαρά οικογενειακή υπόθεση. Τώρα πιά την ταβέρνα την κουμαντάρουν τα παιδιά του, δόξα τω Θεώ, πέντε μάχιμα παιδιά.

Ταβέρνα Αστέρι - Αυγώνυμα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Τα φαγητά είναι χιώτικα, με κορυφή τους μαλαθρίτες υπέροχα φτιαγμένους ψευτοκεφτέδες με ελάχιστο αλεύρι και έντονες τις γεύσεις από ζοχούς, αγριομάρουλα, καυκαλύθρες και μάραθα. Ακολουθούν ο κρασάτος κόκορας με τα χειρίσια μακαρόνια, το κατσικάκι στο φούρνο με φασκόμηλο, το ‘καλογερίστικο’, ρεβίθια με το ρύζι, όπως το τρώνε οι μοναχοί, μα και τα κουκιά με την σάλτσα τους, ή τα σπιτικά ντολμαδάκια, χωρίς να λείπουν κοκορέτσια, εξοχικά και κρέατα στην ψησταριά.

 

Μεζεδοπωλείο – Εστιατόριο Το Κεντρικό στην πόλη της Χίου

Στους κεντρικούς δρόμους των λιμανιών, συνήθως στεγάζονται κέντρα εστίασης, για το ευρύ κοινό, έχουν τουριστικό χαρακτήρα και αρκετές φορές συζητήσιμη ποιότητα φαγητού και υπηρεσιών. Το Μεζεδοπωλείο-Εστιατόριο Κεντρικό στο λιμάνι της Χίου αποτελεί σαφώς μια λαμπρή εξαίρεση. Το στοίχημα του Σιδερή Τρυκίλα, να παραλάβει ένα από τα τρία πιο ιστορικά κτήρια του λιμανιού της Χίου, να κάνει στα πενήντα του το χόμπυ του, επαγγελματική δραστηριότητα και να  μετατρέψει μια ταβέρνα σ’ ένα υψηλής ποιότητας εστιατόριο, κι όλα αυτά  μέσα σ’ ένα χρόνο, φαίνεται να πέτυχε και δεν είναι τυχαίο ότι Κεντρικό έγινε το κέντρο των καλοφαγάδων της πόλης.

Τα πιάτα του διαλεκτά, με όμορφο στήσιμο, μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων μέσα σ’ ένα περιβάλλον ευρύχωρο και προσεγμένης αισθητικής και με πολύ καλή εξυπηρέτηση . Ξεχώρισα από τα πιάτα του, τις σαλάτες του σε φωλιά κριθαρένια, τα ζυμαρικά του με θαλασσίνα (από τα πιο εξεζητημένα όπως αστακομακαρονάδες μέχρι την ταπεινή μακαρονάδα με  σαρδέλες – ένα όνειρο), ψάρια από την κοντινή ιχθυόσκαλα, αλλά και ντόπια  κρέατα. Λάτρεψα το εικονιζόμενο καλκάνι, μια από τις πιο εντυπωσιακές γεύσεις του καλοκαιριού.

 

Ψαροταβέρνα του Πάσσα στην Λαγκάδα

Σε απόσταση 16 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της πόλης της Χίου, 20 λεπτά δρόμος βρίσκεται το γραφικό χωριό Λαγκάδα. Γύρω από ένα όμορφο κολπίσκο -σαν φιόρδ-, από την μια πλευρά υπάρχει ένα πευκόφυτο δασύλλιο και από την άλλη πλευρά ο οικισμός, με τον μώλο του, τα ψαροκάικα και τα ιστιοπλοϊκά που βρίσκουν εκεί ασφαλές καταφύγιο.

Ψαροταβέρνα Ο Πάσσας στην Λαγκάδα - Χίος - Greek Gastronomy Guide

Ανάμεσα στα εστιατόρια και ταβέρνες που βρίσκονται κατά μήκος της παραλίας ξεχωρίζει η  παλιότερη ψαροταβέρνα του χωριού, η ψαροταβέρνα του Πάσσα, που για χρόνια βαστά τα σκήπτρα με παραδοσιακούς θαλασσινούς μεζέδες της και τα φρέσκα ψάρια της. Μερικοί από τους μεζέδες: ολός (μελάνι χταποδιού), μαριδόπιτα, γαριδόπιτα (το εικονιζόμενο εξαίρετο πιάτο), χταπόδι στη σκάρα και τρυφερότατα καλαμαράκια στο  τηγάνι.

 

Ταβέρνα Μάκελος στο Πυτιός

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Με δημοπρασία ο Νικόλας Γεωργούλης το 2018 πήρε την Ταβέρνα Μάκελος, την πιο ξακουστή του χωριού, που επί σχεδόν ένα χρόνο ήταν κλειστή, με σκοπό το Πιτυός που είναι σήμερα γνωστό για τα χερίσια μακαρόνια του, να γίνει εξίσου γνωστό για την ιστορία του, τα αξιοθέατά του και κυρίως την ταύτιση του με την κτηνοτροφική ζωή του νησιού… H κουζίνα στην ταβέρνα Μάκελος σερβίρει, μεταξύ άλλων, τα κλασσικά χερίσια μακαρόνια, κατσίκα κοκκινιστή, στο φούρνο ή στη σούβλα, μαλαθρίτες, κοπανιστόπιτες, μπουρέκι Πιτυανό με κολοκύθα και σαλιγκάρια με πλιγούρι, κοπανιστή με κρίταμα και κουκιά τουρσί και φυσικά κρέατα στην ψησταριά.

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

«Πρώτο μέλημα για φέτος ήταν η ταβέρνα «Μάκελος» να επανακτήσει τη θέση του μεταξύ των καλοφαγάδων της Χίου», ξεκίνησε την αφήγηση ο Νικόλας. «Ήρθαμε όμως στο Μάκελο για το Πιτυός κι όχι στο Πιτυός για το Μάκελο. Στην πορεία του χρόνου στόχος μας είναι ο οικισμός, στην καρδιά της κεντρικής Χίου, να συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προορισμών για κάθε επισκέπτη του νησιού».

 

Καφενές του Γιώργη στο Πιτυός

Στο Πιτυός υπάρχουν δυό καφενεδάκια, που επιφυλάσσουν στον επισκέπτη κάποιες μικρές αλλά απροσδόκητες εκπλήξεις. Το πρώτο είναι ο καφενές του Γιώργη στο έμπα του χωριού, απέναντι από το εντυπωσιακό Δημοτικό Σχολείο που μετατράπηκε σ’ έναν πανέμορφο και λειτουργικό ξενώνα που θα τον ζήλευαν πολλοί τουριστικοί προορισμοί.

Ο Καφενές του Γιώργη τον χειμώνα προσφέρει καφέδες και αναψυκτικά, από το Πάσχα όμως και μέχρι το φθινόπωρο, καταφθάνει ως Περσεφόνη, η ανηψιά του Γιώργου, Εύη Κατσιώνη που με τα μαγικά χεράκια βγάζει 3-4 μεζέδες που είναι για να γλύφεις τα χέρια σου.

 

Καφενές του Φέκου στο Πιτυός

Εκατό μέτρα από την είσοδο του χωριού, στην δεύτερη πλατεΐτσα του Πιτυός, στο δρόμο προς το Κάστρο, βρίσκεται το καφενείο του Στέλιου Φέκου, το μόνο που απέμεινε από τα δέκα που υπήρχαν -το ένα πλάι στ’ άλλο- πριν πενήντα χρόνια.

Μικρό κτισμένο σε μεσαιωνικό κτίσμα, είναι ίσως το πιο κουκλίστικο της Χίου. Δεν έχει ωράριο λειτουργίας, αλλά αξίζει μια απόπειρα επίσκεψης, ωσάν σε μουσείο, γιατί μπορεί η τύχη να σου επιφυλάξει, ελίτσες χουρμάδες (χιώτικες θρούμπες), ατζούρια, τυράκι και ντοματούλες όλα παραγωγής του κυρ Στέλιου Φέκου.

 

Snack-Bar Δροσιά (ταβέρνα της Δάφνης) στον Καταρράκτη

Δροσιά Καταρράκτης Χίου - Ψαροταβέρνα της Δάφνης - Greek Gastronomy Guide

Ο Καταρράκτης είναι ένα αυθεντικό ψαροχώρι, στα ΝΔ της Χίου, στα Μαστιχοχώρια που είναι γνωστό για τα ψαράκια του, τα θαλασσινά του και τις πάνω στο κύμα  ταβερνούλες του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει  η ταβέρνα της Δάφνης Μακρά. Άλλωστε ελάχιστοι τη γνωρίζουν ως Snack-Bar Δροσιά που είναι και η επίσημη ονομασία του καταστήματος.

Δροσιά Καταρράκτης Χίου - Ψαροταβέρνα της Δάφνης - Greek Gastronomy Guide

Σαράντα και κάτι χρόνια, στο τηγάνι, χειμώνα-καλοκαίρι, η Δάφνη και  η κόρη της Ανθούλα, προσφέρουν φρέσκα ψαράκια, από την βαρκούλα τους, με τα δίχτυα, απλάδια, κυρίως για τα μπαρμπουνάκια που κάθε βράδυ έρχονται για το τηγάνισμα της επόμενης ημέρας.

 

Καφενείο της Μαρίας – Άγιος Γεώργιος Συκούσης

Καφενείο Συκούσης Χίος

Το καφενείο της Μαρίας στη γειτονιά του Πρίνου στον Άγιο Γεώργιο τον Συκούση είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά καφενεία της Χίου. Το πρωί καφενές, τα απόγευμα ουζερί και το βράδυ ένα πιάτο φαγητό. Πολλές φορές μεσ’ τον χρόνο παρουσιάζονται ευκαιρίες για γλέντι και οι Συκουσιώτες βέβαια δεν τις χάνουν.

Καφενείο Συκούσης Χίος

Έτυχα εκεί Καθαρά Δευτέρα στο διονυσιακό έθιμο του Νεκρου. Οι συμμετέχοντες μουτζουρώνονται -το έθιμο του μουτζουρώματος βαστά από τα παλιά χρόνια- όπου στις μέρες μας, μες στο φούμο από την πυροστιά ρίχνουν και λίγες σταγόνες ούζο για νάναι μυρωδάτο! Ενώ μέσα στην στενόχωρη αλλά φιλόξενη κάμαρα του ταβερνείου γινόταν χαμός, στον δρομίσκο απ’ έξω καθάριζαν τα βάγια της λιτανείας, έφτιαχναν τα λάβαρα με τις κεφαλές των σφαγμένων κριαριών, σκάρωναν την κάσα του μακαρίτη και ετοιμάζονταν για την περιφορά του “νεκρού”.

 

Καφέ-Ουζερί Γεραγίδες στα Καρδάμυλα

Γεραγίδες Καφέ-Ουζερί - Καρδάμυλα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Το χωριό Καρδάμυλα, στη βορειοανατολική Χίο και σε απόσταση 27 χλμ από την πόλη, είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του νησιού καθώς από εκεί κατάγονται πάρα πολλοί εφοπλιστές και ναυτικοί που διακρίνονται στην παγκόσμια ναυτιλία. Τα Καρδάμυλα χωρίζονται σε δύο χωριά, τα Άνω Καρδάμυλα, το παλαιό χωριό κτισμένο στον λόφο «Βουνό της Γριάς» και το Μάρμαρο πάνω στην παραλία.

Γεραγίδες Καφέ-Ουζερί - Καρδάμυλα, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Στην Κεντρική πλατεία των Άνω Καρδαμύλων  και ανάμεσα στα πετρόκτιστα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τους στενούς δρόμους, τα σκυρόστρωτα σοκάκια, κάτω από την παχιά σκιά των αιωνόβιων πλατανιών και δίπλα στον ποταμό Καμπανάρη, βρίσκεται το καφέ-ουζερί Γεραγίδες – οι γεραγίδες ήσαν αερικά, νεράιδες που συχνάζαν σε χαλάσματα και σε γεφύρια -, της Μαρίας Μακρινού που μετρέψε το παραδοσιακό καφενείο σε ουζερί-μαγέρικο. Τα μαγειρέματα  σπουδαία και τρανά από τα χεράκια της μαγείρισσας Μάριας που χρόνια στο μαγαζί δίνει το καλύτερο της εαυτό. Επιλέξατε τα τηγανητά κουκιά, καυκαλιθροκεφτέδες, γίδα κοκκινιστή με χειρίσια μακαρόνια, κουνέλι στιφάδο.

 

Καλό ταξίδι στην μυροβόλο Χίο και καλά τσιμπούσια στις όμορφες ταβέρνες της!

Καλύτερες ταβέρνες της Χίου με χιώτικη κουζίνα - Greek Gastronomy Guide

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!