5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Greek Gastronomy Guide
Νοέ 02 2016

5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας

Ήταν ένα ζεστό βραδάκι του Αυγούστου του 2014 όταν δύο φίλοι, επαγγελματίες του Τουρισμού, ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κώστας Ανδριανόπουλος, καθισμένοι στο μεζεδοπωλείο του πρώτου πάνω στη θάλασσα, στην παραλιακή της Καλαμάτας, συνέλαβαν μία ιδέα. Να δημιουργήσουν μια δράση ώστε να υπάρξει τουριστική εκπαίδευση στη Μεσσηνία.

Επαγγελματίας της εστίασης ο πρώτος και εκπαιδευτικός στον κλάδο του Τουρισμού ο δεύτερος αλλά και με μια ευδόκιμη πορεία στον ξενοδοχειακό κλάδο, ανήσυχα μυαλά και οι δύο, διέγνωσαν την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα σε εργαζόμενους στον τουρισμό, επαγγελματίες αλλά και σπουδαστές, να πάρουν μία συμπυκνωμένη γνώση για το αντικείμενό τους.

Έτσι, τον Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιείται στην Καλαμάτα το 1ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, ένα σεμινάριο τριών ημερών που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο και δίδεται δωρεάν.

Είχε προηγηθεί το αποτύπωμα του Costa Navarino, η πραγματοποίηση στην Πύλο του οράματος και του έργου του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου. Εκεί οι δύο φίλοι είχαν ζήσει μία εμπειρία που τους άλλαξε τον τρόπο σκέψης τους για τον τουρισμό. Όταν ο Ανδρέας ως επαγγελματίας συμμετείχε στο πρώτο συνέδριο φόρουμ που έγινε στο Costa Navarino, όπου είχαν κληθεί όλοι οι επαγγελματίες του νομού για να παρακολουθήσουν τις τοποθετήσεις σπουδαίων σεφ, επαγγελματιών του Τουρισμού και της Εστίασης ή και καθηγητών, ένας κόσμος της γνώσης άνοιξε στα μάτια του.

Και ο Κώστας, διευθυντής τότε του ξενοδοχείου Δασκαλαντωνάκη της Καλαμάτας, όταν ένα βράδυ ο καπετάν Βασίλης – που έμενε εκεί όταν ερχόταν στη Καλαμάτα και προετοίμαζε το όραμά του, πριν από 20 χρόνια, – τού έδειξε έναν ογκώδη φάκελο με το πρόζεκτ του Costa Navarino για να του πει τη γνώμη του.

Κάτι άλλαζε στη Μεσσηνία. Ένας νομός που πρόσφερε ως τότε στους επισκέπτες του έναν τουρισμό περασμένων δεκαετιών, βρέθηκε, χάρη στο Costa Navarino, στο επίκεντρο του Διεθνούς Τουρισμού. Με τη διεθνοποίηση του αεροδρομίου, την κατακόρυφη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την αναβάθμιση του τουριστικού της προϊόντος, γινόταν άμεσα επιτακτική η εκπαίδευση των επαγγελματιών του Τουρισμού.

Την ιδέα των δύο φίλων, του Ανδρέα και του Κώστα, για τη δημιουργία ενός Σχολείου Τουρισμού υιοθέτησε αμέσως η διοίκηση της ΤΕΜΕΣ (Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας) και ιδιαίτερα ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (γιος του Καπετάν Βασίλη) που πρόσφεραν αμέριστη την υποστήριξή τους με την Ελένη Γκίκα, την υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, να δίνει τα πρώτα μαθήματα. Αλλά και ο Νικήτας Κάρτσωνας, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Elite City Resort, άνοιξε την αγκαλιά του και το ξενοδοχείο του, για να παράσχει φιλοξενία για τους ομιλητές, αλλά και τον παρακείμενο συνεδριακό χώρο για τις εργασίες του Σχολείου.

“Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας”, μας λέει ο Ανδρέας Ζαγάκος, “έχει στόχο να προσφέρει στους επαγγελματίες κι εργαζομένους στον χώρο του Τουρισμού και του Επισιτισμού, αλλά και στους σπουδαστές σχολών τουριστικής κατεύθυνσης, διαρκή επιμόρφωση κι ενημέρωση, με στόχο να αποκτήσουν επικαιροποιημένες γνώσεις και να παρακολουθούν με συνέπεια και επαγγελματισμό τις νέες εξελίξεις σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Συμμετοχή στο σεμινάριο μπορούν να έχουν όχι μόνο επαγγελματίες (όπως ξενοδοχοϋπάλληλοι των τμημάτων υποδοχής-επισιτικών τμημάτων, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι καταστημάτων εστίασης) αλλά και σπουδαστές τουριστικών σχολών.

Είναι μια 100% εθελοντική δράση – μη κερδοσκοπική – που υλοποιήθηκε χάρις στο μεράκι και τη δημιουργική τρέλα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων και τη στήριξη κάποιων ανθρώπων, όπως η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και ο Νικήτας Κάρτσωνας, που αγαπάνε αυτό τον τόπο και βλέπουν μπροστά. Είναι μεγάλη υπόθεση να βλέπω τα παιδιά που έρχονται στο Σχολείο, να με σταματάνε στο δρόμο και να μου λένε ότι αυτά που ακούσανε στο Σχολείο τους άλλαξαν τη ζωή!”.

Αυτές τις ημέρες, και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016, χτύπησε ξανά το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας για 5η φορά!

Στο 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε και αυτή τη φορά στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου «Elite City Resort», από την κατάμεστη αίθουσα φάνηκε πως μέσα σε δύο χρόνια η συμμετοχή έχει κατακόρυφα αυξηθεί, ξεπερνώντας τα 800 άτομα, κάτι που δίνει στους διοργανωτές δύναμη να συνεχίσουν και να σκεφτούν τα επόμενα βήματα.

5o Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας - Greek Gastronomy Guide

«Ήμαστε συγκινημένοι και παράλληλα χαρούμενοι από την πραγματικά απίστευτη αποδοχή του κόσμου», είπαν ο Ανδρέας Ζαγάκος και ο Κώστας Ανδριανόπουλος προλογίζοντας τις τριήμερες εργασίες του 5ου Σχολείου.
Τρεις γεμάτες ημέρες εκτός από τους Έλληνες εισηγητές, ήρθαν και ομιλητές από τη Σουηδία, την Αγγλία, την Κύπρο, ενώ μαθητές έχουν φτάσει από τη νησιωτική Ελλάδα, τη βόρεια Ελλάδα και από πολλά ακόμα μέρη.

Το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας έγινε ένας πετυχημένος θεσμός και ένα σημαντικό παράδειγμα: Ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει όχι μόνο με επενδύσεις, αλλά και με ιδέες που απηχούν τις ανάγκες της κοινωνίας και που ο κόσμος έχει τη διάθεση να τις αγκαλιάσει. Οι ιδέες κινούν τον κόσμο. Και ότι χρειάζεται μεγάλη πίστη και επιμονή για να αποδείξει «κανείς ότι όλα γίνονται».

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!