6 παραδοσιακες πίτες της Νάουσας παντρεύονται 6 εκλεκτά Ξινόμαυρα

6 παραδοσιακες πίτες της Νάουσας παντρεύονται 6 εκλεκτά Ξινόμαυρα
Δεκ 08 2018

6 παραδοσιακες πίτες της Νάουσας παντρεύονται 6 εκλεκτά Ξινόμαυρα

Καλεσμένος στις εκδηλώσεις της Νάουσα πόλη του Οίνου που τελούνται εδώ και τέσσερα χρόνια από τον Σύνδεσμο Οινοποιών και Αμπελουργών Νάουσας είχα τη χαρά να παρακολουθήσω το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσων που χωρέσαν σ’ ένα τριήμερο 7-8-7/12/2018, να γνωρίσω καλύτερα την ηρωική πόλη της Νάουσας, τις αγορές της, τους παραγωγούς της, τα εδέσματά της και φυσικά τις ταβέρνες της.

Η περιγραφή του οδοιπορικού μου ξεκινάει με το πάντρεμα 6 ξινόμαυρων από ξεχωριστούς παραγωγούς με 6 είδη παραδοσιακής πίτας. Το απολαυστικό γαστρονομικό κάλεσμα σχεδίασαν, υλοποίησαν και συντόνισαν ο Δημήτρης Μάντζιος – πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, μέγιστος εραστής της γαστρονομίας, ερευνητής της ντόπιας και παλιός φίλος από το 2013 όταν είχαμε παρουσιάσει μαζί του το Ελληνικό Πρωινό της Ημαθίας – και Χριστόφορος Γεωργιάδης από το οινοποιείο Αργατιά.

Την λογική του παντρέματος παρουσίασαν στους ενθουσιώδεις παρευρισκόμενους, οι οποίοι δοκιμάζαν τους γευστικούς συνδιασμούς, παρακολουθούσαν τις επεξηγήσεις, των ομιλητών, σχολίαζαν και αντάλλαζαν απόψεις.

Οι πίτες της Νάουσας που δοκιμάσαμε ήταν οι γκουλόγλαβες πίτες (ξεσκέπαστες πίτες ) και οι φυλλωτές (σκεπαστές με φύλλα). Μπροστά σε κάθε δοκιμαστή παρουσιάστηκε ένα λιμπιστικό πιάτο με τις έξι πίτες ενώ σε τρία ποτήρια (από δυό φορές) δοκιμάσαμε τα προτεινόμενα κρασιά.

 

Γκουλόγλαβες πίτες

I.    Πλατσίντα με κατσικίσια φέτα και λιαστή ντομάτα.

Η δροσερή γεύση της λιαστής ντομάτας, παντρεμένη με την καλοκαιρινή κίτρινη  κολοκύθα που με λίγο καλαμποκίσιο αλεύρι αυγά και γάλα  ισορροπεί με την αλμυρότητα της κατσικίσιας φέτας. Συνδιάστηκε με την ετικέτα Μελιτζανη Νάουσα 2016: ένα φρουτώδες νεαρό ξινόμαυρο. Με ωραίο σώμα και έντονη την γεύση των φρούτων στο στόμα.

II.  Πατσαβουρόπιτα με χωριάτικο λουκάνικο

Η πολύ γνωστή στη Νάουσα πατσαβουρόπιτα είναι η γλυκιά της εκδοχή. Η πίτα προήλθε από ένα τυχαίο λάθος να ξεχαστεί φύλο κρούστας και να ξεραθεί στη σοφή προσπάθεια της νοικοκυράς να ολοκληρωθεί σε πίτα προσθέτοντας γιαούρτι ηλιέλαιο,ζάχαρη, γάλα και αυγά. Διατηρώντας τη φιλοσοφία της χρησιμοποιήθηκε χωριάτικο λουκάνικο αφαιρώντας τη ζάχαρη, και αφέθηκαν τα αρώματα και τα καρυκεύματα του να γεμίσουν γεύση σε αυτήν την τόσο νόστιμη πίτα. Συνδιάστηκε με τη Νάουσα Κόκκινος 2014: ένα ολοκληρωμένο κρασί, αρώματα φυτικά όπως αυτό της τομάτας και της πάστας ελιάς, η οξύτητα δένει πολύ καλά με τον όγκο του κρασιού σε ένα στρογγυλό αποτέλεσμα….

III. Τραχανόπιτα με καπνιστό Βερμίου

Ο ξινός τραχανάς ένα κατεξοχήν χειμερινό έδεσμα κλείνει μέσα του, τα αρώματα του γιαουρτιού που με την προσθήκη του καπνιστού τυριού Βερμίου ολοκληρώνει τη γεύση και προκαλεί τον ουρανίσκο να  ζητήσει ένα δυνατό και πολυδιάστατο κρασί όπως είναι το ξινόμαυρο.

Συνδιάστηκε με την Νάουσα Κελεσιδής 2012. ένα ιδιαίτερο ξινόμαυρο. Έντονο βαρέλι χωρίς την απουσία φρούτων και πολύ καλός όγκος στο στόμα με πολύπλοκο χαρακτήρα στο στόμα που αναδεικνύει τη πολυπλοκοτητα της ποικιλίας!

 

Φυλλωτές πίτες (Σκεπαστές)

I.    Μπατζίοπιτα με περεκοτό φύλο

Ο άρχοντας των Μακεδονικών τυρίων ο κίτρινος και βουτυράτος μπάτζιος δένει άριστα με κάθε ξινόμαυρο. Εδώ τον τυλίξαμε σε ένα έτοιμο περεκοτό ποντιακό φύλλο που και των αφήσαμε να σιγοψηθεί με λίγο λαδάκι και ρίγανη ξετυλίγοντας όλα τα αρώματα του. Συνδιάστηκε με την  Ράμνιστα Κυρ-Γιάννη 2015, ένα ξινόμαυρο με πολύπλοκο αρωματικό και γευστικό χαρακτήρα. Υχηρό βαρέλι και με πολύ καλό όγκο μαζί με έντονη τανική και οξύτητα.

II.  Μελτζανόπιτα με λιλιδιαστό φύλλο Ναούσης 

Το λιλιδιάστιο φύλο είναι το σήμα κατατεθέν την Ναουσαίας νοικοκυράς, που με την  τεχνική του βουτυρωμένος και πανωτιασματος του φύλου με το ακτινωτό σύστημα του ήλιου δίνει ένα πολύ άρτιο αποτέλεσμα μια υπέροχη και γευστική πίτα. Ο πάντρεμα με την τσιγαριστή μελιτζάνα του πάει πολύ και του δίνει μια μοναδική πίτα. Συνδιάστηκε με Νάουσα Αργατια 2013, ένα ξινόμαυρο με πολύπλοκο αρωματικό χαρακτήρα. Αρώματα μπαχαρικών, πιπεριάς και μικρών κόκκινων φρούτων, με πλούσιο όγκο και δυνατή οξύτητα σε αρμονικά συνδυασμό.

III. Λαχανόπιτα με φύλλο ολικής άλεσης

Ένα πολύ καλό αλεύρι ολικής άλεσης από πετρόμηλο  έλαχε να δέσει με το χειμωνιάτικο λάχανο που αρωματίστηκε με σχοινόπρασο και κύμινο έδωσε ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα και δικαίωσε την πειραματική μας διάθεση. Συνδιάστηκε με Blanc de Noir Τρυγίας Φουντή, ένα λευκό ξινόμαυρο, με αισθητό βαρέλι, καλή οξύτητα και ωραία ισορροπία!

Τυχεροί όσοι παρακολούθησαν τους παθιασμένους “δασκάλους” να μιλούν για τις προσπάθειες που κάναν για να φτιάξουν τις σωστές πίτες και πετύχουν τους σωστούς συνδιασμούς, όπως τυχερή κι η πόλη της Νάουσας που χάρη στην πρωτοβουλία του Νάουσα πόλη του Οίνου συσπειρώνει όλους τους λάτρεις της γαστρονομίας με στόχο να κάνουν την πόλη τους σημαντικό κέντρο του Οινογαστρονομικού Τουρισμού. 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!