More

Παραδοσιακή Κουζίνα Αιγιάλειας

Σπάνια ένας τόσο μικρός τόπος τυχαίνει να έχει τόση ισορροπία ορεινού τοπίου, ημιορεινού, πεδινού και παραλιακού, με τόσους γαστρονομικούς πρωταγωνιστές.

Στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου τα ψαράδικα φέρνουν τις φρέσκες ψαριές και τα θαλασσινά, που μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και που κορυφαίος μεζές είναι το μπουργέτο μια πηχτή σούπα με βασικά ψάρια την σκλεπού (πεσκανδρίτσα), τη ράτζα (σαλάχι) και τον φρέσκο βακαλάο.

Στα πεδινά το λιγοστό νερό των μικρών ποταμιών αναζωογονεί τα όμορφα περβόλια με τις λεμονιές και τα λοιπά εσπεριδοειδή.

Στα ημιορεινά κυριαρχεί η πολυταξιδεμένη μαύρη σταφίδα Βοστίτσα, απαραίτητη για τις πουτίγκες της Γηραιάς Αλβιώνας και που έγινε δεκτή στα μεγαλύτερα σαλόνια παγκοσμίως, ενθουσιάζοντας εστεμμένους και μη. Παρέα της των σταφιδοχώραφων, οι ελαιώνες που παράγουν λάδι και ελιές, καθώς η παραδοσιακή καλλιέργεια ελιάς χάνεται στον χρόνο και οι καλλιεργούμενες ποικιλίες Κορωνέικη, Κουτσουρελιά, Μοθωνιά, Λιανολιά και η διπλής χρήσης Μεγαρίτικη, στα ημιορεινά, δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα νόστιμες είναι οι ελιές, κυρίως οι τσακιστές και οι θρούμπες.

Στον Ελαιώνα (Τρυπιά) μεταξύ Αιγίου και Διακοφτού βρίσκεται το μεγαλύτερο ελαιόδασος της περιοχής της και κάθε χρόνο στην πλατεία της παραλίας, γίνονται οι γιορτές “Πολιτισμού-Λαδιού και Ελιάς” με σκοπό την προώθηση της ελιάς και του ελαιόλαδου της περιοχής.

Πρωταγωνιστής του αμπελώνα της Αιγιάλειας είναι ο Ροδίτης (Π.Γ.Ε. Πλαγιές της Αιγιάλειας) που στις ημιορεινές πλαγιές της περιοχής βρήκε την καλύτερη έκφρασή του, ενώ 7 σύγχρονα οινοποιεία με σημαντικότερα, την Cavino, την Αχαιών Οινοποιητική, τον Οινοφόρο και τον Τετράμυθο αξιοποιούν μαζί μ’ αυτόν και τις αξιόλογες ποικιλίες σιδερίτη, μαυροδάφνης, λαγόρθι και μαύρου Καλαβρυτινού.

Τέλος η Αιγιάλεια είναι πατρίδα των τριαντάφυλλων από τα οποία παράγεται η γλυκιά και τριανταφυλλένια ροδοζάχαρη, το γλυκό κουταλιού που παράγεται από τα ροδοπέταλα των ροδώνων της περιοχής.

Η κουζίνα της Αιγιάλειας έχει μοναδικά εδέσματα. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι – εκτός του μπουργέτου – το ασπρογιάχνι, ο καγιανάς, ο μπακαλιάρος με σταφίδες, οι κολοκυθανθοί αυγολέμονο, οι ντολμάδες με αμπελόφυλλο, το βεργάδι με φασολάκι και το κατσικάκι λαδορίγανη.

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ