More

Τόπος – Ιστορία Αιγιάλειας

Με την ονομασία Αιγιάλεια ή Αιγιαλεία είναι σήμερα γνωστή η περιοχή του Νομού Αχαΐας που άλλοτε αποτελούσε την Επαρχία Αιγιαλείας και σήμερα τον Δήμο Αιγιαλείας, που καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της Αχαΐας με έκταση 729,42 τ.χλμ. και πληθυσμό 50.000 κατοίκων.

Ουσιαστικά αποτελεί μια ζώνη γης που βόρεια βρέχεται από τον Κορινθιακό κόλπο και νότια καλύπτεται από τα βουνά του Χελμού και του Παναχαϊκού, μια εκτεταμένη ορεινή περιοχή που ορίζεται από τις ροές του Βουραϊκού και του Σελινούντα και άλλων 9 μικρών ποταμών που έχουν μικρό μήκος 10-15 χιλιομέτρων, γρήγορη ροή τον χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι, δεν έχουν νερό στο κάτω τμήμα επειδή αυτό δεσμεύεται για πότισμα. Τα ποταμάκια αυτά τεμαχίζουν το ενιαίο ορεινό συγκρότημα, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μην είναι εφικτή η ορεινή ενδοεπικοινωνία παρά μόνο μέσω της επιστροφής στην παραλία.

Ο Κλωκός με υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρα στέκει μοναχικός, ένα τεράστιο μπαλκόνι πάνω στον Κορινθιακό στο ύψος του Αιγίου, αποκομμένος από τη μια μεριά από τον Κερυνίτη Ποταμό και δυτικά από τον Σελινούντα, γνωστοί κι δύο από τις περιγραφές του περιηγητή Παυσανία.

Τα ποτάμια δημιουργούν φαράγγια με το σημαντικότερο αυτό του Σελινούντα, το πασίγνωστο του Βουραϊκού (10 χιλιόμετρα) με τον Οδοντωτό τη θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων, του Φοίνικα, κοντά στο Άνω Σαλμενίκο, του άνω ρου του Μεγανείτη και του κάτω ρου του Κράθη κοντά στο Βούτσιμο (Περιστεριώνας).

Ένα σπουδαίο αξιοθέατο της ορεινής περιοχής είναι η πανέμορφη λίμνη Τσιβλού σε υψόμετρο 800 μέτρων και σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την Ζαρούχλα και το περίφημο ελατοδάσος της.

Στην περιοχή αυτή απλώνεται ο αμπελώνας Αιγιάλειας, ένα από τα ωραιότερα αμπελοτόπια της Ελλάδας, τα μοναδικά – μαζί με τα αντίστοιχα της Σάμου – που έχουν βόρειο προσανατολισμό και βλέπουν θάλασσα. Εκεί παράγεται η Κορινθιακή σταφίδα και η ποικιλία Ροδίτης. Μάλιστα, σύμφωνα με την μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού Σταυρούλα Κουράκου, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αμπελουργικές ζώνες του κόσμου.

Πρωτεύουσα της Αιγιάλειας είναι το Αίγιο (με κύριο χαρακτηριστικό την παραλία, τον σιδηροδρομικό σταθμό και τις παλιές καπναποθήκες) που λόγω της γεωγραφικής του θέσης είναι γνωστό ως το μπαλκόνι του Κορινθιακού.

Αιγιάλεια, ένας μαγευτικός προορισμός, όπου η γαλήνη του βουνού παντρεύεται με την αγριάδα των φαραγγιών, την δροσιά των μικρών ποταμιών, τις εντυπωσιακές βουνοπλαγιές, κατάφυτες με αμπέλια, καρποφόρα δέντρα, ελιές, εσπεριδοειδή και τις βοτσαλένιες ακρογιαλιές, με κρύα, καθαρά νερά το καλοκαίρι.

Τον μοναδικό αυτόν προορισμό επιχειρούν να προβάλλουν οι εκδηλώσεις των Οινοξενείων, ένας θεσμός που γίνεται κάθε Αύγουστο στην περιοχή της Αιγιάλειας, με σκοπό την ανάδειξη του σύγχρονου πολιτισμού και της γαστρονομίας της περιοχής.

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ