Αναψυκτικά Λουξ, το καμάρι της Αχαΐας (βίντεο)

Αναψυκτικά Λουξ, το καμάρι της Αχαΐας (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 08 2018

Αναψυκτικά Λουξ, το καμάρι της Αχαΐας (βίντεο)

Η Λουξ είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών. Επισκεφτήκαμε την έδρα της εταιρείας στο Κεφαλόβρυσο Αχαΐας, όπου και ξεναγηθήκαμε και μάθαμε την ιστορία της.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν στη συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Ηλείας, πίσω από τον ομώνυμο ιστορικό ναό, ο Παναγιώτης Μαρλαφέκας ιδρύει τη «Λουξ» (που από το ξεκίνημα το λογότυπο της “λουξ” γραφόταν με λ πεζό), μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που αρχικά παράγει πορτοκαλάδα, λεμονάδα και γκαζόζα.

Το 1972 η Λουξ βρίσκει στο Κεφαλόβρυσο τη ‘φυσική’ της έδρα έναν μικρό Παράδεισο, μια περιοχή με καταπράσινη φύση, γεμάτη από υπεραιωνόβια πλατάνια, που θυμίζει γη της επαγγελίας. Από τότε η πρόοδος της εταιρείας είναι αλματώδης και το πέρασμα στον 21ο αιώνα βρίσκει τη νέα γενιά, τους Ιωάννη, Κώστα και Πλάτωνα Μαρλαφέκα στη πηδάλιο.

Ο τόπος αυτός όμως έκρυβε στο υπέδαφο τους έναν πραγματικό θησαυρό, το άριστης ποιότητας νερό Κεφαλόβρυσου, ένα νερό ελαφρύ, ολιγομεταλλικό και σπάνιας φυσικής αξίας, που στην πορεία απεδείχτηκε το δυνατό όπλο και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για τα αναψυκτικά Λουξ.

Η Λουξ βίωσε τη συρρίκνωση της ελληνικής αγοράς αναψυκτικού με την δυναμική είσοδο των ξένων ισχυρών brands αναψυκτικών, αντιστάθηκε με πείσμα (και υψηλό κόστος) και, ως η μεγαλύτερη πλέον ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και χυμών, συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες για την αναζωογόνηση του χώρου.

Αναψυκτικά Λουξ, το καμάρι της Αχαΐας (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide

Κάπως έτσι η μικρή τοπική εταιρεία της Πάτρας έγινε η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία αναψυκτικών και τολμά να κοιτάξει κατάματα τις ξένες πολυεθνικές και να γίνει το «καλό παράδειγμα» για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!