Ανατολή για τη Γαστρονομική Κοινότητα Κέρκυρας

Ανατολή για τη Γαστρονομική Κοινότητα Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide
Απρ 21 2018

Ανατολή για τη Γαστρονομική Κοινότητα Κέρκυρας

Την Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, έγινε στην αίθουσα συνεδρίων του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας  η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία της Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας, πρώτο βήμα για το έργο «Γαστρονομικοί Προορισμοί» που αποτελεί μια σύμπραξη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο ΣΕΤΕ), του Marketing Greece, του Greek Gastronomy Guide και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας ως τοπικού εκπροσώπου της περιοχής (local ambassador).

Στόχος της δράσης Γαστρονομικοί Προορισμοί είναι η ανάδειξη των γαστρονομικών θησαυρών κάθε τόπου μέσα από τη σύνδεση Τουρισμού και Γαστρονομίας. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, μετά την καταγραφή και ανάδειξη του γαστρονομικού υλικού (προϊόντα, παραγωγή, τοπική κουζίνα, εδέσματα, εστίαση) θα αναπτυχθούν 3 δέσμες δράσεων: δράσεις οργάνωσης της κοινότητας, δράσεις εκπαίδευσης και δράσεις προβολής.

Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν οι κύριοι: Νίκος Χειρδάρης, Α΄Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Βασίλειος  Καββαδίας  εκ μέρους του Δήμου Κερκύρας, Δημήτριος Μπακύρας εκ μέρους του ΙΕΚ Κερκύρας, Σπύρος Μίχας εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Σπύρος Βουλισμάς πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας,  Αριστοτέλης Μέγκουλας εκ μέρους των καταστημάτων εστίασης και άλλοι εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων. Ο Γιώργος Πίττας ως εκπρόσωπος της σύμπραξης ΣΕΤΕ και Greek Gastronomy Guide μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα και τόνισε ότι  το βασικό συστατικό της επιτυχίας της συνέργειας έγκειται στην κινητοποίηση της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας και στην αυτοδέσμευση κάθε μέλους. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων, το έργο Γαστρονομικοί Προορισμοί, εφαρμοσμένο στην Κέρκυρα, θα χρειαστεί μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών και της γαστρονομικής κοινότητας που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες της αγροδιατροφής και της εστίασης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν μέλη του Επιμελητήριου Κέρκυρας, παράγοντες του Τουρισμού και επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και του αγροδιατροφικού τομέα όπου μεταξύ άλλων οι κύριοι Κώστας Τσουμάνης ΠΥΤ Ιονίων Νήσων, Δημήτριος Μπακύρας, ΙΕΚ Κερκύρας, Νικόλαος Καλούδης περιφερειακό Γραφείο ΣΕΤΕ Ιονίων, Ι. Παπαδόπουλος των Ιχθυοκαλλιεργειών Κέρκυρας,  Άρης Μαυρομάτης της Μαυρομάτης Κουμκουάτ, Σπύρος Καλούδης της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας, Θεόδωρος Φαΐτας ποτοποιία, Δημήτρης Μούτσος, Κων/νος Καραπαναγιώτης, Βασίλης Μελίδης, Δημήτριος Λυκίσσας FB Grecotel, Σπύρος Σπάης της Δανίλα, οι κυρίες Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου Δημοτική Σύμβουλος επικεφαλής Δημοκρατικής Παράταξης, Καρούμπη Έλενα μέλος του ΔΣ Επιμελητηρίου Κέρκυρας,   Αμάραντου  Μαριθέα καθηγήτρια Γαστρονομίας, Βασιλική ΔεμερτζόγλουΜαρίνα Μπέσκα το ταβερνάκι της Μαρίνας, Πάνδυλα Πόντικα Corfu Bio, Ιωάννα Καμπίτση κ.α. 

Τέλος παρουσιάστηκαν οι αρχές της Γαστρονομικής Κοινότητας καθώς και το πλαίσιο (και οι πρακτικές εφαρμογές) στο οποίο θα πρέπει αυτοδεσμευθούν τα υποψήφια μέλη.

1. Πιστεύουμε στο γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας. Η αλυσίδα με τους κρίκους Τόπος-Τοπίο-Καλλιέργειες-Μεταποίηση-Γαστρονομία-Πολιτισμός-Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα και μια συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε τόπου, αλλά και για τη συγκρότηση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητάς του.

Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας

2. Πιστεύουμε ότι εμείς, οι δημιουργοί, είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά ένας τόπος και να γίνει Γαστρονομικός Προορισμός είναι να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό αποφασιστικά οι δημιουργοί του. Ιδρύουμε τις Γαστρονομικές Κοινότητες με συμμετοχή όσων επαγγελματιών στοιχίζονται γύρω από κοινές αξίες.

3. Δημιουργούμε ένα ευρύτερο σύστημα αξιών τις οποίες δεσμευόμαστε να τις τηρήσουμε.

4. Ακολουθούμε ορθές πρακτικές και διαδικασίες ποιότητας στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στους χώρους παραγωγής και στις κουζίνες μας.

5. Πιστεύουμε ότι εξελισσόμαστε ενσωματώνοντας τη σύγχρονη γνώση. Πιστεύουμε στην αξία της γνώσης και προσπαθούμε να γνωρίσουμε όλες τις ελληνικές και διεθνείς πρακτικές συνεργατικότητας και των βέλτιστων παραδειγμάτων γαστρονομικού τουρισμού. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις του κλάδου μας .

6. Πιστεύουμε ότι η ατομική ανάπτυξη πηγάζει μέσα από την ομαδική ανάπτυξη. Όταν οι ελληνικοί προορισμοί αποκτούν υπεραξία, κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό επωφελείται.

7. Πιστεύουμε στη συνεργατικότητα, Καμία οντότητα – δημόσια ή ιδιωτική – δεν διαχειρίζεται το σύνολο των επιμέρους προϊόντων. Χρειάζεται συνεργασία για να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα του τόπου και όλοι μας να συνθέσουμε μία ελκυστική γαστρονομική εμπειρία. Να σφυρηλατήσουμε μεταξύ μας σχέσεις συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης, που θα συμβάλουν τόσο στην ανάδειξη του τόπου μας αλλά συνακόλουθα και του προσωπικού μας συμφέροντος.

8. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές όχι μόνο της επιχείρησής μας  αλλά και του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι δημιουργώντας με περηφάνεια γαστρονομικές εμπειρίες αφηγούμαστε στον επισκέπτη την μοναδική ιστορία του τόπου μας.

9.  Διαχέουμε τις δράσεις μας στην κοινωνία για να την κάνουμε κοινωνό της δραστηριότητάς μας.

10.  Συνεργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με άλλες κοινότητες με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως Γαστρονομικού Προορισμού.

Η συζήτηση βάστηξε τρεις ώρες και αφού αντηλάγησαν απόψεις και λύθηκαν πολλές απορίες, εκ των υποψηφίων μελών της κοινότητας Κέρκυρας, εξελέγη μια επιτροπή με επικεφαλής τον Αριστοτέλη Μέγκουλα που θα συντονίσει το έργο, μέχρι την επόμενη συνάντηση που θα γίνει εντός του Μαΐου και θα αφορά ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!