Cook 8 - "Νέος τόπος εστίασης" στο Μουσείο Μπενάκη

Cook 8 - "Νέος τόπος εστίασης" στο Μουσείο Μπενάκη - Greek Gastronomy Guide
Ιούλ 08 2018

Cook 8 – “Νέος τόπος εστίασης” στο Μουσείο Μπενάκη

Το φαγητό, η τροφή και η εστίαση, η μητέρα των ανθρωπίνων συναναστροφών, δεν αφορά μόνο τους επαΐοντες της γαστρονομίας, αλλά ως θέμα κοινωνικού προβληματισμού και παραγωγής νοήματος, αφορά πολλούς άλλους τομείς, όπως η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία και η αρχιτεκτονική.Με αφορμή λοιπόν την εστίαση, ο Διεθνής Διαγωνισμός Cook 8: Ο Νέος Τόπος Εστίασης, είχε ως θέμα το σχεδιασμό ενός εσωτερικού χώρου εστίασης για 8 άτομα εμβαδού 24-30 μ2. Στόχος του διαγωνισμού ήταν η διατύπωση νέων ιδεών για τον σχεδιασμό ενός χώρου συγκέντρωσης των ανθρώπων με αφορμή την παρασκευή και την κατανάλωση φαγητού ως μέσων κοινωνικοποίησης.

Συγκεντρώθηκαν  280 προτάσεις, 485 συντελεστών, από 24 χώρες. Τρεις πρωτότυποι χώροι, υλοποιημένοι σε πραγματικές διαστάσεις, και ακόμα 280 προτάσεις από 24 χώρες, προσκαλούν τον επισκέπτη να επαναπροσδιορίσει την αρχιτεκτονική της εστίασης. Στο ισόγειο του μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς σ’ ένα χώρο 1.100μ2, παρουσιάστηκαν όλες οι συμμετοχές στον Cook 8 με εικονογραφικό και σχεδιαστικό υλικό, σε μορφή μακετών οι εννέα έπαινοι και σε πραγματικές διαστάσεις (κλίμακα 1:1) τα τρία βραβευμένα έργα (Glorious holistic, Sea sex & sun, Nefos). Ήταν φυσικά μια μεγάλη για όσους αγαπούν την γαστρονομία, την αρχιτεκτονική και το φιλοσοφείν περί αυτών. Δεν έχασα κι εγώ την ευκαιρία να επισκεφτώ το χώρο μετά του γιού, προς γνωσην και συμμόρφωση.

Τα τρία βραβεία έκφρασαν τρεις διαφορετικές αντίληψεις σύνθεσης αλλά και φιλοσοφίας.

Το πρώτο “Glorious Holistic” έκφρασε μια αφαιρετική, ερμητική και συμβολική κατάσταση σ’ ενα παιγνίδι δυο ξεχωριστών επιπέδων και λειτουργιών σε μαύρο και άσπρο (Οι σχολιασμοί σε italics αφορούν την αυτοπαρουσίαση των δημιουργών).

“Οι Κώστας Αλιβιζάτος και Ιωάννης Κιτάνης προτείνουν το «Glorious Holistic», ως μία τελετουργία όπου οι συνδαιτυμόνες, μέσω μιας σκοτεινής πομπής, υποβάλλονται σε μυρωδιές της ζωής και του θανάτου, ήχους της φύσης και της χειροτεχνίας, και θεάσεις οργανικής ύλης, προτού βρεθούν πλαγιασμένοι μέσα σε ένα φωτεινό λευκό κουτί δοξάζοντας το γεύμα και την συνάθροιση τους”.

Το “Sea, Sun, Sex” είναι ένα παιγνίδι όπου σ’ έναν μακρόστενο διαμπερή  χώρο, προετοιμασία και γεύμα είναι ενιαία, με μιά ενδιαφέρουσα αντίθεση, της σκουριασμένης λαμαρίνας και της άμμου, με υπαινικτική -φαντάζομαι- αναφορά στο σύνθημα του Μαΐου του 1968 “κάτω από το λιθόστρωτο βρίσκεται η άμμος” δημιουργεί μια ψευδαίσθηση και μια πρόκληση στην ζωή της πόλης.

“Μία ετεροτοπία που διακόπτει το αναμενόμενο της αστικής ζωής, δίνοντας την υπόσχεση μιας ανέμελης εμπειρίας, προτείνουν οι Δανάη Βλαχάκη, Δάφνη-Χριστίνα Παπαδοπούλου & Κατιάνα-Μαρία Λιόγα με το «Sea sex & sun». Ένας θεματικός χώρος εστίασης που δημιουργεί ρήξη με το χώρο και το χρόνο και συνθέτει μία ψευδαίσθηση καλοκαιρινής ζωής, η οποία εν τέλει γίνεται έκθεμα στην πόλη, ως μία βιτρίνα που συνεχώς προκαλεί και προσκαλεί”.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, απιστεύτου ευρηματικότητας, ήταν το έργο “Nefos” τόσο από πλευράς σύλληψης όσο και από πλευράς τεχνικής κατασκευής, καθώς παρουσίαζε  δυό κόσμους που αντιπροσωπεύουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την εικονική πραγματικότητα μέσα από τις πολλαπλές αντανακλάσεις της ( προσωπικές και εξωτερικές).

“Οι Felix Chun Lam, Ziyang Luo & Yi Ran Weng, σχολιάζοντας την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη σύγχρονη ζωή, προτείνουν το «Nefos». Ο κάθε συνδαιτυμόνας, μέσω οκτώ κλιμακοστασίων, ανέρχεται μόνος του σε ένα αιωρούμενο σύννεφο. Είκοσι τέσσερις ανακλαστικοί καθρέφτες που αντιπροσωπεύουν τις 24 ώρες της ημέρας ενισχύουν μια μοναχική, πλην οργιαστική εμπειρία μεταξύ πραγματικού και εικονικού χώρου”. 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!