Δραμοινογνωσία 2016

Δραμοινογνωσία 2016 - Δράμα
Ιούν 06 2016

Δραμοινογνωσία 2016

Σ’ όλην την Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ελλάδα κατακλύζεται από γιορτές γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Βοηθούντος του καιρού, της εποχικότητας και του τουριστικού ρεύματος, οι εκδηλώσεις αυτές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την προβολή των τοπικών προϊόντων, αλλά και μια ευκαιρία να ξεσκάσει ο κόσμος. Σπάνια όμως οι γιορτές είναι το αποκορύφωμα μιας συντονισμένης και στοχευμένης προσπάθειας προκειμένου να αναπτυχθεί ένας κλάδος ή ένα προϊόν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το Φεστιβάλ Φιστικιού στην Αίγινα, ή της Τσακώνικης Μελιτζάνας στο Λεωνίδιο ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Η τρίτη χρονιά της διοργάνωσης «Δραμοινογνωσία 2016» – ο τίτλος της οποίας ήταν «Γεύση οίνου, επίγευση πολιτισμού» – που έγινε από τις 23 έως τις 29 Μαΐου στη Δράμα, και όπου η κορύφωση των εκδηλώσεων συνέπεσε με τον ετήσιο θεσμό «Ανοιχτές Πόρτες» οπόταν τα οινοποιεία της χώρας υποδέχονται τους οινόφιλους, έδειξε ότι και εδώ κάτι σημαντικό βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” πριν από 3 χρόνια και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.

Φέτος, τρία χρόνια μετά, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες, η 3η Δραμοινογνωσία 2016, εκτός από μια ευκαιρία, τόσο για τους Δραμινούς όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής, να διασκεδάσουν, να επισκεφτούν τα επτά οινοποιεία (Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Chateau Nico Lazaridi, Κτήμα Μανωλεσάκη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Κτήμα Μιχαηλίδη, Οινογένεσις) του Αμπελώνα της Δράμας, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις τους, να μάθουν τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού, να δοκιμάσουν κρασιά αλλά και να γνωρίσουν τους ίδιους τους οινοπαραγωγούς, ήταν και μια αφορμή για να τεθεί σε συζήτηση και προβληματισμό, η θέση του κρασιού ως επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής.

Και με αφορμή τον Οινουτουρισμό – καθώς η Δράμα μπορεί να καθιερωθεί ως ένας προορισμός οινικού τουρισμού – να γίνουν γνωστά και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής.

Για πρώτη φορά φαίνεται ότι η Περιφέρεια, ο Δήμος, αλλά και οι επαγγελματικοί φορείς με πρωτεργάτες τους κρασάδες, παίρνουν τόσο σοβαρά την υπόθεση και προχωρούν σε νέους σχεδιασμούς.

Η πόλη της Δράμας όλη την εβδομάδα ήταν στο πόδι, με διαλέξεις επιστημονικού χαρακτήρα, γευσιγνωσίες, μουσικές εκδηλώσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα. Το κλείσιμο των εκδηλώσεων έγινε στη γεμάτη από κόσμο κεντρική πλατεία, όπου από ένα γιγάντιο μπουκάλι 5 μέτρων προσφέρθηκαν στον κόσμο 1.000 λίτρα δραμινού οίνου, υπό τούς ήχους των ξεσηκωτικών κρουστών των «Fasarioso» και των χάλκινων από λαϊκούς οργανοπαίκτες της περιοχής.

Δράμα, ένας τόπος αντιθέσεων, προσπαθεί να βρεί την ταυτότητά του.

Οι λαχταριστές νοστιμιές της Ανατολής παντρεύονται με τα σικάτα γαλλικά κρασιά των Sauvignon και Semillon, τα ερειπωμένα τουρκόσπιτα μετατρέπονται σε εναλλακτικά μπαράκια, ανάμεσα στα σοκάκια και τα καλντερίμια ανορθώνονται κοσμοπολίτικα ξενοδοχεία και τα παρατημένα καπνομάγαζα ζηλεύουν την τύχη του Ηydrama Grand Hotel και κάνουν κι αυτά όνειρα τρελά.

Ένας οινογαστρονομικός προορισμός βρίσκεται σε αναβρασμό και μια πόλη ψάχνει τον βηματισμό της.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!