Δυο οινοποιεία του Βορρά γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή μέρα Οινοτουρισμού

Κτήμα Γεροβασιλείου - Επανομή, Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide
Nov 13 2017

Δυο οινοποιεία του Βορρά γιορτάζουν την Ευρωπαϊκή μέρα Οινοτουρισμού

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου τα οινοποιεία της χώρας ανοίξαν τις πόρτες τους για να γιορτάσουν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού και για να υποδεχθούν το κοινό εξερευνώντας μαζί τα μυστικά της παραγωγής και της απόλαυσης των ποιοτικών κρασιών, αλλά και για να γνωρίσουν ευρύτερα τους ανθρώπους και τον κόσμο του κρασιού. 

Την γιορτή αυτή το Greek Gastronomy Guide την αξιοποίησε κάνοντας επίσκεψη σε δυο οινοποιεία του Βορρά (το ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στη Γουμένισσα).

Ξεκινώντας από την Επανωμή, για το οινοποιείο του Γεροβασιλείου κάναμε μιά στάση για καφέ αλλά και γνωριμία στον Άγιο Αντώνιο.

Το Καφεγλυκοπωλείο του Αγίου Αντωνίου είναι το τελευταίο απόκτημα (2009) του Γυναικείου Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης από 20 δυναμικές Πόντιες γυναίκες.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της ποντιακής παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι.

Ο συνεταιρισμός παράγει χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα όπως τα Περέκ με χειροποίητα φύλλα πίτας ψημένα στο τζάκι με ξύλα ποντιακά προϊόντα, συρόν, ιβριστό, μακαρίνα χυλοπίτες,  αλλά τα τυπικά, τραχανάδες,  μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού από φρέσκα φρούτα εποχής. Τα απολαύσαμε για πρωινό και γνωρίσαμε τον φιλόξενο  χώρο που δημιούργησαν.

Ακολούθως φτάσαμε στο Κτήμα Γεροβασιλείου που είναι δημιούργημα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου που το 1981 ξεκίνησε την αναβίωση των 25 στρεμμάτων οικογενειακού αμπελώνα στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκη και σήμερα έχει ξεπεράσει τα 750 στρέμματα (από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους εννιαίους  αμπελώνες της χώρας).

Η περιοχή της Επανoμής κατοικείται αδιάκοπα εδώ και 6.000 σχεδόν χρόνια. H οινοποίηση μαρτυρείται εδώ και 1.500 περίπου χρόνια. Στον αμπελώνα φυτεύτηκαν και καλλιεργούνται  ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η Μαλαγουζιά —την οποία οινοποίησε για πρώτη φορά ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου— και το Ασύρτικο —που κατάγεται από τη Σαντορίνη— αποτελούν τις ελληνικές λευκές ποικιλίες του Κτήματος.

Το Λημνιό —η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα, την οποία αναφέρει και ο Αριστοφάνης τον 5ο αιώνα π.Χ.— το Μαυρούδι και το Μαυροτράγανο αποτελούν τις ελληνικές ερυθρές. Επίσης, καλλιεργούνται οι γαλλικές λευκές Chardonnay, Sauvignon Blanc και Viognier και οι ερυθρές Syrah και Merlot.

 

Το οινοποείο του Γεροβασιλείου, ανεξάρτητα του μεγάθους του είναι πολύ φιλικό με τους επίσκεπτες του, τους οποίους  υποδέχεται στο κέντρο του κτήματος, σ’ένα πανέμορφο περίπτερο με μια ανεπανάληπτη θέα στα αμπέλια, ανάμεσα από μνημειακά έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως “Το σταφύλι” του Κώστα Τσόκλη, στον κήπο, “Το φεγγάρι” του Κώστα Βαρώτσου μέσα  στον αμπελώνα και “Ο ορίζοντας” του Κώστα Βαρώτσου, στον κήπο.

Ο οικοδεσπότης του κτήματος Βάγγελης Γεροβασιλείου την Κυριακή, την ημέρα της γιορτής, υποδεχόταν αυτοπροσώπως τους δεκάδες επισκέπτες του οινοποιείου του, και κατόπιν  τους οινόφιλους και όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν από κοντά τον κόσμο του αμπελιού και του κρασιού τους παραλάμβαναν οι ξεναγοί.

Η επίσκεψη ξεκινούσε με μια σύντομη περιήγηση του αμπελώνα, κατόπιν ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής, της εμφιάλωσης, της παλαίωσης και τέλος στις αίθουσες του Μουσείου Οίνου. Οι ξεναγήσεις ξεκινάνε μισή ώρα μετά την έναρξη του ωραρίου, με συχνότητα ανά μιάμιση ώρα, και σταματάνε μια ώρα πριν τη λήξη.

Ο επισκέπτης μετά την οργανωμένη επίσκεψη έχει τη δυνατότητα αφού χαζέψει με τις ώρες στα εκθέματα του Μουσείου του Οίνου ( μεταξύ άλλων έχει ίσως την σημαντικότερη συλλογή ανοικτηριών στον κόσμο) μπορεί να δοκιμάσει τα κρασιά του Κτήματος στις ειδικές αίθουσες γευσιγνωσίας του οινοποιείου με την όμορφη θέα του αμπελώνα.

Η μέρα είχε πολλές γευσιγνωσίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, μουσικές και δρώμενα και σκέφτηκα πόσο τυχεροί είναι Θεσσαλονικείς που έχουν στα πόδια τους το Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα στολίδι της συμπρωτευουσας, αλλά και ένα καμάρι του Ελληνικού Οινοτουρισμού. (Φυσικά και θα επανέλθουμε με δυο άρθρα αφιερωμένα στο Οινοποιείο και το Μουσείο)

O επόμενος σταθμός μας ήταν ο  αμπελώνας του Κτήματος Χατζηβαρύτη στη Γουμένισσα μια ώρα δρόμος από την Θεσσαλονίκη. Το Κτήμα Χατζηβαρύτη  αποτελείται από 120 στρέμματα και όλα ξεκίνησαν με αγάπη…όταν ο Βαγγέλης Χατζηβαρύτης, μηχανικός και επιχειρηματίας γνώρισε τη μέλλουσα γυναίκα του Όλγα Ιακωβίδου το 1981 που ήταν από τη Γουμένισσα, έναν τόπο  με μεγάλη οινική παράδοση.

Αυτός ο τόπος  λοιπόν, έμελλε να γίνει για εκείνον ο τόπος στον  οποίο θα αφιερωνόταν για τη δημιουργία ενός μοναδικού και βαθιά ανεξερεύνητου ελληνικού κρασιού. Σιγά σιγά αγόραζαν αμπέλια και το 2007 , στο αμπέλι που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλυριάς χτίστηκε ένα οινοποιείο “ boutique”, σ’ ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς.

Δίνοντας έμφαση στην ποιότητα του σταφυλιού , στη γονιμότητα του εδάφους και στην προστασία του περιβάλλοντος επέλεξε τη βιολογική καλλιέργεια . Το Κτήμα Χατζηβαρύτη εστιάζει την προσοχή του στις ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο , Νεγκόσκα , Ροδίτη και Ασύρτικο . Καλλιεργεί και τις γνωστές ποικιλίες Sauvignon Blanc ,  Cabernet Sauvignon και Merlot σε μικρότερες εκτάσεις .

Μύθοι  λένε ότι οι αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες Ξινόμαυρο και Negroska από τις οποίες παράγεται ο ΠΟΠ Γουμένισσα Χατζηβαρύτη, ήταν το κρασί της επιλογής του Φιλίππου, του βασιλιά της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πέραν τούτου, τοπικές αφηγήσεις αναφέρουν ακόμη  , ότι μεγάλες ποσότητες του κρασιού από την περιοχή μεταφέρθηκαν κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Γαλλία, επειδή ήταν τόσο εξαιρετικό.

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα κάθε ώρα η Χλόη Χατζηβαρύτη κόρη Βαγγέλη, και οινολογός ταξιδεμένη σ’ όλον τον κόσμο έκανε ξεναγήσεις και γευσιγνωσίες. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω κι  ένα  Wine School της Χλόης με θέμα Νέο Vs Παλαιωμένο όπου επικεντρωνόταν στις διαφορές των παλαιωμένων και φρέσκων κρασιών Γουμένισσα, και όπου γήτευτηκα από την εκπαιδευτική της μεταδοτική της ικανότητα, και εντυπωσιάστηκα από το υψηλό επίπεδο γνώσεων των νέων οινοφίλων που παρακολουθούσαν τα μαθήματά της.

Γιορτή στην Μακεδονία δεν νοείται χωρίς μουσική και χάλκινα. Κι εδώ στο Κτήμα Χατζηβαρύτη το μουσικό σχήμα Annoula & les trois enfants de voliotique, μια μπάντα με ωραίες φωνές μας τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια σε πολύ όμορφες ροκ και κάντρυ παραλλαγές και συνοδεψαν το φαγοπότι με θεα τους απλωμένους αμπελώνες της. Και ίσως θέλαν να μας υπενθυμίσουν ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο, ο γαλάζιος ουρανός και τα άσπρα σπιτάκια που χάνονται στα κύματα του Αιγαίου πελάγους,  αλλά και το όλο θλίψη και εσωτερικότητα “τοπίο στην ομίχλη” της Μακεδονίας.

<