Έφυγε από την ζωή ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide
Δεκ 24 2018

Έφυγε από την ζωή ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή 24-12-2018, σε ηλικία 78 ετών, ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Μπαμπατζίμ, που παράγει τα διάσημα ούζα και τσίπουρα. Υπήρξε η εμβληματική μορφή της αποσταγματοποιίας της Μακεδονίας, περίφημος οινοποιός, φιλοσοφημένος άνθρωπος  και σπουδαία προσωπικότητα. 

Τελευταία φορά που τον συνάντησα ήταν φέτος τον Γενάρη αρκετά καταπονημένο, αλλά όλο ζωή, ενέργεια και πολλά όνειρα. Νομίζω ότι ο φακός μου είχε απαθανατίσει την αισιοδοξία του για τη ζωή αλλά και μια θλίψη και κούραση.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν ένας μύθος της Μακεδονίας, ένας τολμηρός αμπελουργός, εξαίρετος οινοποιός, ανεπανάληπτος αποσταγματοποιός, δεινός μάγειρας – για φίλους του μόνο – και φυσικά ένας συνομιλητής γητευτής.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Τον είχαμε συναντήσαμε στον παράδεισό του, στο κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου, στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου, ένα κτήμα 550 στρεμμάτων, με έναν αμπελώνα που περιτριγυρίζεται από βελανιδιές, οξιές και καστανιές, κοντά στον Λαγκαδά, 30 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Δεν υπήρχε μεγαλύτερη απόλαυση από το ν’ ακούς τον κυρ-Ανέστη να αφηγείται ιστορίες. Ιστορίες της οικογένειάς του -που από τη Σηλυβρία της Κωνσταντινούπολης, όπου έφτιαχνε φημισμένη ρακή, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη-, για τα παιδικά του χρόνια μέσα στο ποτοποιείο της μάνας του (έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 7 ετών), για την εφηβεία του, αλλά και τη δική του προσωπική διαδρομή, τα πάθη του, τις χαρές του και τη φιλοσοφία του.

Κάποιος θα έπρεπε να αναλάβει την κινηματογραφική βιογραφία του, που έχει εικόνες που σίγουρα θα ζήλευαν σημαντικοί σκηνοθέτες. Παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικά σημεία της περιγραφής της ζωής του:

«Στην Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’50 υπήρχαν 167 εγγεγραμμένοι ποτοποιοί. Κάθε ποτοποιείο ήταν κι ένα μικρό μεζεδοπωλείο, με τον μεζετζή να τηγανίζει σαρδέλες, πιπεριές και να προσφέρει τα ούζα με ελιές, τομάτες, αγγούρια. Εγώ από μικρός στον κόσμο των μεγάλων, πουλούσα ούζο ποτήρι-ποτήρι, γύρω στα 70 κιλά την ημέρα! Κι όταν μεγάλωσα λίγο, με το ποδήλατο έκανα διανομή νταμιτζάνες στα σπίτια των πελατών! Κείνη την εποχή, λίγο μετά τον πόλεμο, φτώχεια μεγάλη και το χύμα ούζο ήταν η μοναδική χαρά του κοσμάκη.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Αργότερα, θυμάμαι σαν τώρα, έφηβος με κοντά παντελονάκια ακόμα, προς αντράκι. Έπαιρνα κρυφά το οινόπνευμα που χρησιμοποιούσαμε για το ούζο και έβαζα μυρωδιές, μαστίχα, τριαντάφυλλο, κανέλα, έφτιαχνα δηλαδή essences και τις πρόσφερα στις «παστρικές» της γειτονιάς, με τις οποίες είχα ανοίξει παρτίδες, και αυτές καταχαρούμενες τις βάζανε αντί για κολώνια – σπάνιες εκείνη την εποχή – πασαλείβαν τα τεράστια στήθια τους (τύφλα να έχει ο Φελίνι) με φιλούσαν και φεύγαν χαρούμενες για την Αριστοτέλους».

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Ώρες ολόκληρες ο κυρ-Ανέστης μάς είχε  μιλήσει για το πώς από το ούζο, πέρασε στο κρασί και στην αμπελουργία, και πώς από το 1974 παράτησε την ανέμελη και γλεντζέδικη ζωή της Θεσσαλονίκης και βρέθηκε να σκάβει και να φυτεύει αμπέλια στα πρώτα του 27 στρέμματα γης στις πλαγιές του όρους Βερτίσκος.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Από τότε περάσανε χρόνια πολλά, κοντεύουν τα πενήντα. Στην αρχή οινοποιούσε στην Αγχίαλο, το 2000 εγκατέστησε το οινοποιείο του στο “Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου”, και λίγο αργότερα δημιούργησε ένα υπαίθριο μουσείο οινολογίας-οινοποιίας, με την κατασκευή 5 υπόστεγων, εμβαδού 450 μέτρων, χώρους γευσιγνωσίας, που αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού – ο κυρ-Ανέστης ήταν από τους πρώτους που τον προώθησαν. Παράλληλα, από το 1988, αμέσως μετά την κρατική άδεια που επέτρεπε την παραγωγή τσίπουρου, ήταν ο πρώτος που την πήρε και κατόπιν ακολούθησαν ο Τσάνταλης και οι λοιποί.

Κτήμα Μπαμπατζιμόπουλου - Θεσσαλονίκη - Greek Gastronomy Guide

Θυμόταν τους ανθρώπους που σταθήκαν σαν δάσκαλοι απέναντί του, όπως ο Στυλιανός Μπουτάρης που στα 18 του τον έκανε μέλος του συνδικάτου ποτοποιών Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Δισλής από τον Αγχίαλο που τον μύησε στην τέχνη του κρασιού, ο Βασίλης Καλιούρης από τον Αγχίαλο εκεί που πρωτοοινοποίησε τα κρασιά του και φυσικά την κυρία του ελληνικού κρασιού Σταυρούλα Κουράκου που τον καθοδήγησε και στην οινοποιία και στην ποτοποιία.

Και δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η μεγαλύτερη του ενασχόληση ήταν η εκπαίδευση των νέων, που έρχονταν να μάθουν για την φύση, αλλά και να πάρουν μια γεύση από εμπνευσμένους και χαρισματικούς ανθρώπους που αφιερώθηκαν τελικά σ’ αυτήν.

Αιωνία του η μνήμη!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!