Ελληνικό καλοκαίρι, μην χάσουμε την ευκαιρία

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide
Αυγ 03 2020

Ελληνικό καλοκαίρι, μην χάσουμε την ευκαιρία

Ο Αύγουστος είναι εδώ, στο πιο παράξενο, απρόβλεπτο και διαφορετικό ελληνικό καλοκαίρι που έχουμε ζήσει. Μπορεί μετά από την επίπονη καραντίνα να αποκτήσαμε την ελευθερία διακίνησής μας, όχι όμως και το δικαίωμα, και την ευχαρίστηση να αγκαλιαστούμε θερμά με τους φίλους και γνωστούς που συναντάμε τα καλοκαίρια, με την σωματικότητα μας σε συνεχή συγκράτηση και επιφυλακή.  Ένα γεγονός που μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε πιο έντονα μια από τις αξίες του Ελληνισμού, την χαρά της σωματικής επαφής! 

14η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου στην Ικαρία - Greek Gastronomy Guide

 

Οι λιγοστοί ξένοι τουρίστες, που βλέπουμε στην Αθήνα ή στα νησιά μας, τραβούν την προσοχή μας, ως είδος εν ανεπαρκεία, τους δείχνουμε με το βλέμμα, τους σχολιάζουμε, αναρωτιόμαστε από ποια χώρα έρχονται. Ο ιός είναι εδώ, και ο ελληνικός τουρισμός έχει πάει… διακοπές.

Εφέτος, τα στοιχεία για τις πληρότητες του προηγούμενου μήνα ήταν απογοητευτικά (25% πανελλαδικά), με τις ελπίδες τώρα να στρέφονται στους δύο επόμενους (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) και τους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν προσπάθειες να προσελκύσουν τον εγχώριο τουρισμό για να καλύψουν ένα μέρος τουλάχιστον των απωλειών τους.

Ο Έλληνας, όμως, που θέλει να πάει διακοπές, ψάχνει για …δωρεάν κατάλυμα, ιδιόκτητες εξοχικές κατοικίες και πατρογονικά που παρέχονται δωρεάν από συγγενείς και φίλους! Μάλιστα, το φετινό καλοκαίρι, η έλλειψη επαρκούς εισοδήματος κάνει τον Έλληνα να αδυνατεί να πάει διακοπές έστω μιας εβδομάδας! (πρόσφατα στοιχεία της Eurostat).

Σ’ αυτούς τους ολίγους λοιπόν δίνεται η μοναδική δυνατότητα, να γνωρίσουν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως το πρωτογνωρίσαμε τις αθώες εποχές, όταν οι παραλίες ήταν χωρίς ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπιτσόμπαρα, οι δρόμοι δεν ήταν μποτιλιαρισμένοι, οι δημόσιοι χώροι ήταν πεντακάθαροι, ο ντόπιος πληθυσμός ευγενής και φιλόξενος.

Μύρτος Κεφαλονιά

Ευκαιρία λοιπόν και για εμάς τους Έλληνες ταξιδευτές, να γνωρίσουμε τον τόπο μας, να μάθουμε με την καλύτερη δίαυλο που υπάρχει, τις αισθήσεις μας, με τα μάτια, τις μυρωδιές και το στομάχι μας, αυτό που βρίσκεται δίπλα μας και που προ κορωνοϊού δεν του δίναμε και μεγάλη σημασία.

Η ένταση που μεταφέρεται το καλοκαίρι στους προορισμούς, μειωμένη κατά πολύ φέτος, και η εξοικείωση λόγω καραντίνας με το περπάτημα, να μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε πεζοπορίες στα μονοπάτια των νησιών, να χαθούμε στα στενά των ήσυχων πια οικισμών.

Να δούμε τους τόπους με μια νέα μάτια, της αξίας της ζωής.

Πατητήρια Πάρου - παραγωγή μούστου - Greek Gastronomy Guide

Μια βόλτα στα αμπέλια, τους ελαιώνες, να θαυμάσουμε τις πεζούλες που επί αιώνες έδιναν στους κατοίκους των νησιών τις απαραίτητες καλλιέργειες για να τραφούν. Να ρουφήξουμε τις μυρωδιές της ρίγανης, του θυμαριού, της αλυσαριάς, του φασκόμηλου, και του λεμονοθύμαρου, αλλά και του σχίνου.

Να συναντήσουμε στον δρόμο καμιά συκιά και να κλέψουμε ένα σύκο –η γεύση του κομμένου από το δέντρο είναι άλλη-, να μασουλίσουμε κανένα ξερό χαρούπι για να νιώσουμε τη γεύση του μελιού και της σοκολάτας, να δούμε αλώνια, πατητήρια και ανεμόμυλους, να ακούσουμε τις μουσικές των τζιτζικιών και να κάνουμε ένα χρονικό άλμα, σε άλλες εποχές, να γαληνέψει η ψυχή μας, να συναναστραφούμε με τους οικείους ανθρώπους σε οικείους τόπους.

Τα πανηγύρια μπορεί να καταργήθηκαν λόγω κορωνοϊού, όμως η ανάγκη των ανθρώπων για τραγούδι θα μεταφερθεί στα ταβερνάκια και με πιο ήπιους τρόπους θα στάξει στις καρδιές τη γλύκα της μουσικής και των στίχων τραγουδιών που αγαπήσαμε. Να ξαναδούμε τους συνηθισμένους τόπους διακοπών μας, αλλά και τους καινούργιους, με ανήσυχη και πιο διερευνητική ματιά.

Αν βρεθούμε στη Σκιάθο, ας επισκεφτούμε ένα καταπληκτικό νέο οινοποιείο που κτίστηκε σαν αετοφωλιά, μέσα στα πεύκα, ψηλά σε μια πλαγιά δυτικά της πόλης, ενώ αξίζει να δοκιμάσουμε τα χαϊμαλιά, είδος ξεροτήγανου περιχυμένου με ζάχαρη άχνη και περιεχόμενο καρύδι, κανέλα και γαρύφαλλο, απόδειξη ότι στο νησί του Παπαδιαμάντη περισσεύαν τα καρύδια, καθώς έχει πηλιορείτικη βλάστηση με πολλές καρυδιές.

Άνθος του Γιαλού - Χαϊμαλιά και γλυκά Σκιάθου - Greek Gastronomy Guide

Αντιθέτως, στα λοιπά νησιά του Σαρωνικού, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου που είναι φτωχά σε νερά, τα μόνα δέντρα που ευδοκιμούσαν χωρίς κόπο ήταν οι αμυγδαλιές και οι συκιές. Με τα αμύγδαλα κάναν τα αμυγδαλωτά σε δεκάδες εκδοχές και παραλλαγές, με το κάθε νησί να καμαρώνει ότι κάνει τα καλύτερα. Ας τα δοκιμάσουμε.

Αμυγδαλωτά Τσαγκάρη

Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Μύκονος, Τήνος, Σκύρος  ερίζουν για τα καλύτερα αμυγδαλωτά και με την γηραιότερη ζαχαροπλάστη του Αιγαίου, την Υδραία κυρά-Άννα Τσαγκάρη που πλησιάζει τον ένα αιώνα ζωής να είναι ένα ζωντανό κεφάλαιο του άυλου πολιτισμού της γαστρονομίας μας, και στο κάτω-κάτω ήταν αυτή σέρβιρε τα αμυγδάλωτα της Υδρας στην Σοφία Λώρεν, στα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», πάνε εξήντα χρόνια τώρα.

Αμυγδαλωτά Τσαγκάρη

Μια που μιλάμε για τους θεματοφύλακες της μνήμης της γαστρονομίας, αν κανείς περάσει από την Αρίστη στα Ζαγοροχώρια, ας ανταμώσει την κυρά Αλεξάνδρα, κοντινή ηλικία με την κυρά-Άννα, που ζει μόνη της και ψήνει καθημερινά στο καφενεδάκι της ζαγοριανές «ξεσκέπαστες» πίτες.

Το καφενείο της Αλεξάνδρας - Αρίστη, Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Μα γιατί σε κάθε τόπο υπάρχουν τέτοια οχυρά μνήμης, γαλατικά χωριά που αντιστέκονται στην αλαζονία της σύγχρονης τηλεοπτικής γαστρονομίας και της σύγχρονης κοινωνικής συμπεριφοράς. Και βέβαι θα συναντήσουμε ανθρώπους με χαμόγελα, περηφάνια, άδολη σκέψη, μεράκι, αγάπη για τον τόπο τους πέρα από  φανατισμούς, γιομάτους χαρά της ζωής και ανοιχτές καρδιές. Και αξίζει να ταξιδεύεις για τους βρεις και να ζεις και να θυμάσαι τις  στιγμές όπου  συνάντησες ανθρώπους   “…που πέτυχαν να ΄ναι άνθρωποι και μόνον“.

Παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «στον Πύργο» στην Αρκεσίνη - Οι 10 καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό - Greek Gastronomy Guide

Aλλά και 1200 οινοποιεία διάσπαρτα σ’ όλη την επικράτεια,  από τα εντυπωσιακότερα μέχρι τα πιο ταπεινά, τα περισσότερα επισκέψιμα, όλα όμως σε ετοιμότητα να μας μυήσουν στην μαγεία των ελληνικών κρασιών και να μας γνωρίσουν το πάθος τους.

Κτήμα Σκούρα - Οινοποιείο Γιώργος Σκούρας - Greek Gastronomy Guide

Ένα απίστευτο πλήθος προϊόντων, εδεσμάτων και γλυκών παρασκευάζεται σ’ όλη την Ελλάδα. Εκατοντάδες λέξεις περιγράφουν έννοιες, πράγματα και γεύσεις, και προϋποθέτουν τεχνικές, ιστορίες, γνώσεις, ικανότητες και μεράκι.

Λέξεις άγνωστες στους περισσότερους, όπως και  άγνωστες εμπειρίες, ένας χαμένος πλούτος που βρίσκεται στα πόδια μας… Aς ανακαλύψουμε, λοιπόν,  τους κρυφούς θησαυρούς των τόπων όπου θα παραθερίσουμε: γκερεμέζι, κατσούλες, φιστίκια στην Αίγινα, σαλτσίτσι, πετρωτό, λούζα, αγκινάρες, και καρίκι στην Τήνο, σαλατούρι, καραβόλοι σκορδαλιά και κολόπια στην Πάρο, ρόστο, ζούλα, αρσενικό και ζαμπόνι στη Νάξο, λούζα, κοπανιστή, μόστρα και κρεμυδόπιτα στη Μύκονο, πασά-μακαρούνα και τυρί της πόσιας στην Κω, νούμπουλα, συκομαΐδες, σαλάδα και τα εκ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας προερχόμενα, παστιτσάδες, σοφρίτα, μπουρδέτα, μπιάνκα στην Κέρκυρα.

Η λακάνη, το παραδοσιακό φαγητό της Ρόδου από τους Μαυρίκους! - Εστιατόριο Μαυρίκος - Λίνδος, Ρόδος - Greek Gastronomy Guide

Λακάνη, σουπιόρυζο, πιταρούδια στη Ρόδο, αλλά και γάμπαρες, αυγοτάραχα και χέλια στον Αμβρακικό, γκιουσλεμέδες, σφουγγάτα, χάχλες, σαρδέλες και διάφορα οστρακοειδή στη Λέσβο, ξεροτήγανα, πατατάτο,  καβουρμάς στην Αμοργό, φούσκες σπινιάλο, ολούς (μελάνι και αυγά χταποδιού), μυρμιτζέλι και χταποδοκεφτέδες στην Κάλυμνο, σπεντζοφάγια, μπουμπάρια, τσιτσίραβλα, κολιτσιάνους και μπρασκοουρές στο Πήλιο, φρουτάλια, βολάκι και παμπιλόνια στην αντικρυνή Άνδρο και τράβα κορδέλα…!

Φούσκα σπινιάλο - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Και από την άλλη στον χώρο του ελληνικού κρασιού να γνωρίσουμε κάποιες από τις 300  ελληνικές ποικιλίες που πλέον αξιοποιούνται εξαντλητικά από τους οινοπαραγωγούς, και να μάθουμε τις γεύσεις αλλά και τα πανέμορφά τους ονόματα: πετροκόρυθο, λιάτικο, γουστολίθι, βερτζαμί, βιλάνα, βιδιανό, κοτσιφάλι, κυδωνίτσα, μανδηλαριά, μονεμβασιά, ρομπόλα, κακοτρύγης, κρασάτο που επιχειρούν να πλησιάσουν την αναγνώριση των γνωστών ποικιλιών όπως το ασύρτικου, του μοσχοφίλερου, του ξινόμαυρου, του αγιωργίτικου, της μαλαγουζιάς, του σαββατιανού και του ροδίτη.

1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινικό Τουρισμό - Σαντορίνη - Greek Gastronomy Guide

 

Μικρές τοπικές απολαύσεις που συγκροτούνν  το σώμα της ελληνικής γαστρονομίας, ένα σώμα με μνήμη, παρόν και μέλλον, ένα συστατικό του ελληνικού state of mind. Ένα state of mind που για υποστηριχθεί πρέπει εμείς πρώτοι να το στηρίξουμε πρακτικά!

Είναι σίγουρο πως τον φετινό Αύγουστο, οι Έλληνες επισκέπτες θα έχουμε την ευκαιρία – αν ψάξουν λίγο -να βρούμε στα ταβερνάκια φρέσκο ψάρι, υπέροχους μεζέδες και οι ντόπιοι θα μας αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερο σεβασμό, ίσως και με μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη, που είμαστε εκεί. Να μάθουμε τις συνταγές τους, να μάθουμε τις ιστορίες τους.

Ψαροταβέρνα Λάμπη - Πάτμος - Greek Gastronomy Guide

Απεύχομαι φυσικά να μην τύχει στους επαγγελματίες κάθε τόπου άλλο ένα τέτοιο καλοκαίρι, που όμως άφησε το στίγμα του, και έδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τις αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού. Το πόσο κάποιες περιοχές έχουν ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητά τους, το πώς έχουν χάσει την ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα απόλαυσης των χαρακτηριστικών που διαθέτει το μοναδικό ελληνικό καλοκαίρι. Την ανθρώπινη κλίμακα, τη χαλάρωση, την επαφή με το τοπίο και τον τόπο, την ουσία κάθε τουριστικού προορισμού.

Και εμείς πόσο πιο πλούσιοι σε γνώση και χαρά θα επιστρέψουμε από τις διακοπές μας, αν έχουμε εμπλουτίσει το γνωσιακό και γευστικό μας λεξιλόγιο με όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και αναζητούν την προσοχή μας…

Πόση χαρά θα δώσουμε σ’ όλους αυτούς τους επαγγελματίες που υποστηρίζουν την ποιότητα, τις πρώτες ύλες και τις γεύσεις των τόπων τους, αναδεικνύοντας την τοπική τους γαστρονομία και αναπτύσσοντας τις τοπικές οικονομίες,  τουλάχιστον να ακούσουν τον καλό μας και ενθαρρυντικό λόγο.

Ταβέρνα ο Ντουνιάς στην Κρήτη

Τέτοια ευκαιρία Αυγουστιάτικα, δεν πρόκειται να ξαναβρούμε. Ας την αξιοποιήσουμε. Και μην ξεχνάμε το φετινό ανθρώπινο ελληνικό καλοκαίρι θα έχει 2 αυγουστιάτικα φεγγάρια. Ας τα απολαύσουμε και αυτά.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!