Ελληνικό Πρωινό Καλύμνου

Κάλυμνος - Greek Gastronomy Guide
Νοέ 06 2017

Ελληνικό Πρωινό Καλύμνου

Το Ελληνικό Πρωινό Καλύμνου, το 41ο του Προγράμματος, επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας. Γιατί η εκδήλωση παρουσίασης του τοπικού προτύπου της Καλύμνου, είχε μια άνευ προηγουμένη προσέλευση, καθώς συγκέντρωσε όλην την κοινωνία του ακριτικού νησιού και φυσικά όλες τις αρχές της πόλης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΞΕΕ με την Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων ενώ συνδιοργανωτές ήσαν ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων (Ξενίας), το Δίκτυο AlterNet Καλύμνου, οι Αγροτικοί Φορείς του Νησιού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,

Η παρουσίαση έγινε την 29 Οκτωβρίου 2017 στην Συνεδριακή Αίθουσα του Αγίου Σάββα, της μονής που εποπτεύει την πρωτεύουσα της Καλύμνου και χαρίζει μια μοναδική θέα της πόλης και του πελάγους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα προτεινόμενα πλούσια εδέσματα του Ελληνικού Πρωινού της Καλύμνου, προσφορά των Παραγωγών, των Επαγγελματιών και των Κοινωνικών Φορέων του νησιού.

Χάρμα οφθαλμών και γεύσης ήταν όλα τα προϊόντα της Καλύμνου που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Γνήσιο θυμαρίσιο μέλι και σπιτικές μαρμελάδες, καλύμνικα τυροκομικά και εφτάζυμα ψωμιά, γαλακτομπούρεκο και κοπεχάγιες, αλίπαστα από τον τοπικό συνεταιρισμό γυναικών, αγροτικά προϊόντα, κυρίως εσπεριδοειδή της κοιλάδας του Βαθύ αλλά και το λιαστό Ανάμα από τις ποικιλίες φωκιανό και μοσχάτο της ιδίας περιοχής,. Όλα προϊόντα που έφεραν την σφραγίδα τοπικών παραγωγών, εδέσματα που παρασκευάσθηκαν υπό την επιμέλεια Καλύμνιων διακεκριμένων σεφ, αλλά και παραδοσιακές συνταγές που ετοιμάσθηκαν με αγάπη και μεράκι από γυναίκες του νησιού, που τηρούν τις γευστικές παρακαταθήκες των μανάδων και των γιαγιάδων τους.

Στην ομιλία του κ. Νικόλαος Τσαγκάρης, πρόεδρος της Καλύμνιας Ένωσης Ξενοδόχων σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από την επιτυχία της εκδήλωσης για το Ελληνικό Πρωινό της Καλύμνου. Η προσέλευση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου (ξενοδόχων, εστιατόρων, ιδιοκτητών καταστημάτων που προσφέρουν πρωινό) ήταν εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία των τοπικών παραγωγών.

Αυτό το πολιτισμικό-γαστρονομικό πλούτο της Καλύμνου, καλούμαστε τώρα να αξιοποιήσουμε εμείς οι ξενοδόχοι της περιοχής, προσφέροντας τον στους επισκέπτες του νησιού, κάνοντας τους να πάρουν μαζί τους φεύγοντας όσο περισσότερη Κάλυμνο γίνεται».

Με τη σειρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα & Γαστρονομίας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ανέφερε:

«Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του τίτλου της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, στηρίζει όλες τις δράσεις που αφορούν την αιγαιακή διατροφή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Παράλληλα γίνεται προσπάθεια διασύνδεσης του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, με επιστέγασμα τη διάθεση των τοπικών προϊόντων για τις ανάγκες του τουρισμού».

Ακολούθως το λόγο πήρε το μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Πίττας, επικεφαλής του προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό» της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας του Ξ.Ε.Ε. που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό-γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική ξενοδοχία και περιέγραψε τον στόχο της πρωτοβουλίας που είναι τα ελληνικά ξενοδοχεία να προσφέρουν τα αγνά και μοναδικά προϊόντα της Ελληνικής γης, καθώς και τα παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής στους επισκέπτες της περιοχής τους.

Για την πολιτιστική κληρονομιά της Καλύμνου μίλησε με μια ομιλία γιομάτη όμορφες εικόνες, συγκινητικές αναμνήσεις και όραμα κοινωνίας, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλύμνου Πόπη Μαύρου, Γαστρονομίας παρουσιάζοντας παράλληλα το τραγουδιστικό καλωσόρισμα της εκδήλωσης και στη συνέχεια το δρώμενο «παράδοσης δώρων της Νύφης στη Πεθερά».

Οι καλεσμένοι στη συνέχεια περιηγήθηκαν τα στολισμένα τραπέζια και ενημερώθηκαν από τους παραγωγούς για τα προϊόντα και από τους δύο Καλύμνιους σεφ Δημήτρη Κουλλιά και Μιχάλη Μάρθα για τα εδέσματα που είχαν παρατεθεί και που τα γεύθηκαν με μεγάλη ικανοποίηση.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη. Την παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλύμνου Λέρου & Αστυπαλαίας κ.κ. Παϊσιος, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μ. Κόνσολας, ο Δήμαρχος Καλυμνίων κ. Ι. Γαλουζής, οι οποίοι απεύθυναν σχετικούς χαιρετισμούς, ο Διοικητής του Τ.Ε. Καλύμνου κ. Α. Εξάρχου, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος κ. Καραθάνος, ο Ειρηνοδίκης Καλύμνου κ. Κουτσελόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μ. Μπούκης, ο Δημ. Σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Σάκης Τηλιακός και πολλοί  Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, από την Κω οι κυρίες Κωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Κω και Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου, καθώς και πλήθος κόσμου.

 

Το Ελληνικό Πρωινό Καλύμνου

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Κατσικίσιο Γάλα, Νερό αρωματισμένο με αιθέρια έλαια, Εσπεριδοειδών, Αλισφακιά, Σάψιχο, Τσάϊ Βουνού, Ανάμα Καλύμνου

ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Καλύμνικο Προζυμένιο Ψωμί

Επτάζυμο + τα Παξιμάδια του

Κριθαροκουλούρες

Οι Γαλέτες των Σφουγγαράδων

Ο Άρτος της Εκκλησίας

Ψωμί με Σχινόκαρπο

Παξιμάδια Γλυκάνισου

ΛΑΔΙ & ΕΛΙΕΣ

Καλύμνικο Λάδι, Κατσιστές, Θρούμπες

ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΣΑΛΑΤΕΣ

Μιρμιζέλι (ένα πλήρες στημένο και ένα-ένα τα συστατικά του)

Καπαρόφυλλα

Κρίταμο

ΜΕΛΙ & ΠΑΣΤΕΛΙΑ

 

Θυμαρίσιο

Melicatessen

Λουκουμάδες – Υριστές – Σβίγγοι, σερβιρισμένοι και με μέλια και με Σάλτσα Εσπεριδοειδών

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ & ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Σύκο

Περγαμόντο

Μανταρίνι

Κίτρο

ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ

Εσπεριδοειδή – Σταφύλια

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ & ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ

Σύκο με Αμυγδαλάκι

ΤΥΡΙΑ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Καλύμνικο Τυρί

Ξερή & Χλωρή Μυζήθρα Καλύμνου

Κοπανιστή

Τυρί από το Βουτζάνι

Πρόβειο ή Κατσικίσιο Γιαούρτι με μέλι – γλυκό κουταλιού ή μαρμελάδα ή ξηροκάρπια

ΑΥΓΑ

Αυγά Ζουμί

Αυγό Μάτι με Καβουρμά

ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ / ΑΛΙΠΑΣΤΑ Πρωινού

Καβουρμά σε ομελέτα και παστά θαλασσινά του Συνεταιρισμού Kalymnos Sea Food

ΠΙΤΤΕΣ – ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ

Πουγγιά

Πάστα Φλώρα

ΓΛΥΚΑ

 

Κοπεχάι – Γαλακτομπούρεκο – Φωλιά – Λουκούμι Μανταρινιού, Κυπραίικο, Τρίγωνο Αμυγδαλωτό Καλύμνου, Τρουμούλα, Φοινίκια & Εργολάβοι  (Κουραμπιέδες Αμυγδάλου – Ανάσης)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Κόλυβα & Κολυβόζουμο

Καλύμνικο Cheese Cake / Κρέμα με Σάλτσα Εσπεριδοειδών

Ρυζόγαλο

Αμυγδαλόπαστα

Ρεβύθια Φούρνου & Ρεβυθοκεφτέδες

Πιτάκια

Φύλλα & Μουούρι (ντολμάδες και κρέας με ρύζι για περιπτώσεις που το πρωινό εξελιχθεί σε brunch!)

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το ελληνικό πρωινό ήταν μια λαμπρή ευκαιρία για την κοινωνία του νησιού –μ’ αφορμή την τοπική γαστρονομία, ή το “τραπέζι της αγάπης” όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Μητροπολίτης Καλύμνου- να δει τον εαυτό της συσπειρωμένο και ενωμένο και μέσα από τα μάτια των ξένων να αντιληφθεί την μοναδικότητά της και την ιδιαιτερότητά της. Και φυσικά να αξιοποιήσει τα υλικά και πνευματικά της προικιά μ’ έναν τρόπο που θα σέβεται την κληρονομία της και να  δημιουργήσει μια αειφόρο ανάπτυξη.

Η Κάλυμνος πάντως μας γλύκανε την ψυχή και έκλεψε την καρδιά του Greek Gastronomy Guide. Ένας τόπος που έχει την αθωότητα της εποχής του 1960, ενώ προετοιμάζεται με τα πιο προηγμένα όπλα του εναλλακτικού τουρισμού να βαδίσει προς το μέλλον. Για αυτόν το λόγο ξεκινάμε την ανάρτηση μια σειρά 20 άρθρων για το νησί.

Κάλυμνος – Γεύσεις τόπου (2)

Kάλυμνος – μια πρώτη γεύση, τα αλίπαστα!

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!