Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς

Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς - Greek Gastronomy Guide
Νοέ 27 2016

Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς

Το Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς το είχα καημό από πολλά χρόνια, μιάς και με τον Σπύρο Γαλιατσάτο, τον τέως πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και νυν Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Ιονίων νήσων είμαστε φίλοι και συνάδελφοι στο ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος εδώ και πολλά χρόνια. Μα κάτι η “τρέλα” του νησιού, κάτι κάποια απρόοπτα και όλο δεν γινόταν. Όταν μάλιστα ήρθα φέτος χειμωνιάτικα στο νησί κάποιες μέρες γιά πρώτη φορά, μου άρεσε πολύ, έγραψα ένα άρθρο “η Κεφαλονιά που αγάπησα” όπου συμπύκνωνε όλα τα άρθράκια που είχα ετοιμάσει για τους παραγωγούς της και γενικότερα τις πρώτες μου εντυπώσεις (το χειμώνα ο κόσμος είναι πιό διαθέσιμος για κουβεντολόι και για γνωριμίες) κάνοντας τα πρώτα βήματα έτσι για να οργανωθεί ο γαστρονομικός  προορισμός της Κεφαλονιάς στην ιστοσελίδα μου Greek Gastronomy Guide.

Ρομπόλα Κεφαλονιάς

(Ρομπόλα Κεφαλονιάς)

Εδώ γνώρισα τα οινοποιεία του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλονιάς, το κτήμα Χαριτάτου, το οινοποιείο Gentilini, το οινοποιείο του Ευρυβιάδη Σκλάβου – τα τέσσερα κυριότερα από αυτά που υπάρχουν και αξιοποιούν κυρίως την τοπική ποικιλία ρομπόλα,  τους δυο μεγάλους τυροκόμους, τον Τζωρτζάτο και τον Πανταζάτο και τέλος τα ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς.

Φέτα Κεφαλονιάς

(Βαρελίσιο τυρί (Φέτα) Κεφαλονιάς)

Φέτος λοιπόν αποφάσισα πάση θυσία να τελειώνουμε με το πρωινό του νησιού. Κι όμως πάλι μου ξέφευγε. Τέλος με την ψυχή στο στόμα πάνω στο νήμα της χρονιάς καταφέραμε να το διοργανώσουμε.

Κι ήταν τόσο όμορφο.

Κατ’ αρχάς μας εξέπληξε – όλους τους διοργανωτές – η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Ήταν απίστευτο πόσοι ενδιαφερόμενοι ήρθαν και με τι προσοχή παρακολούθησαν τις ομιλίες και την παρουσίαση για το Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς.

rsz_dsc_7239

(Ριγανάδα: Ψωμί φρυγανισμένο, λάδι ντομάτα, πρέντζα και ρίγανη)

Είναι προφανές ότι γίνεται συνείδηση σιγά-σιγά οτι η αναγκαιότητα της ανάπτυξης του ποιοτικού τουρισμού (που σ’ αυτόν η τοπική γαστρονομία και οι αυθεντικές εμπειρίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή) έχει καταστεί επιτακτική.

Μιλήσαμε για πολλά, αλλά κυρίως για τα πράγματα που γίνονται, και που όμως η πρώτη αντίδραση είναι αυτό το αφόρητο: Ωραία ιδέα μα δεν γίνεται!

rsz_dsc_7267

(Χαλβάς πολίτικος με σταφίδες)

Συζητήσαμε για το πως το brand name του Ελληνικού Πρωινού έγινε ένα από τα πιο brands της Ελληνικής γαστρονομίας χωρίς την προσφυγή σε βαριά σχήματα και ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι τις περισσότερες φορές οι ιδέες, η επιμονή και οι συνεργασίες και συνεργίες φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

Το να μιλάς με τους επισκέπτες, το να είσαι ανοικτός στα μηνύματά τους, είναι κάτι που βοηθά για να διαμορφώσεις την εικόνα του τόπου σου μέσα από τα μάτια των άλλων. Γιατί τα μάτια των κατοίκων κάθε περιοχής είναι κουρασμένα, έχουν στραβισμό, μυωπία ή πρεσβυωπία. Την βλέπουν ή πανέμορφη ή αφόρητη.

Κτηνοτροφία Κεφαλονιάς

(Κτηνοτροφία-Kατσίκες με φόντο την Ιθάκη)

Ας πούμε,  αν με ρώταγε κανείς ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο της Κεφαλονιάς, εγω θα απαντούσα, προφανώς η άγρια φύση και τα κατσίκια που σουλατσάρουν κοπάδια στους δρόμους, ενώ στο φόντο έχεις την θάλασσα και την Ιθάκη. Δεν ξέρω αν έχω δίκιο, αλλά σίγουρα κανείς ντόπιος δεν θα σκεπτόταν ότι οι κουτσούλιες και τα ζώα θα μπορούσαν για έναν ξένο να ήταν ένας ανοικτός ζωολογικός κήπος, ένα σπάνιο αξιοθέατο.

Κτηνοτροφία Κεφαλονιάς

(Κτηνοτροφία Κεφαλονιάς-Κατσίκια διασχίζουν αμέριμνα τη δημοσιά)

Και προφανώς τα τυροκομικά αλλά και τα κρέατα που παράγονται από τα ζώα που βόσκουν τα μοναδικά βότανα και άγρια χόρτα του βουνού είναι αντιστοίχως μοναδικής γεύσης.

Τέτοιες ιστορίες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε δυό τουλάχιστον ώρες και να ανταλλάξουμε απόψεις, για τις τεράστιες δυνατότητες που έχει το νησί, στον τομέα της γαστρονομίας, καθότι η Κεφαλονιά έχει μεγάλη κτηνοτροφία και σπουδαία τυροκομικά, από κρασιά τη περίφημη ρομπόλα, ψάρια και λαχανικά και στην κουζίνα συνταγές με παρελθόν από Έλληνες και ξένους που την κατοίκησαν και την διοίκησαν.

rsz_Sperna kefalonia1dsc_7212

(Σπερνά: Στάρι βρασμένο, ξύσμα πορτοκαλιού και κομματάκια φρέσκο πορτοκάλι, σταφίδες μαύρες και ξανθιές, καρύδια, μαϊντανός, ρόδι, ζάχαρη και κανέλα)

Επί της εκδηλώσεως αυτής καθ’ αυτής λίγες πληροφορίες:

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και την Ένωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς με τη συνεργασία της Λέσχης Γαστρονομίας Κεφαλονιάς, στο ξενοδοχείο Tourist στο Αργοστόλι, ένα από τα 100 πρώτα στην Ελλάδα που υιοθέτησαν το Ελληνικό Πρωινό.

rsz_1nik_6573

Με την εκδήλωση αυτή το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο έφθασε αισίως στο 35ο  Eλληνικό Πρωινό. Τριάντα πέντε περιοχές της χώρας έχουν δημιουργήσει το τοπικό τους Πρότυπο Ελληνικού Πρωινού, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί, ξενοδόχοι και σεφ που παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις αυτές πείστηκαν και δεσμεύτηκαν να προωθήσουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και τις τοπικές συνταγές αναβαθμίζοντας της γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρουν στους πελάτες τους!

rsz_nik_6594

Παρευρέθηκαν από την Ένωση Ξενοδόχων οι Τιμοθεάτος Γεράσιμος (πρόεδρος), Κουρκουμέλης Νικόλαος Γ. (γραμματέας) και η Χαρίτου Κωνσταντίνα (Ταμίας). Τη Λέσχη Γαστρονομίας εκπροσώπησε  ο Αντρέας Παντελιός που μαζί με την Κωνσταντίνα Χαρίτου είχαν και την γαστρονομική ευθύνη της διοργάνωσης.  Από τις αρχές χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Σπύρος Γαλιατσάτος (Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων) και ο Ευάγγελος Κεκάτος (Αντιδήμαρχος Τουρισμού Κεφαλονιάς).  Από τους ξενοδόχους  παρευρέθηκαν  ο Ψαλλίδας Πέτρος του «White Rocks», ο Παντούλιας Θεόδωρος  του «Mediterranee Hotel»,  η Άννα Δήμα «Γεώργιος Μολφέτας» και άλλοι πολλοί.

rsz_dsc_7253

( Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Τιμοθεάτος Γεράσιμος και η ταμίας Χαρίτου Κωνσταντίνα, οι άνθρωποι που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος  της εκδήλωσης)

Παραγωγοί που συμμετείχαν με τα προϊόντα τους, ήσαν από τα τυροκομικά Τζωρτζάτος, Αφοί Σταμούλη και Αφοι Σ. Γαλιατσάτου, από τα παραδοσιακά γλυκά Καππάτος Διονύσης από την  «Βοσκοπούλα», Μαυροειδής Άκης  από τα «Ζαχαροπλαστεία Μαυροειδής», ο Λιναρδάτος Ανδρέας από «Μάντολα παραδοσιακά προιόντα», οι Αφοί Πολλάτου «παραδοσιακός φούρνος ο Σέσουλας», από βιολογικό ελαιόλαδο και ελιές η Γαλιατσάτου Μαρίνα «Λιόχαρης», από τα μέλια 0 Κατσούρης Παναγής «My Honey» και Γασπαρινάτου Λοράντου και τέλος ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος από «Εστιατόριο Παλιά Πλάκα».

rsz_dsc_7223

(Mάντολες)

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ιδιαίτερες γεύσεις της Κεφαλονιάς, που ομολογουμένως ήσαν εξαιρετικές. Επροτάθηκαν ως δυνατότητες για το Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς τα κάτωθι εδέσματα:

ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ

Ψωμί (ζυμωτό, σικάλεως, πολύσπορο, με σταφίδες), Κουλούρια (νηστίσιμα λαδιού, κανέλας, πορτοκαλιού, γλυκάνισου), Μπομπότα, Παξιμάδι χωριάτικο

ΠΙΤΕΣ

Σπιτική Τυρόπιτα, Σπιτική Σπανακόπιτα, Κολοκυθόπιτα, Κρεατόπιτα

ΓΛΥΚΑ

Σπερνά, Πουλέντα, Δίπλες, Πασταφλώρα, Φανουρόπιτα, Αμυγδαλόπιτα, Παστέλι, Παστοκύδωνο, Μάντολες, Χαλβάς σιμιγδαλένιος (σταφίδες), Κέικ, Ξηροί καρποί.

rsz_dsc_7219

(Πασταφλώρα)

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΕΛΙΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΦΡΟΥΤΑ

Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Κυδώνια, Ρόδια, Μήλα – Μπανάνες

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕΛΙΟΥ

Μέλι κηρύθρα, Μέλι θυμαρίσιο, Μάντολες μελιού

ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Λεμόνι, Πορτοκάλι, Βερίκοκο, Κεράσι

ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

Πορτοκάλι, Περγαμόντο, Κυδώνι, Σταφύλι

rsz_dsc_7197

(Οι δίπλες της χαράς)

ΡΟΦΗΜΑΤΑ

Τσάι βουνού – Ελληνικός καφές, Σπιτική λεμονάδα, Βότανα διάφορα

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Γάλα φρέσκο Κεφ/νιάς, Ρυζόγαλο, Γιαούρτι φρέσκο Κεφαλονιάς + Light, Bούτυρο

ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

Φέτα Κεφαλονιάς, Μυζήθρα Μαλακή, Γραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Κασέρι, Πρέντζα – Στούμπα

ΑΥΓΑ

Στραπατσάδα ρίγανης, Ομελέτα

Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς - Greek Gastronomy Guide

(Στραπατσάδα ρίγανης, Ομελέτα)

Ευχαριστούμε όλους όσοι διοργάνωσαν, υλοποίησαν και παρευρέθηκαν στην παρουσίαση για το Ελληνικό Πρωινό Κεφαλονιάς.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!