Κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017,στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Λέσβος παρουσίασε τα ντόπια προϊόντα της και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της Λέσβου.
Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, κ.Πάνος Πίτσιος, είχε τον συντονισμό της προετοιμασίας και της παρουσίασης του Ελληνικού πρωινού που συμπεριλάμβανε ένα μεγάλο μέρος των εδεσμάτων της κουζίνας της Λέσβου.
Η Λέσβος, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και τον πολιτισμό της, είναι ένα νησί που παράγει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και έχει να επιδείξει μοναδικά εδέσματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα κύρια διατροφικά αγαθά της. Όλα αυτά τα αναλύψαμε μετά από ένα μεγάλο οδοιπορικό στο νησί που κάναμε προσφάτως.
Τα βασικά προϊόντα της Λέσβου, που τυποποιούνται και εξάγονται από το νησί, είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά με τρία ΠΟΠ τυριά (φέτα, κασέρι, λαδοτύρι), το κρασί, το μέλι.
Ακολουθεί μία ευρεία ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται με σπιτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού (την πλαντζέτα, ένα είδος μπακλαβά), ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες και παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, αλλά και τις περίφημες χάχλες (μορφοποιημένος τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας) που παράγονται από οικοτεχνίες και γυναικείους συνεταιρισμούς.
Η φήμη της κουζίνας της Λέσβου βαστά από παλιά. Ο Λούκουλος, ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στην Μυτιλήνη για να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού, ενώ το νησί είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς “Περιβόλι της Αυτοκρατορίας”, γιατί παρήγαγε τα πάντα.
Τα κυριώτερα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό της Λέσβου ήσαν:
- κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά,
- ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι και μυρωδικά,
- γκιουζλεμέδες, τυροπιτάκια τηγανητά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι,
- σφουγγάτο με κολοκύθι,
- χάχλες γεμιστές με παστρουμά, τυρί και αυγό μάτι,
- χάχλες με τυρί, τομάτα, ελιές, ρίγανη,
- σουτζούκια καυτερά και παστρουμάς,
- τραχανάς με φέτα Μυτιλήνης,
- μιά μεγάλη γκάμα από τυροκομικά, ελιές και λάδια.