Το Ελληνικό Πρωινό της Λέσβου, οι χάχλες και άλλα καλούδια

Πρωινό της Λέσβου
Φεβ 18 2017

Το Ελληνικό Πρωινό της Λέσβου, οι χάχλες και άλλα καλούδια

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης HORECA 2017,στο περίπτερο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Ελληνικού Πρωινού, η Λέσβος παρουσίασε τα ντόπια προϊόντα της και μαγείρεψε τα τοπικά εδέσματα που συνθέτουν το Πρότυπο Πρωινό της Λέσβου.

Λεωνίδας Χιωτέλλης (ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου), Πάνος Πίτσιος (πρόεδρος Μυτιλήνης), Νεκτάριος Βακάλης ( πρόεδρος Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής), Νατάσσα Σαμαρέλλη (Αντιπρόεδρος Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών), Γιώργος Πίττας (επικεφαλής του Ελληνικού Πρωινού του ΞΕΕ).

Τη διοργάνωσε ανέλαβε η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου. Ο εκπρόσωπος του Δήμου Λέσβου, κ.Πάνος Πίτσιος, είχε τον συντονισμό της προετοιμασίας και της παρουσίασης του Ελληνικού πρωινού που συμπεριλάμβανε ένα μεγάλο μέρος των εδεσμάτων της κουζίνας της Λέσβου.

rsz_dsc_9550

(Η κυρία Νατάσσα Σαμαρέλλη αντιπρόεδρος της Λεσβιακής Παροικίας Αθηνών, και οι Κώστας Καλυβάς υπεύθυνος της LESEL S.A με τον Πάνο Πίτσιο πρόεδρος Μυτιλήνης στο περίπτερο της Λέσβου)

Η Λέσβος, εκτός από τις φυσικές της ομορφιές και τον πολιτισμό της, είναι ένα νησί που παράγει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και έχει να επιδείξει μοναδικά εδέσματα, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τα κύρια διατροφικά αγαθά της. Όλα αυτά τα αναλύψαμε μετά από ένα μεγάλο οδοιπορικό στο νησί που κάναμε προσφάτως.

rsz_dsc_9610

Τα βασικά προϊόντα της Λέσβου, που τυποποιούνται και εξάγονται από το νησί, είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά με τρία ΠΟΠ τυριά (φέτα, κασέρι, λαδοτύρι), το κρασί, το μέλι.

rsz_tha_2671

Ακολουθεί μία ευρεία ποικιλία από παραδοσιακά εδέσματα που φτιάχνονται με σπιτικές συνταγές, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, γλυκά ταψιού (την πλαντζέτα, ένα είδος μπακλαβά), ζυμαρικά, χυλοπίτες, σάλτσες και παξιμάδια, αμυγδαλωτά, κουλουράκια, αλλά και τις περίφημες χάχλες (μορφοποιημένος τραχανάς σε σχήμα βαρκούλας) που παράγονται από οικοτεχνίες και γυναικείους συνεταιρισμούς.

rsz_dsc_9580

Η φήμη της κουζίνας της Λέσβου βαστά από παλιά. Ο Λούκουλος, ο γνωστός καλοφαγάς Ρωμαίος στρατηγός, έφτιαξε ένα ιδιότυπο ιχθυοτροφείο στην Μυτιλήνη για να παγιδεύει και να απολαμβάνει τα περίφημα θαλασσινά του νησιού, ενώ το νησί είχε ονομαστεί από τους Οθωμανούς “Περιβόλι της Αυτοκρατορίας”, γιατί παρήγαγε τα πάντα.

rsz_dsc_9635

Τα κυριώτερα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό Πρωινό της Λέσβου ήσαν:

  • κολοκυθολούλουδα τηγανητά με γέμιση τυρί, αυγά, κρεμμύδι και μυρωδικά,
  • ντολμαδάκια με ρύζι, φρέσκο κρεμμύδι, κολοκυθάκι  και μυρωδικά,
  • γκιουζλεμέδες, τυροπιτάκια τηγανητά με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι,

rsz_dsc_9599

  • σφουγγάτο με κολοκύθι,
  • χάχλες γεμιστές με παστρουμά, τυρί και αυγό μάτι,
  • χάχλες με τυρί, τομάτα, ελιές, ρίγανη,
  • σουτζούκια καυτερά και παστρουμάς,
  • τραχανάς με φέτα Μυτιλήνης,
  • μιά μεγάλη γκάμα από τυροκομικά, ελιές και λάδια.

rsz_dsc_9598

 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!