Ένα τριήμερο στην Άρτα

Χέλι - Ταβέρνα Γεωργίας Πατέντα, Άρτα - Greek Gastronomy Guide
Feb 27 2017

Ένα τριήμερο στην Άρτα

Ένα τριήμερο στην Άρτα. Ή πώς ο έρωτας του 24ωρου γίνεται αγάπη του τριημέρου.

Για να εξερευνήσεις έναν τόπο, δεν αρκεί να έχεις προετοιμαστεί και να είσαι διαβασμένος. Αν δεν έχεις τον κατάλληλο οδηγό-ανιχνευτή τότε θα περιορισθείς στα στερεότυπα και στα τετριμμένα. Στην Άρτα έχω οδηγό τον φίλο Στάθη Μπαρτζώκα, ψυχίατρο Αρτινό που κατοικεί στην Αθήνα, αλλά το μυαλό του βρίσκεται στην πατρίδα του και που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να την προβάλει και να την αναδείξει.

 

Ξενοδοχείο Βυζαντινό - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Με έδρα το Ξενοδοχείο Βυζαντινό – το κόσμημα της Άρτας -, δεν χάσαμε τον καιρό μας και ξεκινήσαμε τις εκδρομές. Και τι δεν είδαμε το τριήμερο αυτό – το υλικό αυτό θάρθει οργανωμένο και αναλυτικά παρουσιασμένο σε λίγες μέρες, αλλά είπαμε να σας δώσουμε νωρίτερα μια μυρωδιά.

 

Γεφύρι της Άρτας - "Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα" - Greek Gastronomy Guide

 

Γνωρίσαμε τους τρεις μεγαλύτερους παραγωγούς της Άρτας που είναι και οι μεγαλύτεροι στο είδος τους στην Ελλάδα.

 

rsz_Διάφορες_7

Το τυροκομείο Ήπειρος που είναι ο πρωταθλήτης στην φέτα.

 

Ιχθυοκαλλιέργειες - Βαγγέλης Γείτονας & ΣΙΑ Ε.Ε. - Ψαθοτόπι Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Το εκτροφείο χελιών Γείτονα στo Ψαθοτόπι, στον Αμβρακικό.

 

Χαβιάρι από την Thesauri - Παπαγιάννης, Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Το εκτροφείο οξύρρυγχου Thesauri της οικογένειας Παπαγιάννη όπου παράγεται το ελληνικό χαβιάρι. Μάλιστα! Η Ελλάδα παράγει χαβιάρι που εξάγεται όλο στο εξωτερικό!

Για φαγητό ταξιδέψαμε στα βορεινότερα και στα νοτιότερα μέρη του νομού.

 

Η ταβέρνα του Πατέντα - Κορωνησία, Αμβρακικός κόλπος - Greek Gastronomy Guide

Στον Νοτιά, στην Κορωνησία, δοκίμασαμε τα ψαρικά και τα θαλασσινά της Γεωργίας Πατέντα, της ψαροταβέρνας «Μυρταριά» της καλύτερης του Αμβρακικού και ίσως της Ηπείρου.

 

Ταβέρνα - Οινοποιείο Ζεύκι - Βαθύκαμπο Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Στον Βοριά φτάσαμε μεχρι τον Βαθύκαμπο και το Κρυονέρι όπου ανακαλύψαμε το οινοποιείο-φάρμα-ταβέρνα Ζεύκι του Κώστα Βασιλείου, ενός δασκάλου μαθηματικού που έφτιαξε εκεί έναν μικρό παράδεισο.

 

Μπακάλικο του Μπαρμπούτη - Άρτα - Greek Gastronomy Guide

Στην πόλη της Άρτας, εκτός των μοναδικών βυζαντινών εκκλησιών και του αρχαιολογικού μουσείου όπου περάσαμε μεγάλο μέρος του χρόνου μας, ανακαλύψαμε κι ένα μικρό μπακάλικο της οικογενείας Μπαρμπούτη, που έχει διάρκεια ζωής πάνω από αιώνα.

 

Ταβέρνα - Οινοποιείο Ζεύκι - Βαθύκαμπο Άρτας - Greek Gastronomy Guide

Ταξιδέψαμε, γνωρίσαμε ζεστούς ανθρώπους, δοκιμάσαμε ντόπια φαγάκια, διασκεδάσαμε και θα επανέλθουμε δριμύτεροι με αναλυτικότερες περιγραφές.

<