Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας

Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide
Οκτ 25 2019

Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες προχωρούν! Σειρά έχει η Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας, της οποίας ο έντυπος οδηγός παρουσιάζεται στο άρθρο.

Κτίζονται στον ψηφιακό χάρτη του Greek Gastronomy Guide όλοι οι ενδιαφέροντες γαστρονομικοί προορισμοί της Κέρκυρας… ταβέρνες, εστιατόρια, παραγωγοί… αλλά και προϊόντα, αγορές και εδέσματα.

Kαι όλα αυτά συμπυκνώνονται στον ακόλουθο έντυπο οδηγό, που σε λίγες σελίδες σε εισάγει στον Γαστρονομικό Πολιτισμό του νησιού (κάντε κλικ στο εξώφυλλο).

Ο έντυπος οδηγός της Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας ταξιδεύει σε εκθέσεις, μοιράζεται στα ξενοδοχεία, στα καταστήματα, εκπαιδεύει τους ταξιδιώτες, σε καθοδηγεί… Και στην τελευταία σελίδα, στο οπισθόφυλλο, μ΄ένα άγγιγμα του τηλεφώνου στο QR code, μπαίνεις στην ιστοσελίδα και ταξιδεύεις στον Γαστρονομικό πλούτο του νησιού… για να διαβάσεις… να μάθεις… να γευθείς και να πάρεις ό,τι καλύτερο έχει ο τόπος!

Η Κέρκυρα, το βορειότερο νησί των Επτανήσων, είχε την τύχη, την εποχή που όλη η Ελλάδα ήταν υποδουλωμένη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, να είναι υπό Ενετική κατοχή.

Τα δύο χαρακτηριστικά της Κέρκυρας, η γόνιμη και πανέμορφη φύση της και το μοναδικά ασφαλές λιμάνι της πάνω στη ρότα Ιταλίας-Ανατολής, έμελλε να καθορίσουν την ιστορία της και να την καταστήσουν μήλο της Έριδος, για πολλούς αιώνες, για πολλούς κατακτητές, που επεδίωξαν την κυριαρχία του χώρου, αφήνοντας όμως έντονα τα πολιτιστικά τους αποτυπώματα, όπως θα δούμε αναλυτικότερα πιο κάτω.

Φυσικό τοπίο, πόλη και ύπαιθρος, κτίσματα και ιδρύματα, εκκλησίες, φρούρια, παλάτια, ιδιότυπη ρυμοτομία και αρχιτεκτονική, άγιοι και άνθρωποι, αριστοκράτες, αστοί, χωρικοί, λογοτεχνία, μουσική, το πρώτο Πανεπιστήμιο, ένα ετερόκλητο σύνολο εμψύχων και αψύχων δημιουργεί μια απογειωτική ομοιογένεια.

Οι Κερκυραίοι, αλέγροι και ανοικτόκαρδοι με την χαρακτηριστική μουσικότητα στην ντοπιολαλία τους, εκδηλώνουν  την αγάπη τους στη μουσική με μια πλατιά συμμετοχή στις 32 χορωδίες, στις 18 φιλαρμονικές και στις εκατοντάδες κανταδόρους που διασκεδάζουν τους ντόπιους με τις καντάδες τους.

Φιλαρμονικές Ορχήστρες Κέρκυρας

Η Κέρκυρα είχε μείνει επί επτά αιώνες κάτω από την Δυτική κατοχή, γεγονός που επηρέασε καταλυτικά την πολεοδομία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γλώσσα, την κοινωνική οργάνωση, την οικονομία και τον πολιτισμό γενικώτερα.

Η επίδραση αυτή δεν θα άφηνε ανεπηρέαστο τον γαστρονομικό πολιτισμό και την μαγειρική. Ως επακόλουθο της βενετικής κυριαρχίας ήταν οι Βενετοί να επιβάλουν στην Κέρκυρα τη δική τους κουζίνα και τον δικό τους τρόπο διατροφής. Αυτοί έφεραν καινούργια προϊόντα και δίδαξαν στους Κερκυραίους πώς να τα τρώνε.

Το καλαμπόκι, η ντομάτα, τα φασόλια, η πιπεριά, αλλά και ο καφές, η σοκολάτα και πολλά άλλα ήρθαν στην Κέρκυρα από τους Βενετσιάνους. Σύντομα όμως εκτιμήθηκαν από τους Κερκυραίους και ενσωματώθηκαν στην καθημερινή διατροφή τους και έτσι φτάνουν ως τις μέρες μας σχεδόν αναλλοίωτα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες συνταγές της σύγχρονης κερκυραϊκής κουζίνας έχουν ιταλικό όνομα και βενετσιάνικη προέλευση (μπιάνκο, μπουρδέτο, νούμπουλο, σαλάδο, πανάδα, παπαλίνα, πουλέντα, προπέτες, σαβόρο, σοφρίτο κλπ).

Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας – Greek Gastronomy Guide

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!