Εντυπώσεις και συμπεράσματα από την Expotrof 2020 και τις Γαστρονομικές Κοινότητες

Feb 01 2020

Εντυπώσεις και συμπεράσματα από την Expotrof 2020 και τις Γαστρονομικές Κοινότητες

Στην 7η Έκθεση Expotrof 2020 οι φίλοι της ελληνικής γαστρονομίας παρευρέθηκαν στην πρώτη δημόσια εμφάνιση του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism” και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα φιλόδοξο project που αποσκοπεί – μέσα από την αφύπνιση των κοιμισμένων συλλογικοτήτων – να αναπτύξει τη γαστρονομία στα κύτταρά της και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο κάθε περιοχής, συμβάλοντας έτσι στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου και της τοπικής οικονομίας, ενισχύοντας την ταυτότητα κάθε τουριστικού προορισμού.

Με μεγάλη μας χαρά στην έκθεση παρουσιάστηκε η δουλειά που γίνεται εδώ και ένα χρόνο στις πρώτες δέκα (10) Γαστρονομικές Κοινότητες της χώρας. Άλλες κοινότητες σε φάση ωριμότητας και εξωστρέφειας, άλλες στη φάση οργάνωσης του υλικού τους  κι άλλες στα πρώτα τους βήματα,  όλες όμως με τη θέληση να αναπτύξουν τον Γαστρονομικό Τουρισμό στον τόπο τους.

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy & Wine Tourism είναι ίσως το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης στον χώρο της Γαστρονομίας και του Τουρισμού. Η δράση του εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ανάδειξη του πλούτου της Ελληνικής Γαστρονομίας, μέσα από την κινητοποίηση των επαγγελματιών που οργανώνονται στις «Γαστρονομικές Κοινότητες» κάθε περιοχής.

Το καινοτόμο πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες” βρίσκεται στην καρδιά των νέων τάσεων του Τουρισμού γιατί:

  1. Καταγράφει τον γαστρονομικό πλούτο και αναδεικνύει την ταυτότητα προορισμών, προβάλλοντας την αυθεντικότητα κάθε τόπου και δίνοντας την δυνατότητα στο κοινό, τους σύγχρονους περιηγητές που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τους τοπικούς πολιτισμούς, να ζήσουν έντονες εμπειρίες.
  2. Πρωταγωνιστές των βιωματικών εμπειριών είναι οι καλύτεροι τοπικοί επαγγελματίες της γαστρονομίας
  3. Επιχειρείται μέσα από τα σεμινάρια, εκπαίδευση και από κοινές δράσεις να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα και να μυηθεί στις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργατικότητας.
  4. Αξιοποιείται η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και εξασφαλίζεται η προβολή της γαστρονομικής προσφοράς κάθε τόπου με στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας.

Σχεδιασμός

Η συμμετοχή μας στην έκθεση ήταν μια ευκαιρία για να κάνουν οι Γαστρονομκές Κοινότητες την πρώτη τους δημόσια εμφάνιση, αλλά κυρίως ήταν μια άσκηση. Ήταν μια πρόκληση για το πώς η δράση θα έφερνε πιο κοντά τους συμμετέχοντες μέσα στην ομάδα, αλλά και τις ομάδες μεταξύ τους.

Θα μπορούσαν για πρώτη φορά, επαγγελματίες από κάθε περιοχή, χωρίς την επιμέλεια κάποιου φορέα, να βγάλουν μόνοι τους περπατησιά και να λειτουργήσουν ως κοινότητα;

Και τί θα αποκόμιζαν από τις σχέσεις τους με τις άλλες κοινότητες;

Περίπτερο Γαστρονομικών Κοινοτήτων

Το περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Expotrof 2020 σχεδιάστηκε έτσι ώστε  οι πλέον “ώριμες” Γαστρονομικές Κοινότητες (Νεμέα, Πήλιο, Νάουσα, Κέρκυρα) να παρουσιαστούν με  τα προϊόντα τους και τα μέλη τους και να υπάρχει στο κέντρο ο Χάρτης των Γαστρονομικών Κοινοτήτων με τους ενδεικτικούς κύκλους απεικονίζοντας τις περιοχές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα.

Στον μακρύ τοίχο, πίσω από τα stands και την reception ευρίσκονταν αναρτημένα κείμενα (το Μανιφέστο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων κλπ) και φωτογραφίες που πρόβαλαν προϊόντα και πρόσωπα των περιοχών, ενώ τρία μεγάλα τραπέζια απλόχωρα τοποθετημένα βοηθούσαν τις συνεργασίες και τις συζητήσεις γύρω από το αντικείμενο το δράσης μας, το καλό φαγητό, το καλό κρασί και τις καλές καρδιές.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Σκιάθου

Πρώτη στη μάχη των παρουσιάσεων της κουζίνας των 9 Γαστρονομικών Κοινοτήτων που συμμετείχαν στην έκθεση Expotrof 2020, η Σκιάθος δήλωσε το παρόν της και είχε την ευκαιρία να δείξει ότι κάτι κινείται στο μαγικό αυτό νησί, που θέλει να αποβάλει την εικόνα του τυπικού μαζικού τουριστικού προορισμού και να εμπλουτίσει την φαρέτρα του με νέα όπλα που θα ανεβάσουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Να χωρέσει και ο πολιτισμός, με την τοπική γαστρονομία και τις παραδοσιακές γεύσεις Σκιάθου.

Την κουζίνα της Σκιάθου και την Γαστρονομική Κοινότητα  του νησιού εκπροσώπησαν  ο Χρήστος και η αδελφή του Μαρία Καλογιάννη από την ταβέρνα Αμφιλύκη, που καθημερινά χειμώνα καλοκαίρι σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις Σκιάθου, ό,τι πιο σκιαθίτικο υπάρχει στο νησί.

Η κουζίνα της Σκιάθου είναι η κουζίνα της φτώχειας, η “κατοχική κουζίνα” όπως μας είπε και η Μαρία. Οι ψαράδες μαζεύαν τα θαλασσινά και ψάρια και τα αντάλασσαν με τα ζαρζαβατικά, το λάδι και το κρασί των αγροτών. Αυτές οι ανταλλαγές οδήγησαν στο να φτιαχτεί μια κουζίνα με θαλασσινά και χορτά ή λαχανικά. Έτσι φτουρούσαν τα ψάρια και ταυτόχρονα νοστίμευαν τα λαχανικά. Ψάρια στιφάδο, καραβίδες με κολοκυθάκια, αστακοί με χόρτα του βουνού. Μια κουζίνα υγιεινή, κομψή, ντελικάτη. Μια κουζίνα που αξίζει να γίνει γνωστή και να διακριθεί για την ιδιαιτερότητά της.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού

Γαστρονομική Κοινότητα της Aμοργού, παρότι είναι η πιο πρόσφατη κοινότητα που εντάχθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, έκανε αισθητή την παρουσία της. Τρία νέα κορίτσια όλο ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και πάθος να τιμήσουν το νησί τους και τον γαστρονομικό του πολιτισμό του, μετέφεραν την σπίθα τους στο κοινό της έκθεσης. Η Πόπη Δεσποτίδη  αντιδήμαρχος  Τουρισμού-Πολιτισμού, η Ευαγγελία Ρούσου η αγαπημένη μου μαγείρισσα της Αμοργού και η Ποθητή Δεσποτίδη από το ζαχαροπλαστείο “τα γλυκά της Ποθητής” .

Η Ευαγγελία Ρούσου από το γραφικό ταβερνάκι “Στον Πύργο” μαγείρεψε δυό τυπικά παραδοσιακά φαγητά του νησιού. Κατ΄αρχήν έκανε επίδειξη του μαγειρέματος της ομελέτας με καβουρμά. Καβουρμάς είναι ένας τρόπος διατήρησης του χοιρινού κρέατος στο λίπος, που προηγουμένως σιγομαγειρεύεται με μυρωδικά και μπαχάρια. Έτσι, όταν χρειαστείς αποσπάς από το σκεύος  που το έχεις αποθηκευμένο και το τηγανίζεις με τα αυγά… Είναι ένας μεζές όνειρο.

Το επόμενο μαγείρεμα της Ευαγγελίτσας ήταν οι Αμοργιανές χορτόπιτες – που όπως και σ’ όλες τις Κυκλάδες οι πίτες – τηγανίζονται στο ελαιόλαδο.

Η όμορφη παρουσίαση τελείωσε με την προσφορά των ξεροτήγανων που είναι το χαρακτηριστικό γλυκό της Αμοργού, κι αυτά τηγανισμένα στο ελαιόλαδο, βουτηγμένα το μέλι και πασπαλισμένα με ψύχα αμυγδάλου.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου

Γαστρονομική Κοινότητα του Πηλίου, παρ’ όλο που δεν έχει πάνω από τρεις μήνες δράση, κατόρθωσε μέσα στο μικρό αυτό διάστημα να συγκροτήσει μια σφικτή ομάδα μελών, που πίστεψαν στη φιλοσοφία και την προοπτική του προγράμματος και κάνοντας συναντήσεις για να σφυρηλατήσουν την ενότητά της, εξασφάλισε μια πολύ δυναμική παρουσία στην έκθεση Expotrof  2020.

Στο stand του Πηλίου παρουσιάστηκαν προϊόντα από το κτήμα Καραΐσκου, τραχανάς από την βιοτεχνία ζυμαρικών “Το Πήλιο”, πλατό με τυριά του τυροκομείου Καρακάνας (φέτα, γραβιέρα με κάνναβη, κασέρι με μαύρο σκόρδο), αλλαντικά της αλλαντοποιίας Στράκας. Δεν θα έλειπε ο περίφημος χαλβάς Παπαγιαννόπουλου του οποίου δυό προϊόντα -χαλβάς με φράουλες και χαλβάς με κακάο,  σοκολάτα υγείας, αμύγδαλα- βραβεύτηκαν σε σχετικό διαγωνισμό της έκθεσης, ελαιόλαδο του ελαιοτριβείο Βολιώτη, τα προϊόντα από μαύρο σκόρδο της εταιρείας Black Garlic Downvillage,  τα αναψυκτικά της ΕΨΑ, το τσίπουρο Τοκαλής, τα εξαιρετικά κρασιά του οινοποιείου Πατιστής, και μήλα και πετιμέζια από τον συνεταιρισμό Zagorin.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Την προετοιμασία και επιμέλεια της γαστρονομικής παρουσίασης ανέλαβε με επιτυχία η Ελένη Καραΐσκου, η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου-εστιατορίου Κρίτσα, ο σεφ Κωνσταντίνος Πατιστής και η Μαριάνθη Βολιώτη  που μαγείρεψαν το παραδοσιακό μπουμπάρι και το κλασικό σπεντζοφάι με πρώτες ύλες από την αλλαντοποιία Στράκας. Μεγάλη εντύπωση έκαναν τα τσιτσίραβλα που συνοδεύτηκαν με τσίπουρο Τοκαλή. Η παρουσίαση έκλεισε “γλυκά” με χαλβά Παπαγιαννόπουλου και γιαούρτι με γλυκό κουταλιού περγαμόντο.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

 

Γαστρονομική Κοινότητα Νεμέας

Η Νεμέα, η ιστορική πόλη της Αρχαιότητας, που ευλόγως χαρακτηρίζεται  “ελληνική Τοσκάνη”, βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά που την περιτριγυρίζουν και σχεδόν την κρύβουν. Εδώ απλώνεται ο μεγαλύτερος συγκεντρωτικός ελληνικός αμπελώνας έκτασης 25.000 στρεμμάτων και καλλιεργείται η πιο  σημαντική και πιο προσφιλής τοπική ερυθρή ποικιλία το αγιωργίτικο. Το αγιωργίτικο είναι μια “πολυδυναμική” ποικιλία που μπορεί να δώσει από κρασιά καθημερινά, ευκολόπιοτα, φρέσκα, φρουτώδη, μέχρι κρασιά γεμάτα, μακράς παλαίωσης. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ιδιομορφία της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα υψόμετρα και την ποικιλόμορφη σύσταση του εδάφους.

Τα τελευταία 30 χρόνια στη Νεμέα επικρατεί ένας οργασμός. Παλιά οινοποιεία ανακαινίζονται και νέα δημιουργούνται. Σε όλες τις μαγευτικές διαδρομές ανάμεσα στα αμπελοχώραφα υπάρχουν σημάνσεις στους δρόμους με τις επιγραφές των διασκορπισμένων παντού οινοποιείων. Από τις μεγάλες και εντυπωσιακές οινοποιητικές μονάδες, μέχρι τα μικρά οικογενειακά και παραδοσιακά οινοποιεία, 42 οινοποιεία βάζουν την υπογραφή τους.

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Νεμέας, φρέσκια κι αυτή στο project, παρουσιάστηκε στην έκθεση με τα προϊόντα της περιοχής, παραδοσιακά ζυμαρικά από το Στάχυ της Κατερίνας Τζελέπη, ξύδια και πετιμέζια από τη Σοφία της Φύσης και της Venikos του Νίκου Μπουζινέλουτου ανθρώπου-ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Νεμέας-, τα ελαιόλαδα Σελλάς, τις σταφίδες Γεωμπρές, τα προϊόντα Golden black, τα κρασιά από Λαυκιώτη, Λαφαζάνη, Ράπτη, Σεμέλη. Η Ειρήνη Σοφού, ιδιοκτήτρια του εστιατόριου Σοφού -μια γαστρονομική όαση- μαγείρεψε δυό πεντανόστιμα τυπικά φαγητά της περιοχής, ντολμαδάκια και κόκκορα κρασάτο με ξινό τραχανά.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου

Η Γαστρονομική Κοινότητα Ζαγορίου είναι μια από τις πρώτες κοινότητες που οργανώθηκαν, στις αρχές του 2019. Η δουλειά που απομένει είναι τεράστια, σε πολλά επίπεδα, αλλά με κάθε ευκαιρία δείχνει την θέλησή της να αξιοποιήσει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής της, και να συμμετέχει στις δράσεις των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, όπως στην έκθεση Expotrof 2020, όπου έκανε έντονη την παρουσία της.

Στα Ζαγοροχώρια ανάμεσα στα πανέμορφα δάση, τα πεντακάθαρα ποτάμια, και τα βουνά με τις αλπικές κορφές, ένα δίκτυο από 46 πανέμορφα -διατηρητέα παραδοσιακά- χωριά, προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σ’ όσους επιχειρήσουν να τα επισκεφτούν. Ένας νέος τουριστικός πολλά υποσχόμενος προορισμός και μια νέα όμορφη ζωή ανατέλλει εκεί πάνω στα Ζαγοροχώρια. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι συνολικά περίπου 3.700 κάτοικοι, που δίνει πυκνότητα πληθυσμού 4 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο -σε σύγκριση με το μέσο 73,8 κατοίκων για την Ελλάδα- και μέσο πληθυσμό χωριού 80 κατοίκους.

Τα μαγειρέματα που παρουσίασαν η αρχιτέκτων-ξενοδόχος Ελένη Αλεξάκη Παγκρατίου, η ξενοδόχος-μαγείρισσα Λίλα Τσάτση και η ξενοδόχος Έλσα Εξάρχου-Κεντέρη ήσαν από τα κλασικά εδέσματα του Ζαγορίου. Φαγάκια της φτώχειας, της ταχύτητας αλλά και της τόσης νοστιμιάς. Αλευρόπιτα, η πιο απλή και ταυτόχρονα νόστιμη πίτα της ελληνικής επικράτειας, πάχους το πολύ ενός εκατοστού του μέτρου. Ανήκει στην κατηγορία από τις ανοικτές πίτες που γίνονται με τον χυλό της ζύμης να χύνεται απ’ ευθείας στο ταψί, μαζί με ό,τι άλλο υλικό (κυρίως με τυρί) και επειδή θεωρούνται oι πιο γρήγορες και εύκολες στην παρασκευή, λέγονται και τεμπελόπιτες.

 

Γαστρονομική Κοινότητα  Νάουσας

Με μια γερή αντιπροσωπεία μελών της (Δημήτρης Μάντζιος, Βασίλης Λαφάρας, Ελπίδα Παλαμίδα, Φίλιππος- Έλσα Διαμάντη, Μαρία Διαμάντη, Ευαγγελία Λαφάρα, Στέλιος Γιαμαλίδης, Γιώργος Τζέπος, Πόπη Γρηγορίου, Δημήτρη Χατζάρα, Πάνος Κουρτόπουλος) η Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας “εκστράτευσε” στην έκθεση Expotrof 2020 και με τα φαγητά της, τα κρασιά της, τα προϊόντα της και κυρίως το κέφι της κέρδισε τις εντυπώσεις.

Κρασιά με ξινόμαυρο που δημιουργεί το ΠΟΠ κρασί της Νάουσας και άλλες φιλικές προς αυτό ποικιλίες, τσίπουρα, αλλαντικά, τυροκομικά, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες και η μακεδονίτικη λεβεντιά και φιλοξενία συνετέλεσαν ώστε το stand της Νάουσας να γίνει κέντρο χαράς και κερασμάτων.

Tην παρασκευή των φαγητών ανέλαβαν ο Βασίλης Λαφάρας ιδιοκτήτης του εστιατορίου 4 εποχές στο δάσος του Αγίου Νικολάου και ο Δημήτρης Μάντζιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάουσας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Εσπερίδες και δεινός μάγειρας.

Τα χαρακτηριστικά εδέσματα της Νάουσας είναι η μάντζα, τα γκαβόψαρα, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, τα πέτουρα, οι πίτες και τα λουκάνικα με πράσο μαγειρέμενα με πράσα και πιπεριές, που όλα αυτά βέβαια παρουσιάζονται στο φυλλάδιο “Γαστρονομικός Οδηγός της Νάουσας” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Κοινότητας. Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα γκαβόψαρα που δεν είναι ψαρομεζές, αλλά ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας. Πρόκειται για μελιτζάνες συντηρημένες σε αλατόνερο με σινάπι. Οι μελιτζάνες κόβονται σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια (ώστε το σχήμα τους να θυμίζει ψιλό ψαράκι, εξ’ού και η ονομασία τους) και τηγανίζονται αλευρωμένα για 2-3′ σε καυτό λάδι.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Κέρκυρας

Η συμμετοχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας είχε μια πληρότητα και ήταν εντυπωσιακή, καθώς μια δουλειά που έχει ξεκινήσει το 2019 με αφορμή τις  Γαστρονομικές Κοινότητες, αλλά που οι ρίζες της βαστούν μια δεκαετία, από την εποχή τού “η Κέρκυρα παράγει”, άρχισε και αποδίδει πλούσιους καρπούς.

Παραγωγοί, εστιάτορες και εκπρόσωποι της φιλοξενίας του νησιού κτίζουν την γαστρονομική ταυτότητα της Κέρκυρας, γεγονός που θα εμπλουτίσει το Τουριστικό Προϊόν του νησιού, όπως αυτό διαφάνηκε  στο περίπτερο της Κέρκυρας, από το πανέμορφο έντυπο υλικό που συνοψίζει τη γαστρονομική  προσφορά του νησιού, τα ποικίλα αγροδιατροφικά προϊόντα της, τα μαγειρέματά της αλλά και τα τρία βραβεία που απέσπασαν τα προϊόντα της.

Το stand της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας ήταν γεμάτο από τα προϊόντα των μελών της που έδειχναν το πλούτο του αγροδιατροφικού κλάδου του νησιού. Ξεχώρισαν οι μπύρες της Corfu Beer του Σπύρου Καλούδη , τα προϊόντα της Lazaris Distillery & Artisan Sweets, liqueur limoncello που κατέκτησαν το πρώτο βραβείο γεύσης και ταυτόχρονα και το χρυσό βραβείο καλύτερης συσκευασίας,  τα ελαιόλαδα από τον Άγιο Ματθαίο και την εταιρεία  Olive Fabrica της οικογένειας Δαφνή. Μεγάλη εντύπωση στο stand της Κέρκυρας προκάλεσαν τα παραδοσιακά αλλαντικά της εταιρείας Comeco του Χρήστου Λαβράνου, ιδρυτικού μέλους της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας, όπου ξεχώρισαν το νούμπουλο φουμικάδο, το μοσχαρίσιο νούμπουλο, το Κερκυραϊκό σαλάδο  και τέλος, η Κερκυραϊκή καπνιστή πανσέτα από χοιρινό κρέας σιγοκαπνισμένο με αρωματικά κλαριά του νησιού.

Για τη Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας μαγείρεψαν οι Κερκυραίοι σεφ Σπύρος Βουλισμάς -πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, σπουδαίος μάγειρας, με μεγάλη αγάπη για την Κερκυραϊκή Κουζίνα σ’ όλες της τις εκδοχές, μια μεγάλη καρδιά, ανοιχτή να χωρέσει όλον το κόσμο και κυρίως ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας– 0 Κώστας Ζέρβας, και ο Λεωνίδας Χαλκιάς.  Τα μαγειρέματά τους ήταν κερκυραϊκές συνταγές (παστιτσάδο, νεραντζοσαλάτα, μπουρδέτο) που τις παρουσίασαν σε δημιουργική και εικαστική μορφή για τη φωτογράφιση αλλά και σε δεκάδες κεσεδάκια για φάει ο κόσμος και να χορτάσει!

 

Γαστρονομική Κοινότητα  Κερκίνης

Η λίμνη της Κερκίνης τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκε σ΄έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους και οικοτουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Παρ’ όλο που η λίμνη είναι τεχvητή, θεωρείται ως έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας (Υγρότoπoι Ramsar) και δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στον πoταμό Στρυμόvα κοντά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά. Παράδεισος για τους φίλους του birdwatching, την άνοιξη συγκεντρώνει πάνω από 300 είδη πουλιών με πρωταγωνιστές την νανόχηνα, βαλτόπαπια, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, πελαργούς, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες κλπ.

Σήμερα -γιατί μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν περιορισθεί στους 400-  2000 νεροβούβαλοι  ξαναζωντάνεψαν την περιοχή, που αναπτύχθηκε ως μια περιοχή υψηλού περιηγητικού ενδιαφέροντος με πολλά αξιοθέατα, ξενώνες, ταβέρνες, εκτροφείς βουβαλιών και τυποποιητές βουβαλίσιου κρέατος και φυσικά έχει πολλές προοπτικές να εξελιχθεί σ’ έναν  σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό. Οι κυριώτεροι τυποποιητές του βουβαλίσιου κρέατος είναι ο Μπόρας, η φάρμα Κερκίνης και το Χασαπάκι, που παρασκευάζουν αλλαντικά, τυποποιημένα κρέατα, καβουρμά ενώ φυσικά χρησιμοποιείται και το γάλα για διάφορες παρασκευές.

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στήθηκε στα μέσα της χρονιάς (2019) και με αργό αλλά σταθερό βηματισμό επιχειρεί να συγκροτήσει τη συνοχή της, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής. Στην έκθεση Expotrof  2020 την περιοχή της Κερκίνης εκπροσώπησαν οι  Δίγκας Στυλιανός executive Chef, Γρηγορία Φετφαζίδου Chef, Αναστάσιος Μερκούρης  Chef, Νίκος Νίκας και Δημήτρης Θεοδωρακέλης φοιτητής οινολογίας και σπουδαστής μαγειρικής και παρουσίασαν 3 πιάτα( το πολίτικο, το βουβαλοτό και κριθαρότο με μανιτάρια καβουρμά και λουκάνικο βουβαλίσιο) εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού της περιοχής, προσαρμοσμένες στο βουβάλι και στα προϊόντα του.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Ρόδου

Πίσω από την γνωστή τουριστική εικόνα της Ρόδου κρύβονται δεκάδες ορεινά και πεδινά χωριά, μακριά από τις παραλίες και τις ξενοδοχειακές μονάδες που συντηρούν μια άλλη φιλοσοφία ζωής και μια ενδιαφέρουσα γαστρονομία. Κύριο χαρακτηριστικό της κουζίνας της Ρόδου είναι η χρήση του κύμινου, που είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι το κύμινο το ονομάζουν μακριά μυρωδιά και ότι το σημαντικότερο βιβλίο που γράφτηκε για τη γαστρονομία του νησιού (Γιώργος Τρουμούχης-Κώστας Καψανάκης) έχει τον τίτλο «Μακριά μυρωδιά – Η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου».

Η λακάνη, το παραδοσιακό φαγητό της Ρόδου από τους Μαυρίκους! - Εστιατόριο Μαυρίκος - Λίνδος, Ρόδος - Greek Gastronomy Guide

H παραδοσιακή κουζίνα της Ρόδου χαρακτηρίζεται από τη ροδίτικη σκορδαλιά, τα ροδίτικα πιταρούδια, τους κολοκυθοκεφτέδες, τα βλίτα και τις γλιστρίδες γιαχνί, τα γεμιστά όλων των ειδών (ντομάτες και πιπεριές, κολοκυθοανθοί), οι καράβολοι (σαλιγκάρια κοκκινιστά και κύμινο ή με πλιγούρι), εντράδες με κρέας και λαχανικά, το κατσικάκι στον πυδιακό (στενό και ψηλό πήλινο τσουκάλι), το κοτόπουλο με πλιγούρι ή με αλεσφακιά, η λακάνη έδεσμα από την Λίνδο (κατσίκι βρασμένο μαζί με πλιγούρι – η παραπάνω φωτογραφία ) και όρνιθα με λουκούμι (είδος ζυμαρικού), λόπια (κατσικίσιο κρέας με λόπια, δηλαδή ξερά φασόλια ή ρεβίθια), βώλοι με πιργούρι (κεφτέδες με πλιγούρι), λάουρκια γιαχνί (είδος μανιταριού), σουπιόριζο, ρουζέτια σκορδαλιά, ψάρια με τραχανά και πλιγούρι με ψάρια ενώ ενδιαφέρον έχει ότι τα τρυφερά φύλλα του κυκλάμινου «καμηλάκια»  χρησιμοποιούνται για το τύλιγμα των ντολμάδων,

Στην παρουσίαση της Γαστρονομικής Κοινότητας της Ρόδου, μιας κοινότητας που κάνει τα πρώτα της βήματα, μαγειρεύτηκε μεταξύ άλλων η κουλουρία, η οποία πρόκειται για μακρόστενα μακαρόνια, μαγειρεύεται με πολύ τυρί, κρέας που σε πολλά χωριά, αποτελεί παραδοσιακό φαγητό του γάμου, ενώ μπορεί να γίνει και νηστίσιμη.

 

Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Καλαμάτας δεν είχε φυσική παρουσία για “τεχνικούς” λόγους. Ήταν όμως παρούσα με τα έντυπά της και με όλη της την προσφορά. Μην ξεχνάμε ότι η Καλαμάτα ήταν η πρώτη που επιχείρησε να δοκιμάσει την τύχη της σ’ αυτήν την προσπάθεια, και κατά την διάρκεια έξι μηνών δοκιμάστηκαν συστήματα εσωτερικής επικοινωνίας (κλειστή ομάδα στο FB) που τελικά γινήκαν ένα εξαιρετικό εργαλείο για όλες τις Γαστρονομικές Κοινότητες, δημιουργήθηκε το πρώτο έντυπο γαστρονομικός οδηγός περιοχής, οδηγός για όλους τους υπόλοιπους, έγινε η πρώτη δημόσια παρουσίαση τον Ιούνιο 2019 στον Yoleni’s και άλλα πολλά χρήσιμα εργαλεία.

Gastronomy & Wine Tourism - Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας

Κάθε πρώτη προσπάθεια έχει την χαρά της καινοτομίας αλλά και τη στεναχώρια και τη δοκιμασία των μικρών αποτυχιών. Τα λάθη της πρώτης προσπάθειας ληφθήκαν υπ’ όψιν στη συγκρότηση των επόμενων Γαστρονομικών Κοινοτήτων. Βαστάμε τα επιτεύματα της Κοινότητας,  την ανάμνηση των πολύ όμορφων στιγμών δημιουργίας και τις δυνατές στιγμές συνεργασίας και αναμένουμε τη συμπόρευσή μας στις επόμενες δράσεις.

Gastronomy & Wine Tourism - Γαστρονομική Κοινότητα Καλαμάτας

 

Νέες περιοχές – Νέες Κοινότητες

Μεγάλη χαρά μάς προκάλεσε το ενδιαφέρον διάφορων περιοχών να ενταχθούν στο πρόγραμμα Γαστρονομικών Κοιν0τήτων, όπως π.χ της Κεφαλονιάς και της Χίου που το διεκδίκησαν και φωτογραφικώς!

Ομορφες στιγμές

Στo φιλόξενο περίπτερο της Ναούσας δοκιμάζονταν και κρίνονταν όλα τα πιάτα των Γαστρονομικών Κοινοτήτων!

Κόσμος πολύς και περσόνες της γαστρονομίας επισκέφτηκαν και θαύμασαν το περίπτερο μας! Εδώ η Ελένη Ψυχούλη απολαμβάνει την αλευρόπιτα του Ζαγορίου.

Πολιτιστικές αναταλλαγές. Εκπρόσωποι του Ζαγορίου και της Νάουσας βολιδοσκοπούν τα εδέσματα του Πηλίου!

Μικρές κοινότητες,

τολμηρά όνειρα,

μεγάλες φιλοδοξίες.

 

Συμπεράσματα

1. Στην έκθεση Expotrof 2020 δοκιμάστηκε ο θεσμός της συνεργατικότητας, όχι πια σε ρητορικό επίπεδο, αλλά στη πράξη. Η χαρά της συνεργασίας και της επίτευξης ενός κοινού στόχου πότισε τους θεωρητικούς σπόρους για να βλαστήσει το δένδρο της συλλογικής δράσης.

2. Αν σε πρώτη φάση ξεπεράσαμε την ατομικότητα και κτίσαμε την συλλογικότητα στη γαστρονομική μας κοινότητα, η επόμενη φάση απαιτούσε να βγούμε από τη δικιά μας συλλογικότητα, να την υπερβούμε,  και να γνωρίσουμε και να νοιαστούμε για τις άλλες κοινότητες. Να ανταλλάξουμε εμπειρίες, γνώσεις και τηλέφωνα.

3. Οι περιοχές μέσα από τις κοινότητες και τους ανθρώπους απέκτησαν όνομα. Ο Νίκος, η Κατερίνα και η Ειρήνη από τη Νεμέα γνώρισαν την Ελένη, τον Παναγιώτη, την Αγγελική και τον Φιλάρετο απο το Πήλιο,  η Ποθητή, η Πόπη και η Ευαγγελίτσα από την Αμοργό, την  Αριστέα,  τον Χρήστο και την Μάρια από την Σκιάθο και η Ελένη, η Λίλα, η Έλσα από το Ζαγόρι τον Δημήτρη, την Ελπίδα, τον Βασίλη, την Έλσα από την Νάουσα και τον Σπύρο , τον Κώστα, τον Λεωνίδα, τον Κωνσταντίνο από την Κέρκυρα. 

4. Η προσπάθειά μας έγινε γνωστή, σε foodies, σε δημοσιογράφους, αλλά και σε φίλους και γνωστούς, και φυσικά στις περιοχές των Γαστρονομικών Κοινότητων, που πρωτοέμαθαν και αυτές τη δράση μας. Το γεγονός ότι τα σχόλια ήσαν θετικά μάς γέμισε κουράγιο για τη συνέχεια.

5. Νοιώσαμε όλοι μια προσωπική ικανοποίηση και πειστήκαμε ότι αυτό που δημιουργούμε, οι Γαστρονομικές Κοινότητες, έχουν πολλά να δώσουν και σε μας αλλά και στους τόπους μας. Το μέλλον είναι μπροστά μας, στις νέες δράσεις μας, στις νέες συνεργασίες μας με νέες περιοχές, με νέους θεσμούς, με ακόμα πιο καινοτόμα εργαλεία.

 

Επίλογος

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς που πιστέψανε στις “Γαστρονομικές Κοινότητες” και στους αφανείς δημιουργούς της έκθεσης, τον αρχιτέκτονα Γιώργο Χαϊδόπουλο που δημιούργησε το εξαίρετο περίπτερο της έκθεσης, τον Γιώργο Μπενέκο και την ομάδα του από την EXIS που από το 2016 με μαεστρία διαχειρίζεται το  Greek Gastronomy Guide, την γραφίστρια του  περιπτέρου Δέσποινα Σαμορκάσογλου, και το δημιουργικό γραφείο της Μαιρίνας Ματθαιοπούλου και του Σωτήρη Κουτσιάφτη ΜΜΚ design team που διαχειρίζεται ένα μεγάλο τμήμα της γραφιστικής μας δουλειάς.

Θά θελα να κλείσω πεισματικά αισιόδοξα με τον επίλογο του βιβλίου “Γαστρονομικές Κοινότητες-Γαστρονομικοί Προορισμοί” και με το 12ο άρθρο του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

«Οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή,

όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες,

οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών

και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

άρθρο 12 του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων

Θυμόμαστε ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι συνυφασμένη με την ποιότητα της διατροφής μας, αλλά και την ποιότητα των σχέσεών μας, που φυσικά ενισχύονται γύρω από ένα τραπέζι. Ας κάνουμε την Ελλάδα ένα μεγάλο τραπέζι γνώσης, συνεργασίας δημιουργίας και χαράς!

<