Επίσκεψη στην Οινοποιία Cavino (βίντεο)

Επίσκεψη στην Οινοποιία Cavino (βίντεο) - Greek Gastronomy Guide
Φεβ 01 2018

Επίσκεψη στην Οινοποιία Cavino (βίντεο)

Επισκεφτήκαμε άλλη μιά φορά την Οινοποιία Cavino  που δραστηριοποιείται στο χώρο παραγωγής οίνων και ποτών από το 1958 όταν ιδρύθηκε από τους Κωνσταντίνο Αναστασίου και Ιωάννη Δούσκα. Η τοποθεσία που βρίσκεται το σύγχρονο οινοποιείο της είναι στο βορειοδυτικό τμήμα της Αιγιαλείας, δίπλα σε ιδιόκτητους αμπελώνες, όπου η αμπελοοινική παράδοση φθάνει μέχρι τα χρόνια της αρχαιότητας.

Η ξενάγηση έγινε από τη οινολογο ξεναγό της εταιρείας Cavino Ευαγγελία Αμανατίδη, που μας ενημέρωσε αναλυτικώς για την διαρκή φροντίδα και τη επιστημονική παρακολούθησή  που γίνεται στα αμπέλια αξιοποιώντας τις αυτόχθονες ποικιλίες όπως Ροδίτης, Λαγόρθι, Σιδερίτης, Αγιωργίτικο, Μαύρο Καλαβρυτινό, την ξακουστή Μαυροδάφνη και τις διεθνείς ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, Merlot, Syrah kai Cabernet Sauvignon.

Μάθαμε για το ιδίων συμφερόντων Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που βρίσκεται σε μία τοποθεσία εκπληκτικής ομορφιάς (θα ακολουθήσει ξεχωριστό video), με υψόμετρο 880 μ. και θέα στο φαράγγι του Βουραϊκού, όπου και παράγει περιορισμένης ποσότητας κρασιά υψηλής ποιότητας. Η ιστορία του αμπελώνα και του παλιού πέτρινου οινοποιείου αρχίζει ουσιαστικά το 1550, αφού συνδέεται άμεσα με το ομώνυμο μοναστήρι, που από μόνο του είναι ένα εξαιρετικό αξιοθέατο της περιοχής.

Το κτήμα και το οινοποιείο χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς και ο μούστος μεταφερόταν με μουλάρια στο κελάρι του Μεγάλου Σπηλαίου και μεταγγίζετο σε βαρέλια των 500 lit. O αμπελώνας εγκαταλήφθηκε το 1980 και η αναμπέλωση έγινε το 1999 όταν η Οινοποιία Cavino το παρέλαβε με μακροχρόνια μίσθωση από την Μονή.

Eδώ στον πανέμορφο αμπελώνα των 100 στρεμμάτων δημιουργήθηκαν τα σπουδαία κρασιά Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Syrah, Κτήμα Μέγα Σπήλαιο Λευκό, Μέγα Σπήλαιο Μοσχάτο, Μέγα Σπήλαιο Καλαβρυτινό Μerlot, Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Λευκό, Μέγα Σπήλαιο Cuvee III Eρυθρός.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!