Επίσκεψη στην κατοικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη

Νοέ 04 2016

Επίσκεψη στην κατοικία του Patrick και της Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη

Είχαμε την χαρά να είμαστε από τους πρώτους επισκέπτες της κατοικίας του Patrick και της Joan Leigh Fermor που ζούσαν για πολλά χρόνια στη Μεσσηνιακή Μάνη, στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασαν με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη.

To 1996, δώρισαν εν ζωή στο Μουσείο Μπενάκη το σπίτι τους, με την προϋπόθεση ότι η κυριότητα του σπιτιού θα μεταβιβαζόταν στο Μουσείο μετά το θάνατο τους για να χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, συγγραφέων ή καλλιτεχνών οι οποίοι αναζητούν έναν ήσυχο και φιλόξενο χώρο για να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν . Η επιλογή αυτή προτάθηκε από τον στενό τους φίλο Τζαννή Τζαννετάκη και η δωρεά έγινε ανεπιφύλακτα αποδεκτή από το ΜουσείοΜπενάκη, δεδομένης και της φιλικής σχέσης του Fermor με τον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη και την κόρη του.

Το Μουσείο Μπενάκη απέκτησε την πλήρη κυριότητα του ακινήτου μετά τον θάνατο του Fermor, το φθινόπωρο του 2011, και ξεκίνησε τη μελέτη για την μελλοντική του χρήση με τους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κούρκουλα & Μαρία Κοκκίνου προχωρώντας στην προκαταρκτική μελέτη για τη συντήρηση και την επισκευή του.

To Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε εξολοκλήρου την κάλυψη των επισκευών και της προετοιμασίας της Οικίας, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της το συντομότερο δυνατόν.

Η μοναδική τοποθεσία της κατοικίας, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της μορφή και η αίγλη την οποία προσέδωσε στο χώρο η προσωπικότητα του συγγραφέα, σε συνδυασμό με την εποπτεία του Μουσείου Μπενάκη,εγγυώνται τη δημιουργία ενός ξεχωριστού κέντρου που θα κατακτήσει μία υψηλή θέση ανάμεσα στα πολλά ανάλογα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Από την 1η Νοεμβρίου 2016, κατόπιν συνεννοήσεως με το Μουσείο Μπενάκη, άρχισαν οι επισκέψεις στην κατοικία, που παρ’ ότι οι εργασίες δεν έχουν αποπερατωθεί ακόμα – γι αυτό και δεν επιτρέπονται οι φωτογραφίες εσωτερικών χώρων – σου δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσεις ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Ελλάδας, να δεις τον ζωτικό χώρο του συγγραφέα και τους πέντε χιλιάδες τόμους της βιβλιοθήκης του, αλλά και το γούστο του και τα αντικείμενα που τον συνόδευαν στο καθημερινό βίο του.

Υ.Γ. Η συγκίνηση από την επίσκεψή μας στην κατοικία Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη με φωτογραφιές εξωτερικών χώρων, λεπτομέρειες και περιγραφές ακολουθούν τάχιστα.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!