Eυχές για το 2017 από Γιώργο Πίττα και Greek Gastronomy Guide

Eυχές από  Γιώργο Πίττα και Greek Gastronomy Guide
Δεκ 20 2016

Eυχές για το 2017 από Γιώργο Πίττα και Greek Gastronomy Guide

O Γιώργος Πίττας, η Μπήλιω Τσουκαλά και το Greek Gastronomy Guide σάς στέλνουν τις πιο θερμές ευχές για το 2017. Τέσσερα ζαχαρένια παραδοσιακά αμυγδαλωτά από την Σίφνο, για να σας γεμίσουν γλύκα και ομορφιά. Το καθένα και μια ευχή: Υγεία, Ελπίδα, Αγάπη και Δημιουργία.

Εμείς με τη σειρά μας θα συνεχίζουμε να αλιεύουμε και να σας γνωρίζουμε ό,τι πιο όμορφο και δημιουργικό υπάρχει στον χώρο της Ελληνικής Γαστρονομίας. Σας ευχαριστούμε για την συμπαράσταση που μας επιφυλάξατε την χρονιά που πέρασε και σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς.

Επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους λειτουργίας μας, σας θυμίζουμε τα πέντε πιο διαβασμένα άρθρα μας του 2016.

Αθηναϊκές ταβέρνες - Το Δίπορτο, Αθήνα

| Πέντε τυπικά ταβερνάκια της Αθήνας

Παρ’ όλη την εξέλιξη της Αθήνας και την «αναβάθμιση» των γαστρονομικών της υπηρεσιών, επιβιώνουν ταβέρνες, που μας μεταφέρουν σε άλλους κόσμους. Στην Αθήνα την παλιά, με τον ταβερνιάρη με το τεφτέρι, τα βαρέλια με το κρασί, το τραπέζι με τη λαδόκολλα,  το κατρούτσο με τη ρετσίνα, τα μεζεδάκια στις πιατέλες όπου μαχαιροπήρουνα διασταυρώνονται, όπως και οι ματιές των συνδαιτημόνων, ενώ πάλι  σε μια γωνιά παρεούλες παίζουν μουσική να τραγουδούν.

συνέχεια…

Κατοικία Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη - Greek Gastronomy Guide

| Στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φερμορ στην Καρδαμύλη

Ο σερ Πάτρικ Λη Φέρμορ (1915-2011) ήταν συγγραφέας, λόγιος, στρατιώτης, ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς περιηγητές, που έζησε μια περιπετειώδη ζωή, μεγάλο μέρος της οποίας πέρασε στην Ελλάδα, που αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του. Το σπίτι που έφτιαξε στην Καρδαμύλη της Μεσσηνιακής Μάνης τη δεκαετία του ’60 θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Μεσογείου και το δώρισε εν ζωή, το 1996, στο Μουσείο Μπενάκη με την προϋπόθεση να χρησιμοποιείται  μετά τον θάνατό του, για τη φιλοξενία ερευνητών, συγγραφέων ή καλλιτεχνών.

συνέχεια…

Chef Farmers 2016 - Greek Gastronomy Guide

| Η νέα ηθική γαστρονομίας των σεφ

Στην έκθεση Salone del Gusto τoυ Slow Food, που έγινε στο Τορίνο στις 22-26/9/2016, τέθηκε το θέμα της νέας ηθικής της γαστρονομίας. Νέοι σεφ και μάγειροι μπορούν να παίξουν πλέον έναν κοινωνικό ρόλο όταν επιλέγουν προϊόντα μικρών παραγωγών και μαγειρεύουν φαγητά που απορρέουν από την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε τόπου.

«Υιοθετήστε παραγωγούς» ήταν το πρώτο σύνθημα και ακολούθησε το δεύτερο: «Μαγειρεύετε και παρασύρετε τον κόσμο να μαγειρεύει. Δεν θα αφήσουμε να μαγειρεύουν οι πολυεθνικές για μας».

συνέχεια…

Οινοπαντοπωλείο Ειδικόν

| Το οινοπαντοπωλείο Ειδικόν στον Πειραιά

Το Οινοπαντοπωλείον το Ειδικόν είναι ένα καταπληκτικό κτίσμα με τεράστια παράθυρα και στο εσωτερικό του μια πανδαισία χρωμάτων και αντικειμένων: οι ψηλοί τοίχοι του καλυμμένοι ως το ταβάνι, ένα περίτεχνο εκθετήριο μπακάλικου και τρία μεγάλα παλιά ψυγεία γεμάτα προϊόντα. Στα τραπεζάκια, παρέες πίνουν το κρασάκι τους συνοδεία λιτών μεζέδων, στους τοίχους δεκάδες καταπληκτικές μαυρόασπρες φωτογραφίες, στο εκθετήριο του μπακάλικου προϊόντα της εποχής του ’60, κουτιά από κονσέρβες βαλμένες η μια πάνω στην άλλη, ένας παλιός φωνόγραφος, ένα ψυγείο ξύλινο κατασκευασμένο το 1938, σκέτο έργο τέχνης.

συνέχεια…

καφενείο Πανελλήνιον στην Άμφισσα

| Το καφενείο Πανελλήνιον στην Άμφισσα

Το καφενείον Πανελλήνιον στην Άμφισσα κουβαλάει απάνω του έναν βαρύ μύθο. Στο χώρο του γυρίστηκε το 1976 μια εξαίσια σκηνή του “Θίασου” του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1935-2012) που χαρακτηρίστηκε ως μία από τις είκοσι καλύτερες ταινίες του 20ού αιώνα. Σ αυτόν λοιπόν τον καφενέ ο μεγάλος σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το φυσικό ντεκόρ του χώρου και δεν χρειάστηκε παρά ελάχιστες επεμβάσεις για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα της εποχής, τέλη της δεκαετίας του 1940.

συνέχεια… 

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!