Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου - Αγρόκτημα Καραΐσκου στην Πορταριά

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου - Αγρόκτημα Καραΐσκου στην Πορταριά - Greek Gastronomy Guide
Sep 28 2019

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου – Αγρόκτημα Καραΐσκου στην Πορταριά

Για τρεις ημέρες από την Παρασκευή 27-9 έως την Κυριακή 29-9 η γαστρονομική καρδιά του Πηλίου κτυπά στο αγρόκτημα Καραΐσκου, όπου διεξάγεται το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου. Το πρόγραμμα όπως εμφανιζόνταν στο έντυπο των εκδηλώσεων περιελάμβανε σπουδαία και τρανά πράγματα.

Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από όλο το Πήλιο, συνταγές και μυστικά μαγειρικής, γαστρονομικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες μάγειρες, βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας και άλλα πολλά χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες: Έκθεση προϊόντων, Γαστρονομικές εμπειρίες, Δοκιμές γευσιγνωσίας, οινογνωσίας.

Την Ελένη Καραΐσκου, την γνώριζα προσωπικά, γιατί συνβρεθήκαμε μαζί για 8 χρόνια στο ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, και γνώριζα το μεράκι της για την Γαστρονομία, μάλιστα το ξενοδοχείο της Kritsa Gastronomy Hotel ήταν από τα πρώτα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό.  

Αλλά ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχε τέτοιο πάθος και μεράκι για την γαστρονομία αν δεν έκαμα τον κόπο να παρακολουθήσω τα δρώμενα αυτού του Φεστιβάλ που το διοργάνωσε μαζί των Μαγνητών Κιβωτό. Το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου στήθηκε στο Αγρόκτημα Καραΐσκου, που ήταν μιά μικρή αποκάλυψη.

Το αγρόκτημα Καραΐσκου, δυό χιλιόμετρα από την Πορταριά προς τα Χάνια, μια όαση μέσα σ’ ένα στο κατάφυτο δάσος του Πηλίου, ήταν χωρισμένο στους μπαξέδες όπου καλλιεργούνταν ό,τι μπορεί να καλλιεργηθεί σ’ αυτόν τον ευλογημένο από τους Θεούς τόπο, χώροι όπου ήταν στημένα τα καλόγουστα περίπτερα και καθιστικά όπου οι επισκέπτες τρώγαν ή συζητούσαν.

Τα παιδιά ήταν στο στοιχείο τους, γιατί για πρώτη φορά θα μπορούσαν να δουν μαζεμένη την Πηλιορείτικη χλωρίδα και να παρακολουθήσουν δημιουργικές υπαίθριες δράσεις φτιαγμένες ειδικά γι αυτά!

Ομίλητες παρουσίασαν τις απόψεις τους, για το μέλλον της Ελληνικής Γαστρονομίας, ενώ τοπικοί παραγωγοί σέρβιραν καλούδια και γοήτευσαν το κοινό. Πρώτος ομιλητής ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος με θέμα το Πήλιο: Παρελθόν, παρόν και μέλλον και ο ρόλος της γαστρονομίας στην ανάπτυξή του.

Ο κόσμος ήταν πολύ ικανοποιημένος για τον πρωτοεμφανιζόμενο θεσμό και φυσικά εκδήλωσε την χαρά του και τον ενθουσιασμό του για την πρωτοβουλία. Προσωπικά δεν έχω συμμετάσχει σε Φεστιβάλ Γαστρονομίας σε τόσο ειδυλιακό περιβάλλον και ζεστή ατμόσφαιρα.

Ένα από πλέον ενδιαφέροντα σημεία στο 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου ήταν οι επιδείξεις μαγειρικής και οι γευσιγνωσίες.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς Πηλίου, ιερομόναχος Αγάθων μας μαγείρεψε μια μοναστηριακή συνταγή.

Έχοντας διατελέσει 10 χρόνια μοναχός σε μοναστήρι  με διακόνημα την μαγειρική έμαθε πολλά από την μοναστηριακή μαγειρική και μας παρουίασε μια πολύ απλή αλλά εξαιρετικά εύγεστη συνταγή. Πέρκα ασπρογιάχνι

Η παρούσιαση βάστηξε πολλή ώρα, άλλωστε είχε με  τόσες ιστορίες και περιστατικά από τη ζωή του να διανθίσει τη περιγραφή της συνταγής του.

Αφού σκέπασε νερό το ψάρι και άρχισε να βράζει, αφαίρεσε τους αφρούς, έβαλε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και σκορδάκια, λάδι, πιπέρι και στο τέλος έριξε το λεμόνι.

Στο τέλος μπήκε ο μαϊντανός… η γεύση ήταν μια διακριτική νοστιμιά, αντίστοιχη του μοναστηριακού ήθους όπως μας το μετέφερε και ο ίδιος με την στάση του και τα λεγόμενά του.

Αμέσως μετά ήρθε η ώρα του ξυλόφουρνου όπου οι αδελφοί Κοντορίζου, που διαθέτουν φούρνο στο Πήλιο, μας δείξαν τα μυστικά του ψωμιού και των τοπικών κουλουριών.

Στην αρχή το ζύμωμα και οι απλές τεχνικές του.

Το ξεκούρασμα της ζύμης…

Τα πηλιορείτικα κουλούρια στο ταψί…

Τα πηλιορείτικα κουλούρια μέσα στον ξυλόφουρνο…

Τα ψωμιά, οι άρτοι, τα καρβέλια και τα κουλούρια, έτοιμα προς βρώσιν.

Καλόγουστα περίπτερα προετοιμάζονται για την υποδοχή των επισκεπτών.

Σπαθόλαδο για τις πληγές από την Βάσω Καραΐσκου…!

Τα πηλιορείτικα βότανα και άγρια χόρτα γίνονται, φάρμακα, εδέσματα, γλυκά και λικέρ!

Μετά από χρόνια περιφρόνησης, η Πηλιορείτικη Φύση επιστρέφει πανηγυρικά στη ζωή μας και στο τραπέζι μας.

Βραβευμένα έξαιρετικά παρθένια ελαιόλαδα, από την οικογένεια Βολιώτη απο τα Άνω Λεχώνια, μιά οικογένεια με πλούσια ιστορία στο χώρο επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης ελιών από 1969, και με διεθνείς διακρίσεις.

Ο νικητής του τηλεοπτικού διαγωνισμού Μaster Chef  Τιμολέων Διαμάντης, εκτός από ταλαντούχος chef, είναι και ένα πολύ αξιόλογο και σεμνό παλικάρι που έχει πολλές ευαισθησίας, ως προς τα προϊόντα και της συνταγές της περιοχής του Πηλίου – κατάγεται από την Μακρυνίτσα – και μας έκανε ένα μάθημα παραγωγής τουρσιών.

Ο κήπος του Αγροκτήματος Καραϊσκου είχε πολλούς καρπούς να μας χαρίσει και ακολούθως ξεκίνησε η διαδικάσια μετατροπής τους σε τουρσιά. Νερό και ξύδι προταγωνιστούν για να φτιαχτεί η μαρινάδα.

Μυρωδικά διάφορα, κέδρος, αστεροειδής γλυκάνισος, μαραθόσποροι και πολλά άλλα, δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον στο οποίο εγκλωβιζόντουσαν οι καρποί του κτήματος. Οι τεχνικές παραγωγής τουρσιού ήταν αρκετές και ο Τιμολέων καθήλωσε το κοινό που έβλεπε, μπρος τα μάτια του να γίνονται τόσο όμορφα πράγματα.

Τσιτσίραβλα (καρπός πηλιορείτικος από θαμνοειδείς φυστικιές), πράσσα, μήλα Πηλίου και ξινόμηλα, κρεμμυδάκια, βολβοί, ντομάτες πράσινες ήταν λίγα από τα τουρσιά που δοκιμάσαμε.

Μετά τα ξινά του Τιμολέοντα Διαμάντη, οι κοπέλες του Kritsa Gastronomy Hotel μας παρουσιάσαν την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας. Η Άννα από 10 χρονών κοντά στον πατέρα της με τον πλάστη, φτιάχνει καθημερινά δεκάδες πίτες, πίτες για να λωλαθείς! Με νεράκι, σκληρό αλεύρι, αλάτι, λάδι και ξυδάκι -για να αποκτηθεί τραγανότητα- φτάχνεται η ζύμη και όταν ξεκουραστεί και φουσκώσει την παραλαμβάνει για να την απλώσει σε φύλλα.

Κάθε φύλλο τοποθετείται στο ταψί και λαδώνεται!. Η Άννα μας έκανε επίδειξη απλώματος τριών φύλλων ταυτοχρόνως… σαν παιγνιδάκι.

Χόρτα του βουνού -ανά εποχή-, σπανάκι, κρεμμυδάκια, σκορδάκι, τραχανάς για ρουφήξουν τα υγρά, αλατάκι, πιπέρι και αυγά  τοποθετούται πάνω από τα τρία  φύλλα της βάσης.

Στο τέλος μπαίνει κι η φέτα, αναμειγνύονται όλα μαζί τα υλικά και σκεπάζονται με άλλα τρία φύλλα.

Ο ξυλόφουρνος υποδέχεται την χορτόπιτα που έχει ήδη χαρακτεί σε κομμάτια, και με θερμοκρασία 180 βαθμών  θα μας την παραδώσει σε 45 λεπτά.

Οι πίτες, η μία μετά την άλλη, χορτόπιτα, πρασόπιτα και πιπερόπιτα ετοιμάστηκαν και βγήκαν από τον ξυλόφουρνο για τις γευστικές δοκιμές.

Το μπουμπάρι συνηθίζεται πολύ στο Πήλιο και ουσιαστικά είναι μιά ψιλοκομένη συκωταριά με κρεμμυδάκια, ρύζι και μπαχάρια που μπαίνουν σε φυσικό έντερο και ψήνονται στο φούρνο

Επίσης ο τραχανάς με πηλιορείτικο λουκάνικο είναι ένα χειμωνιάτικο must.

Σωτάρουμε τα λουκάνικα και τα κρεμμυδάκια, αφαιρούμε τα λουκάνικα και ρίχνουμε τον τραχανά  για να ροδίσει…κατόπιν βάζουμε την ντομάτα και κατόπιν ρίχνουμε το νερό. Όταν ετοιμαστεί ο τραχανάς ανακατεύουμε τα λουκάνικα. Ένα μεγαλειώδες παραδοσιακό έδεσμα.

Δεν ήταν να λείπει και το Ελληνικό Πρωινό του Πηλιού …που παρουσιάστηκε την Κυριακή το πρωί και είχε … του πουλιού τα γάλα!

Ένας πάγκος 8 μέτρων όπου είχε όλα τα καλούδια της Πηλιορείτικης φύσης, προϊόντα τοπικών παραγωγών αλλά και μαγειρέματα της ομάδας του Κaraiskos farm.

Πιπερόπιτες, τυρόπιτες, πρασόπιτες, χορτόπιτες αλλά και τυρόψωμα και λιόψωμα.

Οι επισκέπτες τιμώντας  δεόντως τον μπουφέ, αντελήφθησαν ποιός είναι ο πλούτος της Πηλιορείτικής γαστρονομίας, αλλά και πώς και τι θα πρέπει να σερβίρουν στους επισκέπτες των ξενοδοχείων τους.

 

 

Μην ξεχάσουμε και έναν πρωταγωνιστή του Ελληνικού Πρωινού, τον νοστιμότερο χαλβά της Ελλάδος, τον χαλβά Παπαγιαννόπουλου από τον Βόλο φυσικά.

Το τριήμερο του 1ου Φεστιβάλ της Πηλιορείτικης γαστρονομίας στο Karaiskos Farm στην Πορταριά, ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Ειδυλλιακό τοπίο, άρτια διοργάνωση, μεγάλος ενθουσιασμός,  συναρπαστικά μαγειρέματα, φαγάκια αξέχαστα, ενδιαφέρουσες ομιλίες, συμμετοχή και ικανοποίηση παραγωγών και κοινού πέρα των προσδοκιών. Ευχαριστούμε πολύ για τις ωραίες στιγμές που μας χαρίσατε, αλλά ακόμα περισσότερο για τους ορίζοντες που ανοίξατε.  Η γαστρονομία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του Πηλίου. Το είδαμε με τα μάτια μας και το κατανοήσαμε. Και του χρόνου.

 

<