"Γαστρονομία είναι"... o χιώτικος ορισμός κατά "Μάκελον"

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 13 2020

“Γαστρονομία είναι”… o χιώτικος ορισμός κατά “Μάκελον”

Στο «Μάκελο» της Χίου προσυπογράφουμε το εξαιρετικό κείμενο του Γιώργου και επιχειρούμε να εξειδικεύσουμε τον ορισμό της… «κατά Μάκελον γαστρονομίας».

Γαστρονομία για μας είναι μια βόλτα στις περίτεχνες Πλακόμαντρες του Όρους. Το πήξιμο των τοπικών τυροκομικών με την παραδοσιακή ζύμωση της πιτυάς.

Η τεχνική που δίνει στην κοπανιστή το πιο άσπρο χρώμα στη Χίο. Οι τσοπάνικες διηγήσεις για τις πορείες στις μάντρες των νοτιοχώρων, για το ξεχειμωνιό. Είναι η κίτρινη λουλουδιαστή μαντήλα των γυναικών και η πορτοκαλιά, Μικρασιατικής προέλευσης, στο κεφάλι των αντρών.

Καφενεία στο Πιτυός της Χίου - Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομία για μας είναι το αλώνισμα που συνεχίζει στα αλώνια του χωριού η οικογένεια Φέκου. Απ’ τον παππού Στέλιο ως τον συνονόματο εγγονό. Είναι το καθημερινό άναμμα των δυο εν λειτουργία ξυλόφουρνων του χωριού.

Είναι ο τρύγος του Σεπτέμβρη και το πατητήρι του Γιάννη του Παπαμώρου για να δώσει το μούστο και τη μουσταλευριά.

Είναι η ρυθμική δόνηση των χεριών για να δωρίσει στο σμίξιμο του σπαρτόξυλου με το αλεύρι το ξακουστό Πιτυανό χερίσιο μακαρόνι. Είναι η προσμονή του ταμπουρά για τις Πιτυανές πίτες, το μεγάλωμα με φροντίδα του κάθε κατσικακιού για να καταλήξει ως … λουκούμι μετά το ψήσιμο στο φούρνο του.

Ταβέρνα Μάκελος - Πιτυός, Χίος - ταβέρνες Χίου - Greek Gastronomy Guide

Είναι το ημερήσιο πρόγραμμα του Παντελή του Μαυριάνου, σύγχρονος δείκτης μιας καθημερινότητας βυθισμένης σε χρόνια αλλοτινά, μα όχι και τόσο μακρινά.

Είναι ο σεβασμός στο πόσιμο νερό, κατάλοιπο της εποχής που με ευθύνη των νοικοκυρών δεν έλειπε απ’ το σπίτι κι ας μην υπήρχαν δίκτυα μεταφοράς του. Η στάμνα στον ώμο κι απ’ το πηγάδι του «Μάκελου» στο σπιτικό για τις ανάγκες του μαγειρέματος. Και στη διαδρομή η ενημέρωση για τα νέα του χωριού ή του νησιού απ’ τα κοινωνικά δίκτυα της εποχής, τα στενά και την πλατεία.

Ξυλόφουρνος του Γιάννη Αποστολή - Πιτυός, Χίος - Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομία για μας είναι η πανίσχυρη ομολογία της πίστης του Γιώργη Τσοπάνη, μετέπειτα Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη, γιατί πλήρωσε το παιδικό αμάρτημα της κλοπής καρπουζιών. Είναι η αόρατη σύνδεση του ελαιώνα «του Δασκάλου» με την ισχυρή παράδοση διέλευσης του Ομήρου απ’ το Πιτυός.

Είναι το βαρύ κι ασήκωτο τσιφτετέλι στον ήχο του κλαρίνου των γλεντιών και των πανηγυριών. Ο σεβασμός στην σειρά και την προτεραιότητα με τους «κάβους» και η διασκέδαση της Αποκριάς με τον «Μακαρονά».

Καφενεία στο Πιτυός της Χίου - Greek Gastronomy Guide

Είναι η επίσκεψη στον μουσειακό χώρο του ελαιοτριβείου, η θέα του αλευρόμυλου, η εξήγηση γιατί οι πόρτες στα ισόγεια των σπιτιών είναι χαμηλές, πιο κοντές απ’ το ανθρώπινο μπόι.

Είναι τα όνειρα για ένα χωριό φιλόξενο, να λάμπει από καθαριότητα και να συζητά σε άλλα επίπεδα. Πως απ’ τη συνεργασία των επιχειρήσεων του με όλους τους χωριανούς θα εγκαινιάσει σύντομα τη Στέγη της Πιτυανής Κτηνοτροφίας, πως θα συντροφεύει τους περαστικούς του στα μονοπάτια του, απομεινάρια της εποχής που είχε το Πιτυός στο κέντρο των οδικών αξόνων του νησιού.

Καφενεία στο Πιτυός της Χίου - Greek Gastronomy Guide

Γαστρονομία είναι η μοναδική μας συνταγή με το όνομα «Σερβίρουμε το Πιτυός … στο πιάτο». Το να κινούμε το ενδιαφέρον του πελάτη μας κι αντί να σκέφτεται τον ύπνο μετά από ένα γεύμα ή δείπνο κάτω απ’ τον πλάτανο να ανταποκρίνεται στην πρόκληση μας να σεργιανίσουμε το χωριό και να γίνει μύστης της ιστορίας του και των μυστικών του.

Γαστρονομία για μας είναι, είναι, είναι… Είναι προπαντώς όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα και προς το τέλος της είναι και η κοκκινιστή μας κατσίκα, οι κοπανιστόπιτες, οι μαλαθρίτες, οι κολοκυθοανθοί και τα γιαπράκια μας, τα χερίσια μας μακαρόνια με το ξηρομούζηθρο.

Χιώτες επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης διαβάστε το κείμενο του Γ. Πίττα που ακολουθεί. Ανεβείτε κι εσείς στο βαγόνι της σύγχρονης ερμηνείας της γαστρονομίας στο νησί μας. Μη διστάσετε να αφιερώνετε χρόνο στον πελάτη σας, εις βάρος, ίσως, του ημερήσιου ταμείου σας. Εμπιστευτείτε τη διαφορετική γεύση των τοπικών μας προϊόντων. Μάθετε και διαδώσετε την τοπική σας ιστορία. Προσφέρετε στον πελάτη σας πρώτα εμπειρία και μετά αντάξιο του τόπου σας φαγητό. Θα είστε κι εσείς περήφανοι επειδή μετέχετε σε κάτι που ονειρεύεστε.

«Μάκελος»

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!