"Γαστρονομικές κοινότητες - Γαστρονομικοί προορισμοί", παρουσίαση του βιβλίου στο Yoleni's

"Γαστρονομικές κοινότητες-γαστρονομικοί προορισμοί", παρουσίαση του βιβλίου στο Yoleni's
Nov 27 2018

“Γαστρονομικές κοινότητες – Γαστρονομικοί προορισμοί”, παρουσίαση του βιβλίου στο Yoleni’s

Mε μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα το βράδυ 26-11-2018 στo Yoleni’s Greek Gastronomy Center το βιβλίο του Γιώργου Πίττα “Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί”, ένα βιβλίο προβληματισμού για την αξιοποίηση του γαστρονομικού πλούτου κάθε τόπου. Πολλοί φίλοι του Bιβλίου και της Γαστρονομίας κατέφθασαν από νωρίς  να γνωρίσουν το 7ο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα-ξενοδόχου.

Ως τόπος ανταλλαγής γνώσεων πληροφοριών, προϊόντων, υπηρεσιών και συμφερόντων οι γαστρονομικές κοινότητες θα γίνουν και ένας τόπος ανταλλαγής ονείρων, επιθυμιών, βιωμάτων, ελπίδων και χαράς…” γράφει στον επίλογό του ο συγγραφέας και συνεχίζει:

Οι γαστρονομικές κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία.”

Στο πάνελ  φιλοξενήθηκαν ομιλητές που δραστηριοποιούνται στον χώρο του οινοτουρισμού,  της παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας  αγροδιατροφικών προϊόντων, οι οποίοι κατέθεσαν τις εντυπώσεις τους από την ανάγνωση του βιβλίου, σε σχέση με τις εμπειρίες τους και τη βούλησή τους  για την δημιουργία συνεργασιών και συνεργιών.

Στο πάνελ βρεθήκαν η Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη της Μελισσοκομικής Εταιρείας “Αττική”, ο Γιώργος Σκούρας πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, o Άγις Πιστιόλας συνιδρυτής και Πρόεδρος των «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ», ο Άγγελος Φιλιππίδης επίτιμος σύμβουλος της Yoleni’s, η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά και ο συγγραφέας Γιώργος Πίττας.

Στην πλάτη των ομιλητών σε μια εντυπωσιακή οθόνη, καθ’ όλη τη διάρκεια των εισηγήσεων, προβάλλοντο φωτογραφίες του Γιώργου Πίττα, που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο του και που αποτύπωναν τους θησαυρούς της ελληνικής γαστρονομίας, τοπία, παραγωγούς, προϊόντα, ταβέρνες, καφενεία, αγορές, κουζίνες, εδέσματα κλπ, θησαυρούς που περιμένουν την ανάδειξή τους ως σύνολον.

Η  κυρία Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Μελισσοκομικής Εταιρείας Αττική και πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Εμπορικού και Βομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έχει συμβάλει μαζί με τον αδελφό της τα μέγιστα στη συγκρότηση της διεπαγγελματικής μελιού, μιας από τις σπάνιες διεπαγγελματικές  προϊόντων που υπάρχουν στην Ελλάδα. Μίλησε με πάθος για την αναγκαιότητα των συνεργειών και των συνεργασιών ενώ ανέφερε σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο που εστιάζονται σ’ αυτην την προβληματική.

Ο κύριος Γιώργος Σκούρας, του ομώνυμου Οινοποιείου και πρόεδρος του (ΣΕΟ) Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, που συνέβαλε τόσο στην προώθηση των ποιοτικών ελληνικών κρασιών στην αγορές του εξωτερικού, μίλησε στην συνέχεια για την σπουδαιότητα του βιβλίου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην ανάγκη αξιοποίησης των προσπαθειών που γίνονται για την αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων και στην ανάγκη για εξωστρέφεια. Αναφέρθηκε δε για την προσπάθεια της ανάδειξης των μικρών διαμαντιών της ελληνικής γαστρονομίας και για την σπουδαιότητα της “αφύπνισης των κοιμισμένων συλλογικοτήτων”.

Ο κύριος Άγις Πιστιόλας, Διευθυντής Marketing της Agrino (ΕΥ.ΓE ΠΙΣΤΙΟΛΑΣ ΑBEE), συνιδρυτής και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» με σκοπό την ανάδειξη του παραγωγικού και επιχειρηματικού πολιτισμού της Ελλάδας. Στα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ μπορεί να ενταχθούν επιχειρήσεις που έχουν ελληνική ιδιοκτησία, έδρα και παραγωγή στην Ελλάδα και ήδη συμπεριλαμβάνονται πάνω από 45 επιχειρήσεις μεταξύ των οποίων το Oυζο Πλωμάρι, ο Βαρβαγιάννης, η Λουξ, η Εψα, το Ζαγόρι, ο Βίκος, η Kalamata Papadimitriou, η ΕΖΑ, η Νήσος, η Sativa, ο Κύκνος, Νητσιάκος κλπ. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε αποσπάσματα του βιβλίου που πραγματεύονταν κυρίως θέματα των συνεργασιών και αλλαγής νοοτροπίας.

Ο Άγγελος Φιλιππίδης, επίτιμος σύμβουλος της Yoleni’s, της εταιρείας που προωθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω e-shop αλλά και καταστημάτων, τα αγροδιατροφικά προϊόντα μικρών  ελληνικών παραγωγών, μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται από τον ίδιο και την εταιρεία του να στηριχτούν οι μικροί παραγωγοί της χώρας, ώστε η ελληνική γαστρονομία να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει και τελείωσε με την αναφορές σε εδάφια του “Γαστρονομικών Κοινοτήτων” όπου προβάλεται η αναγκαιότητα των συνεργασιών.

Η δημοσιογράφος Μπήλιω Τσουκαλά μίλησε για τον συζυγό της:

Ο Πίττας αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Και την ξέρει καλά. Ξέρει και τα όμορφα και τα άσχημά της. Και αυτά που μπορούν να την  απογειώσουν, αλλά και εκείνα που είναι η τροχοπέδη της. Τα ξέρει γιατί είναι ένας άνθρωπος της πιάτσας, δεν ήταν κλεισμένος σε ένα γραφείο να λέει πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα, έκανε ο ίδιος πράγματα. Δοκιμάστηκε, και πέτυχε ως επιχειρηματίας, γνώρισε στο πετσί του τι σημαίνει επιχειρείν στην Ελλάδα και κυρίως τί σημαίνει επιχειρείν πιστεύοντας στην ελληνικότητα, όχι αντιγράφοντας. Γι’ αυτό ο Πίττας έχει καταφέρει να παραμείνει έφηβος ολόκληρη ζωή, γιατί προτιμά να βλέπει τον κόσμο με την τόλμη εκείνου που θέλει να τον αλλάξει.

Και συνέχισε μιλώντας για το βιβλίο:

Εδώ έρχεται ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον -και εξαιρετικά πρωτότυπο κατά τη γνώμη μου- μέρος του βιβλίου του Πίττα: τα κεφάλαια όπου μιλάει για όλα εκείνα που διαμορφώνουν τη στάση μας μέσα στη ζωή, τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Εδώ έρχεται η αυτοπαρατήρηση, η αυτογνωσία, η ψυχανάλυση, η αντίληψη του κόσμου με τα μάτια της αποδοχής του άλλου, η γνώσης και η επίγνωση ότι δεν ήμαστε μόνοι μας σε έναν εχθρικό κόσμο, αλλά ότι μέσα από την κατανόηση, τον σεβασμό, την παραδοχή του λάθους μας, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης, μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι ως άνθρωποι και ευτυχέστεροι ως κοινωνία. Και κυρίως με μια αλλαγή νοοτροπίας. Αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση των γαστρονομικών  κοινοτήτων είναι η εμπέδωση της κουλτούρας της συνεννόησης και της συνεργασίας“.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκε η τέως Υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία πήρε τον λόγο για να συγχαρεί τον Γιώργο Πίττα, όχι μόνο για το νέο του βιβλίο, αλλά και τις πολυετείς του προσπάθειες για τη σύνδεση του Τουρισμού με τη Γαστρονομία, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του στην ανάπτυξη του Ελληνικού Πρωινού, του προγράμματος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Παίρνοντας τον λόγο ο κύριος Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μίλησε θερμά για τον συγγραφέα, εξαίροντας τις πρωτοβουλίες του, τη συνεχή του προσπάθεια να συμβάλει στον προβληματισμό γύρω από τη σύνδεση Τουρισμού και Γαστρονομίας, αλλά και το συγγραφικό του έργο, ενθυμούμενος μάλιστα ότι είχε προλογίσει το πρώτο βιβλίο που είχε εκδόσει ο Γιώργος Πίττας, Τα Σημάδια του Αιγαίου, το 2007.

Από τον επιχειρηματικό κόσμο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Νίκος Καλογιάννης του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Μιχάλης Τσαούτος της ΕΨΑ, Γιώργος Βασιλείου από το ομώνυμο οινοποιείο, Ανδρέας Γκίκας πρόεδρος της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αττικής (ΕΝΟΑΑ), Γιώργος Πίττας από τη Μελισσοκομική εταιρεία Αττική, Ζαφείρης Τρικαλινός, Άννυ Καραγκιουλέ διευθύντρια επικοινωνίας της Λουξ, Ελευθερία Καλφοπούλου διευθύντρια μάρκετιγκ του Ούζο Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης, Ιάκωβος Δρακούλης απο την Dracouli, Άννα Καφκιά διευθύντρια μάρκετινγκ της Kalamata Papadimitriou, Nίκος Βελισσαρόπουλος της Σχολής Le Monde. Παρευρέθησαν επίσης οι κ.κ Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Λάμπρου και Εύα Μαθιουδάκη από την Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων της Εθνικής Τράπεζας.

Από τον χώρο του Τουρισμού η Όλγα Κεφαλογιάννη, τέως υπουργός Τουρισμου (2012-2015), ο Γιώργος Βερνίκος γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και ο Γιάννης Άγγλος μέλος του Δ.Σ του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Από τον χώρο της μαγειρικής και της γαστρονομίας παρευρέθηκαν οι κ.κ Ντίνα Νικολάου, Λέτα Φουρνιστάκη, Ιάκωβος Απέργης, Μαρία Διακάτου, Κώστας Μπουγιούρης, Ελένη Τσαγρή, Γεωργία Κουτσούκου, και Αργύρης Τσακίρης. 

Από τον χώρο της δημοσιογραφίας  παρευρέθηκαν οι κ.κ Γιάννης Πρετεντέρης από το Βήμα, Νικολέτα Μακρυωνίτη και Δημήτρης Ρουσουνέλος από τον Γαστρονόμο, Θάλεια Τσιχλάκη από το FNL και το Εat-me, Νίκος Μεγγρέλης, Ελένη Ψυχούλη, Ιωάννα Σταμούλου, Νίκος Ιωαννίδης της ΕΡΤ, Νίκος Μαστροπαύλος από την Eudemonia, Ζιζή Σφυρή από το Athens-Voice.

Ο Γιώργος Πίττας και η σύζυγός του Μπήλιω Τσουκαλά με τους οικοδεσπότες της εκδήλωσης Άγγελο Φιλιππίδη και τον Νίκο Κουρή, γενικό διευθυντή της Yoleni’s Hellas.

Aποχαιρετισμός της εκδήλωσης με χειροκροτήματα:

Νέοι  άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέου τύπου ανάπτυξη και μιά νέα αντίληψη ζωής“, και το κοριτσόπουλο από τον Πύργο της  Αμοργού στην φωτογραφία, ακούει το σύνθημα, τρώει το καρπούζι του και χαμογελά!

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο “Γαστρονομικές κοινότητες – Γαστρονομικοί προορισμοί”:

https://www.greekgastronomyguide.gr/pittas-gastronomikes-koinotites-gastronomikoi-proorismoi/

<