Γαστρονομικός Προορισμός Αιγιάλεια - Πρώτο βήμα

Μαρ 27 2018

Γαστρονομικός Προορισμός Αιγιάλεια – Πρώτο βήμα

Την Δευτέρα 26-3-2018 έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» η πρώτη συνάντηση για τη Γαστρονομική Κοινότητα Αιγιάλειας, πρώτο βήμα για το έργο «Γαστρονομικοί προορισμοί» που αποτελεί μια σύμπραξη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο ΣΕΤΕ), του Marketing Greece, του Greek Gastronomy Guide και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α ως τοπικού εκπροσώπου της περιοχής (local ambassador). Στόχος της δράσης αυτής είναι η ανάδειξη των γαστρονομικών θησαυρών κάθε τόπου μέσα από τη σύνδεση Τουρισμού και Γαστρονομίας. Για την υλοποίηση αυτού του οράματος, μετά την καταγραφή και ανάδειξη του υλικού (προϊόντα, παραγωγή, τοπική κουζίνα, εδέσματα, εστίαση) θα αναπτυχθούν 3 δέσμες δράσεων: δράσεις οργάνωσης της κοινότητας, δράσεις εκπαίδευσης και δράσεις προβολής.

Οι ομιλητές Μαρία Τσουκαλά, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, και Σωτήρης Μπόλης, σύμβουλος ανάπτυξης της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, μίλησαν για τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα  μέσω των Οινοξενείων για να αξιοποιηθεί ο πλούτος της Γαστρονομίας της Αιγιάλειας, ενώ ο Γιώργος Πίττας ως εκπρόσωπος ΣΕΤΕ και Greek Gastronomy Guide μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα.

Και οι τρεις ομιλητές επεσήμαναν ότι το βασικό συστατικό της επιτυχίας της συνέργειας έγκειται στην κινητοποίηση της γαστρονομικής κοινότητας και στην αυτοδέσμευση κάθε μέλους. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων, το έργο Γαστρονομικοί Προορισμοί, εφαρμοσμένο στην Αιγιάλεια, θα χρειαστεί μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών και της γαστρονομικής κοινότητας που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες της αγροδιατροφής και της εστίασης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επαγγελματίες του κλάδου της γαστρονομίας που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Γαστρονομική Κοινότητα Αιγιάλειας και εκπρόσωποι της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α:  Χριστιάνα Ζάρου, Παναγόπουλος Παναγιώτης, Έφη Αποστολοπούλου, Μαρία Τσουκαλά-Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σωσάννα Κατσικώστα-Οινολόγος, Οινοποιός, Αχαιών Οινοποιητική, Γραμματέας ΕΝΟΑΠ, Κατερίνα Νομικού-Σπανού -Μέλος Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, Μίνα Μπουρούσα -Μέλος Δ.Σ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, Χάρης Αποστολόπουλος, Πετσοπούλου Νταίζη-Μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αιγιαλείας, Μαυρουδής Γεώργιος, Καρβέλας Μιχάλης-Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, Ανδρικοπούλου Σωτηρία, Γεωργίου Μαρία, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Δημητρόπουλος Ανδρέας, Σωτήρης Μπόλης-Συνεργάτης ΔΗΚΕΠΑ, Κούγια-Τσαγρή Ελένη, Βαρδάκης Στράτος Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Αιγιαλείας, Μαυρουδής Λεωνίδας, Νάνσυ Χαριτωνίδου-Συνεργάτης ΔΗΚΕΠΑ, Παπαχρήστος Δημήτρης, Φαφούτης Ανδρέας, Θοδωρής Πανουτσόπουλος, Ευαγγελία Αμανατίδη.

Εντύπωση έκανε στους παρευρισκόμενους το Μανιφέστο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων και το Σύμφωνο Αυτοδέσμευσης που θα πρέπει να υπογράψουν τα μέλη της Γαστρονομικης Κοινότητας, καθώς και ο τρόπος που θα συνδιαμορφωθεί μετά από σχετικές διαβουλεύσεις. Κάποια σημεία του:

1. Πιστεύουμε στο γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας. Η αλυσίδα με τους κρίκους Τόπος-Τοπίο-Καλλιέργειες-Μεταποίηση-Γαστρονομία-Πολιτισμός-Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα και μια συνολική πρόταση για την ανάπτυξη της οικονομίας κάθε τόπου, αλλά και για τη συγκρότηση της πολιτιστικής και τουριστικής ταυτότητάς του.

2. Πιστεύουμε ότι εμείς, οι δημιουργοί, είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης. Ο καλύτερος τρόπος για να αναπτυχθεί γαστρονομικά ένας τόπος και να γίνει Γαστρονομικός Προορισμός είναι να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό αποφασιστικά οι δημιουργοί του. Ιδρύουμε τις Γαστρονομικές Κοινότητες με συμμετοχή όσων επαγγελματιών στοιχίζονται γύρω από κοινές αξίες.

3. Δημιουργούμε ένα ευρύτερο σύστημα αξιών τις οποίες δεσμευόμαστε να τις τηρήσουμε.

4. Ακολουθούμε ορθές πρακτικές και διαδικασίες ποιότητας στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στους χώρους παραγωγής και στις κουζίνες μας.

5. Πιστεύουμε ότι εξελισσόμαστε ενσωματώνοντας τη σύγχρονη γνώση. 

  • Πιστεύουμε στην αξία της γνώσης και προσπαθούμε να γνωρίσουμε όλες τις ελληνικές και διεθνείς πρακτικές συνεργατικότητας και των βέλτιστων παραδειγμάτων γαστρονομικού τουρισμού.
  • Παρακολουθούμε τις εξελίξεις του κλάδου μας .

6. Πιστεύουμε ότι η ατομική ανάπτυξη πηγάζει μέσα από την ομαδική ανάπτυξη. Όταν οι ελληνικοί προορισμοί αποκτούν υπεραξία, κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό επωφελείται.

7. Πιστεύουμε στη συνεργατικότητα, 

Καμία οντότητα – δημόσια ή ιδιωτική – δεν διαχειρίζεται το σύνολο των επιμέρους προϊόντων. Χρειάζεται συνεργασία για να αναδειχθεί η γαστρονομική ταυτότητα του τόπου και όλοι μας να συνθέσουμε μία ελκυστική γαστρονομική εμπειρία. Να σφυρηλατήσουμε μεταξύ μας σχέσεις συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης, που θα συμβάλουν τόσο στην ανάδειξη του τόπου μας αλλά συνακόλουθα και του προσωπικού μας συμφέροντος.

8. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές όχι μόνο της επιχείρησής μας  αλλά και του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι δημιουργώντας με περηφάνεια γαστρονομικές εμπειρίες αφηγούμαστε στον επισκέπτη την μοναδική ιστορία του τόπου μας.

9.  Διαχέουμε τις δράσεις μας στην κοινωνία για να την κάνουμε κοινωνό της δραστηριότητάς μας.

10.  Συνεργαζόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με άλλες κοινότητες με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας ως Γαστρονομικού Προορισμού.

Η συζήτηση βάστηξε τρεις ώρες και αφού αντηλάγησαν απόψεις και λύθηκαν πολλές απορίες, εκ των υποψηφίων μελών της κοινότητας Αιγιάλειας εξελέγη μια επιτροπή που θα συντονίσει το έργο, στην οποία συμμετέχουν:

1) Οινοποιεία: Σωσάννα Κατσικώστα 2) Π.Ε.Σ. : Μιχάλης Καρβέλας 3) Εστιατόρια: Χάρης Αποστολόπουλος «Μελτέμι», Ελένη Κούγια – Τσαγρή «Η Παλιά Αγορά του Αιγίου» 4) Ξενώνας: Παπαχρήστος Δημήτρης «Γέρο-Φώτης» 5) ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.: Μαρία Τσουκαλά, Σωτήρης Μπόλης 6) Σύμβουλος πολιτισμού: Μαρία Παναγιωτακοπούλου

 

Και να μιλήσω και λίγο προσωπικά, η χαρά μου και συγκίνησή μου ήταν απερίγραπτες, γιατί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο κρύβει πίσω του μια επίπονη επεξεργασία από τους διοργανωτές του έργου, εμφανίστηκε πρώτη φορά, στην πρώτη από τις 6 πιλοτικές περιοχές  της Ελλάδας και αντιμετωπίστηκε με μεγάλο ενθουσιασμό.

Νομίζω ότι την ατμόσφαιρα την συνόψισε λιτά και εύστοχα, η Σωσάννα Κατσικώστα, οινοποιός «Αχαιών Οινοποιητική»  με δυό λέξεις:

«Το έργο της γαστρονομικής κοινότητας είναι ένα λαχείο για την Αιγιάλεια. Απομένει να το εξαργυρώσουμε.»

Με όλη μου την καρδιά…Καλό ξεκίνημα και καλή συνέχεια.

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!