Γεωργιάννα Χιλιαδάκη - η Avant Garde της Ελλάδας με τα 2 αστέρια Michelin

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη - 2 αστέρια Michelin - Greek Gastronomy Guide
Sep 25 2017

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη – η Avant Garde της Ελλάδας με τα 2 αστέρια Michelin

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη τελείωσε τις σπουδές της στην Αγγλία στις Πολιτικές Επιστήμες. Δεν την κέρδισαν γιατί ο νους της και η καρδιά της ήταν αλλού. Το 2002, γράφτηκε στη σχολή ICE στο Μανχάτταν, στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε Μαγειρική Τέχνη και Σπουδές Management εστιατορίου. To 2007 ιδρύει με τον Νίκο Ρούσσο και την Αργυρώ Χιλιαδάκη την εταιρεία Funky Gourmet.

Σήμερα η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, είναι μία πολύ πετυχημένη γυναίκα σεφ, βραβευτηκε Best Female Chef στο 100 Restaurant Awards Ceremony.

Το Funky Gourmet έγινε ένα εμβληματικό εστιατόριο και στην Ελλάδα της κρίσης κατάφερε να διακριθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κερδίζοντας 2 αστέρια Michelin μέσα στα 4 μόλις χρόνια λειτουργίας του ενώ εδώ και 5 χρόνια, βγαίνει στη λίστα των καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, βάσει του οδηγού Trip Advisor.

Όπως η Funky Music αξιοποιώντας διαφορετικά κλασσικά όργανα της τζαζ – σαξοφωνο, τρομπόνι, τρομπέτα, μπάσο, ντραμς – δημιούργησε μια φρέσκια, δυνατή, ρυθμική και διασκεδαστική μουσική που σε ξεσηκώνει για να χορέψεις, έτσι και το φαγητό του Funky Gourmet, αξιοποιεί κλασικές γεύσεις σε πρωτοποριακές εκφάνσεις και φόρμες, ξεσηκώνει τις γαστρονομικές αισθήσεις σε ρυθμούς εξίσου ξέφρενους!

(Αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα. Φωτ. Κατερίνα Αυγερινού)

  • Γεννήθηκες: Στην Αθήνα πριν κάμποσα χρόνια!
  • Παιδικές αναμνήσεις: Χαρακτηριστική γαστρονομική ανάμνηση των παιδικών μου χρόνων ήταν τα Κυριακάτικα γεύματα στο σπίτι της γιαγιάς μου. Η γιαγιά μου, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ήταν δεινή μαγείρισσα. Τα μεσημέρια που μαζευόταν όλη η οικογένεια μαζί, μαγείρευε πάντα σαν πρώτο πιάτο, σούπα από μολοχία, ένα έδεσμα που συνηθιζόταν να τρώνε στην Αραβία. Μετά ακολουθούσε λουκούλειο γεύμα που πάντα αποτελείτο από πολλά στάδια, ορεκτικό, κρέας, σαλάτα, γλυκό. Τα μεγάλα αυτά γεύματα σε διάρκεια, πάντα με συνέπαιρναν. Κάθε φορά το γεύμα τελείωνε με καφέ, τσάι και mignardises, και όλοι νιώθαμε μια εφορία και αγαλίαση, περιμένοντας με ανυπομονησία την επόμενη φορά. Έντονη ανάμνηση έχω και από το ταξίδι μου στη Στοκχόλμη όταν ήμουν μόλις 11 χρονών. Ο νονός μου, που ζούσε τότε εκεί με είχε πάρει μαζί του τα Χριστούγεννα, για να γιορτάσουμε εκεί τις γιορτές. Δε θα ξεχάσω ποτέ το brunch που φάγαμε την επομένη των Χριστουγέννων. Για πρώτη φορά στη ζωή μου έφαγα και ενθουσιάστηκα δοκιμάζοντας ελάφι, ψημένο-εννοείται- medium rare με μπόλικο αίμα και βάφλες με σιρόπι σφένδαμου. Μάλιστα όταν ο νονός μου με ρώτησε τι δώρο ήθελα για Χριστούγεννα, αναμνηστικό από τη Σουηδία, εννοώντας κάποιο παιχνίδι ή μια κούκλα, εγώ του ζήτησα μια μηχανή για βάφλες, την οποία έχω μέχρι και σήμερα!
  • Παιδικό αγαπημένο φαγητό: Το αγαπημένο μου φαγητό το έφτιαχνε η μαμά μου και ήταν ο κοκκινιστός κόκκορας με χοντρό μακαρόνι και τριμμένη κεφαλογραβιέρα. Φαγητό που μέχρι και σήμερα απολαμβάνω με την ίδια λαχτάρα.
  • Σπουδές: Τελείωνοντας το σχολείο, έφυγα απευθείας στην Αγγλία για να σπουδάσω Ευρωπαικές Σπουδές και Ιταλικά στο πανεπιστημίο του Reading. Και ενώ αποφοίτησα με άριστα, το πάθος μου για τη μαγειρική κέρδισε. Έτσι αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο στην Αγγλία, έφυγα απευθείας για Αμερική και γράφτηκα στη σχολή μαγειρικής ICE στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
  • Πότε ένιωσες ότι θα αφοσιωθείς στην μαγειρική:Η μαγειρική μου άρεσε από μικρή. Πρωτοξεκίνησα να μαγειρεύω από μόλις 6 χρονών, ενώ μεγαλώνοντας η μαγειρική έγινε το αγαπημένο μου χόμπυ. Η αφορμή να αλλάξω καριέρα ήταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία όπου μαγείρευα καθημερινά για τους φίλους μου ενώ οργάνωνα μεγάλα φαγοπότια τις μέρες που γιορτάζαμε τα γενέθλια τους. Τελειώνοντας τις σπουδές μου στην Αγγλία, οι γονείς μου βλέποντας την αγάπη μου για τη μαγειρική, με παρότρυναν να αλλάξω καριέρα και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το αντικείμενο που πραγματικά αγαπούσα, πηγαίνοντας να το σπουδάσω στην Αμερική. Από κεί και πέρα άλλαξε η ζωή μου!

(Το γλυκό του Αχλαδιού. Φωτ. Κατερίνα Αυγερινού)

 

  • Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Πολλοί σεφ με έχουν επηρεάσει μαγειρικά, όπως για παράδειγμα ο Καταλανός σεφ Φεράν Αντριά. Ήταν και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους μάγειρες όλων των εποχών, όπου είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά κατά τη διάρκεια ενός stage που έκανα στο διάσημο εστιατόριο του El Bulli το 2005. Το 2006 συνεργάστηκα με τον Νίκο Ρούσσο, συμμαθητή μου από τη σχολή μαγειρικής στην Αμερική, όπου αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το Funky Gourmet, ένα πολύ μικρό catering με σκοπό να φέρει το εστιατόριο στο σπίτι. Ήταν τότε που για πρώτη φορά έπρεπε να σχεδιάσουμε ένα μενού δικό μας και όχι να ακολουθήσουμε τα πιάτα κάποιου άλλου σεφ. Από τότε μέχρι και σήμερα με τον Νίκο μαγειρεύουμε μαζί και είμαστε πολύ επηρεασμένοι ο ένας από τον άλλο. Με το συνδυασμό των δυνάμεων μας στη μαγειρική καταφέραμε να κερδίσουμε 2 αστέρια Michelin στο εστιατόριο μας Funky Gourmet στην Ελλάδα, ενώ το εστιατόριο μας Opso στο Λονδίνο γνώρισε μεγάλη επιτυχία σερβίροντας μοντέρνα comfort Ελληνική κουζίνα.
  • Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Η κουζίνα-κόσμημα του El Bulli και η ιδιοσυγκρασία του Φεράν Αντριά. Ένας άνθρωπος μοναδικός στον πλανήτη, χωρίς ρολόι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς οικογένεια, μια ιδιοφυία δοσμένη ολοκληρωτικά στον κόσμο της μαγειρικής.
  • Πού εργάστηκες: Τελειώνοντας το 2003 τις σπουδές μου στη μαγειρική, εργάστηκα σε διάφορα εστιατόρια στην Αμερική, στην Ευρώπη καθώς και στην Αθήνα. Το 2006, ίδρυσα την εταιρεία Funky Gourmet μαζί με την αδερφή μου Αργυρώ και τον Νίκο Ρούσσο, εγκαινιάζοντας την ιδέα του private cheffing στην Ελλάδα. Το 2007, το Funky Gourmet εγκαταστάθηκε στον Κεραμεικό όπου εκεί καθιερώσαμε την ιδέα του private cheffing, προσφέροντας ένα κλειστό χώρο, αποκλειστικά για πριβέ γεύματα. Το εγχείρημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα το Νοέμβριο του 2009, να ανοίξουμε τις πόρτες μας στο κοινό και να λειτουργήσουμε σαν εστιατόριο.
  • Υλικά που αγαπάς: Μου αρέσουν πολλά και διαφορετικά υλικά, όπως το μεθυστικό άρωμα από το ξίσμα του lime, τρελαίνομαι για την κανέλα, τη βανίλια, και αγαπώ πολύ τα τυριά, κυρίως τα ελληνικά, αλλά και τα γαλλικά.
  • Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Είναι η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που εκφράζεται με avant-garde τρόπο στο Funky Gourmet και με casual – comfort τρόπο στο Opso. Με τον όρο Avant Garde, εννοούμε πρωτοπορία, υψηλή γαστρονομία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις και προσεγγίζει τους επισκέπτες μας με ένα τρόπο αντισυμβατικό. Εμπνεόμαστε από την παράδοση και δημιουργούμε μια μοντέρνα ελληνική κουζίνα εκλεπτυσμένη και διασκεδαστική, που προκαλεί συναισθήματα και ξυπνά αναμνήσεις. Μια κουζίνα Funky Gourmet.
  • Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Σίγουρα η χωριάτικη σαλάτα, σε μορφή ολόλευκης γρανίτας, ένα εμβληματικό πιάτο του εστιατορίου μας, και το Funky Gourmet πικνικ, ένα πιάτο που εμπνευστήκαμε το 2009, μόλις μάλιστα είχαμε πρωτοανοίξει σαν εστιατόριο, και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συναδέλφους μας ανά τον κόσμο.

(Xωριάτικη σαλάτα σε μορφή ολόλευκης γρανίτας. Φωτ.Κατερίνα Αυγερινού)

  • Ο ρόλος της τοπικότητας στο φαγητό: Πλέον εδώ και αρκετά χρόνια, η παγκόσμια τάση στη μαγειρική είναι οι σεφ να τιμούν τον τόπο τους και τα υλικά του και να αναδεικνύουν τη μοναδικότητα της κουζίνα της χώρας τους μέσα από την πρώτη ύλη. Αυτή η τάση παρουσιάζεται και στην Ελλάδα και αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται ο γαστρονομικός πλούτος της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Η Ελληνική κουζίνα σήμερα: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Ελληνική κουζίνα αποκτάει ολοένα και πιο διαδεδομένο όνομα στο εξωτερικό. Βλέπουμε μέσα από τους πελάτες μας τόσο στο Funky Gourmet που είναι κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό ξένοι, αλλά όσο και στο εστιατόριο μας Opso στο Λονδίνο, ότι αναγνωρίζουν την ιδιαιτερότητα των ελληνικών προϊόντων, και τη βαθιά νοστιμιά της κουζίνας μας.
  • Η Ελληνική γαστρονομία απέναντι στην κρίση: Είναι γεγονός ότι σε περιόδους κρίσης η τέχνη ανθίζει. Έτσι και η μαγειρική στην Ελλάδα, ως μορφή τέχνης, και τρόπος έκφρασης συναισθημάτων έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά τα πλαίσια, η άνθιση της ελληνικής γαστρονομίας, αποτελεί πόλο έλξης γαστρονομικού τουρισμού και αποτελεί μια απάντηση στην κρίση.
  • Πώς θα ήθελες να σε θεωρούν: Άνθρωπο τόσο πρωτοπόρο και δημιουργικό όσο δίκαιο και σωστό.

(Βόμβα σοκολάτας.Φωτ.Κατερίνα Αυγερινού)

  • Μια αξέχαστη στιγμή: Σίγουρα η μέρα που μάθαμε ότι βραβευτήκαμε με δεύτερο αστέρι Μισελέν, θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη μου. Ακόμα και σήμερα ανατριχιάζω όταν σκέφτομαι τα συναισθήματα μας εκείνη τη φοβερή μέρα! ‘Ηταν μια από τις πιο χαρούμενες και συγκινητικές στιγμές του Funky Gourmet, όχι μόνο προσωπικά, αλλά και για όλη την ομάδα του εστιατορίου τότε. Περιττό να σας πω ότι ακολούθησε γλέντι με φίλους, πελάτες και συνεργάτες που ήρθαν να μας συγχαρούν εκείνο το βράδυ μέχρι πρωίας!
  • Όνειρα γαστρονομικού περιεχομένου: Να καταφέρουμε να φέρουμε το τρίτο αστέρι στη χώρα μας!
  • Όνειρο ζωής: Να βρεθεί ο τρόπος του να τρως ό,τι θες και να μην παχαίνεις!
  • Αποχαιρετισμός: Γεια σας κ. Πίττα, ‘νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας’. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία στη σελίδα σας.

<