Κοζούνι Μάνης

Η μανιάτικη πίτα με γέμιση από ορτύκια

Κοζούνι Μάνης - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Λακωνίας ήταν το κυνήγι των ορτυκιών στη Μάνη, που το ασκούσαν οι κάτοικοι για βιοπορισμό. Το θείο αυτό δώρο που έπεφτε κάθε χρόνο από τον Ουρανό στην Νότια Μάνη – και ιδιαίτερα στο Πόρτο Κάγιο (Porte des Cailles) που σημαίνει λιμάνι των ορτυκιών – κινητοποιούσε μικρούς και μεγάλους που ανέξοδα, χωρίς όπλα και μπαρούτια, αλλά με μεγάλες απόχες και με έναν συντονισμό ομάδας μαζεύαν εκατοντάδες τη φορά και τα στέλναν ζωντανά στην Ευρώπη (από τον Γερολιμένα εξάγοντο βάση στοιχείων 100.000 το χρόνο) ενώ βαστούσαν ελάχιστα και τα παστώναν για τις ανάγκες τους.

Το κοζούνι Μάνης είναι μια ιδιαίτερη πίτα που φτιαχνόταν στους γάμους και προσφερόταν στους παρανύφους του ζευγαριού, που συνήθως ήταν τα ξαδέλφια τους. Έτσι ονομάστηκε η πίτα κοζούνι (εκ του cousin=ξάδελφος).

Η μανιάτικη αυτή πίτα φτιαχνόταν από σπιτικό φύλλο και σαν περιεχόμενο είχε ξεψαχνισμένα ορτύκια, κρεμμυδάκι, ντομάτα, μυρωδικά και μπαχάρια. Σήμερα όπου το βρεις είναι ένας μοναδικός μεζές για ούζο.

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στo κοζούνι Μάνης
Βάθεια - Οι πύργοι της Μάνης - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΥΖΟΜΕΖΕΔΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηγανητοί Ουζομεζέδες

Θαλασσινοί Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Οστρακοειδών

Τυριά Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Αλλαντικών

Εκλεκτοί Ουζομεζέδες

Σπάνιοι Ουζομεζέδες

Πίτες

Διάφοροι Ουζομεζέδες

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

 • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
 • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
 • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
 • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
 • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
 • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
 • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
 • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
 • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
 • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
 • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!