Παστουρμάς σαγανάκι

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στην ιδιαίτερη γεύση του;

Παστουρμάς σαγανάκι - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Τον φέραν στην Θράκη οι Μικρασιάτες πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες τους κι έγινε ένας αγαπημένος μεζές χάρη στο χαρακτηριστικό άρωμα και στην ιδιαίτερη γεύση του τσιμενιού και του μείγματος μπαχαρικών (μοσχοσίταρο, πάπρικα, μπαχάρι, κύμινο) που τον περιβάλλει. Στην Αθήνα και στον Πειραιά έγινε γνωστός από  Αρμένηδες τεχνίτες, που σχεδόν τον μονοπωλούσαν. Ο παστουρμάς (ή παστρουμάς) είναι αλλαντικό που ήταν και παραμένει διαδεδομένο σε όλη την κεντρική και δυτική Ασία. Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη pastırma et που σημαίνει πιεσμένο κρέας στα τουρκικά, πιθανόν εξαιτίας της συνήθειας των Τούρκων που ζούσαν νομαδικά και τον είχαν μαζί τους σε ειδικές τσέπες της σέλας του αλόγου, οι οποίες βρισκόταν κάτω ακριβώς από τους μηρούς του ιππέα.

Ο παστουρμάς τρώγεται ωμός,  μαζί με διάφορα τουρσιά, γίνεται ιδανικός μεζές του ούζου και του τσίπουρου, αλλά και τηγανητός, συμμετέχοντας με την έντονη γεύση του στις ομελέτες και στα σαγανάκια.

Ο παστουρμάς με την έντονη γεύση του, έγινε ο εμβληματικός μεζές των μερακλήδων και δεν είναι τυχαίο ότι πρωταγωνίστησε σε πολλά τραγούδια:

“Μεσ΄ το μαχαλά πέφτει κουμπουριά, Οι Ζεϊμπέκηδες χορεύουν στου Δελή Θρακιά. Πίνουνε ρακί, τρώνε παστουρμά…” σε σύνθεση του Α.Καλδάρα

” Άααα, τελευταίο καραφάκι, με ντολμά – με ντολμά, σουτζουκάκια με αυγά και παστουρμά, βάι – βάι, καραφάκι ούζο” (παραδοσιακό)

“Δυο καφενεία, δυο σινεμά,  παστέλι ούζο και παστουρμά, πολλά κορίτσια, λίγοι γαμπροί / και το βραδάκι κρύο βαρύ” σε σύνθεση του Γ. Κριμιζάκη

Χαλκιδική - Προ του Άθω περιοχή - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΥΖΟΜΕΖΕΔΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηγανητοί Ουζομεζέδες

Θαλασσινοί Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Οστρακοειδών

Τυριά Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Αλλαντικών

Εκλεκτοί Ουζομεζέδες

Σπάνιοι Ουζομεζέδες

Πίτες

Διάφοροι Ουζομεζέδες

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.