Πεταλίδες των βράχων

Το όστρακο των φτωχών

Πεταλίδες των βράχων - Ουζομεζέδες - Greek Gastronomy Guide

Οι πεταλίδες είναι ένας μοναδικός θαλασσινός μεζές και τον βρίσκει κανείς – όπως και τα θαλάσσια σαλιγκάρια – στις ελληνικές ακτές. Τα θαλάσσια σαλιγκάρια μαζεύονται σχετικά εύκολα, αλλά τραβάς ζόρι μετά στο μαγείρεμα, ενώ οι πεταλίδες ζορίζεσαι να τις μαζέψεις, αλλά μετά τα πράγματα είναι πολύ εύκολα.

Οι πεταλίδες προσκολλώνται στους βράχους και μόνον όταν τις αιφνιδιάσεις, με μια γρήγορη κίνηση με τον σουγιά σου, μπορείς να τις αποκολλήσεις, ειδαλλιώς δεν αποσπώνται με καμία δύναμη. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι τα «δόντια» της πεταλίδας, αυτού του ταπεινού όστρακου, είναι τόσο ισχυρά όσο το ατσάλι και τόσο σκληρά όσο ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, ικανά να αντέξουν την ίδια ποσότητα πίεσης που απαιτείται για την μετατροπή του άνθρακα σε διαμάντι!

Οι πεταλίδες, το «όστρακο του φτωχού», είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο όστρακο και δεν πουλιούνται στην αγορά. Τρώγονται ωμές με λεμόνι ή σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, μαϊντανό. Οι νησιώτισσες μαγειρεύουν τις πεταλίδες με πιλάφι, ενώ τα gourmet εστιατόρια με ζυμαρικά και στις δυο περιπτώσεις σωταρισμένες με κρεμμυδάκι και σκόρδο.

Τόπος - Ιστορία Μήλου - Greek Gastronomy Guide

Η Ελλάδα σε 100 ουζομεζέδες

Κάντε κλικ στα μπουκαλάκια από Ούζο Πλωμαρίου στο χάρτη και ανακαλύψτε μεζέδες για ούζο από όλη την Ελλάδα!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΥΖΟΜΕΖΕΔΕΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τηγανητοί Ουζομεζέδες

Θαλασσινοί Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Οστρακοειδών

Τυριά Ουζομεζέδες

Ουζομεζέδες Αλλαντικών

Εκλεκτοί Ουζομεζέδες

Σπάνιοι Ουζομεζέδες

Πίτες

Διάφοροι Ουζομεζέδες

Διαβάστε το αφιέρωμα του Greek Gastronomy Guide στο ούζο, το εθνικό μας ποτό.

Ούζο, το ποτό που εκφράζει όσο κανένα άλλο την νοοτροπία, την ιδιοσυγκρασία και τη φιλοσοφία της καθημερινότητας του Έλληνα, αποτελώντας ένα συστατικό στοιχείο της πολιτισμικής του ταυτότητας.

Το εθνικό ποτό της Ελλάδας πορεύτηκε και στερεώθηκε καλά στην κουλτούρα μας, μάς συντρόφευσε στις μοναξιές μας, έτερψε τις συντροφιές μας και απογείωσε τις παρέες μας, ισορροπώντας περιπαικτικά ανάμεσα στο εθνικό και το διεθνές, το λαϊκό και το κοσμοπολίτικο, το τοπικό και οικουμενικό.

Το «ποτήρι» με το ουζάκι ταυτίστηκε με το ελληνικό καλοκαίρι, τη θάλασσα, τον ήλιο, τη χαλάρωση, την παρέα, την καλή διάθεση και την ευθυμία και φυσικά παραδίδει μαθήματα ελληνικής διπλωματίας ταξιδεύοντας τον κόσμο με το λευκό του χρώμα πάνω στο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το ούζο, συνοδεύεται από μεζέδες, άλλοτε με γεύσεις απλές, άλλοτε δροσερές και τις περισσότερες φορές με γεύσεις έντονες, αλμυρές και πικάντικες.

Το ούζο:

  • Βολεύεται με ταπεινούς μεζέδες, όπως το στραγαλάκι και το αράπικο φιστίκι, τις ελίτσες, τα κουκιά και τα παξιμαδάκια.
  • Δροσίζεται με τα αγγουράκια και τις ντοματούλες.
  • Κάνει καλή παρέα με τουρσιά και μ’ αλοιφές (τζατζίκι, ρεγγοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα)
  • Ταιριάζει με τα ξινά (τουρσιά), παστά και αλίπαστα (γαύροι, σαρδέλες, λακέρδα, τσίροι).
  • Συνοδεύεται ευχάριστα με τυριά, τόσο τα φρέσκα λιπαρά, όσο και τα πικάντικα και τα παλαιωμένα.
  • Είναι καλός φίλος των αλλαντικών (σαλάμια αέρος, παστράμια, παστρουμάδες, λούζες, σύγκλινα, απάκια)
  • Δεν θα απαρνηθεί κάποια μαγειρευτά (φάβα, κολοκυθοανθούς, χοχλιούς στιφάδο)
  • Τρελαίνεται με ό,τι βγαίνει από το τηγάνι, θαλασσινά (καλαμαράκια, ψαράκια, γαρίδες, καραβιδόψιχα), αλλαντικά (λουκάνικα, σουτζούκια ), ζαρζαβατικά (πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια), αβγά (αβγά μάτια, ομελέτες, καγιανάδες), κεφτέδες κάθε είδους, σαγανάκια και πίτες (τυροπιτάκια)
  • Απογειώνεται με τα οστρακοειδή (κυδώνια, πείνες, στρείδια, πετροσωλήνες, χτένια, γυαλιστερές, φούσκες, αχινοί), και τα θαλασσινά στα κάρβουνα (χταπόδια και καλαμάρια).
  • Ερωτοτροπεί με τους σπάνιους μεζέδες όπως τ’ αυγοτάραχο και το χαβιάρι.
  • Και βέβαια, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να πρωταγωνιστήσει σε κάθε νέα πρόκληση γεύσης.
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!