H Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας στην Εxpotrof 2020

Jan 30 2020

H Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας στην Εxpotrof 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας συμμετείχε στην 7η Εξποτρόφ στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, του προγράμματος που αποσκοπεί στην ανάδειξη και προβολή της γαστρονομίας κάθε τόπου της χώρας. Η συμμετοχή της Κέρκυρας ήταν εντυπωσιακή, τόσο για την παρουσία της, για το πανέμορφο έντυπο υλικό που συνοψίζει της γαστρονομική της προσφορά, για τα προϊόντα της, τα μαγειρέματά της αλλά και τα τρία βραβεία που απέσπασαν τα προϊόντα της.

Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide

Έτσι η δουλειά που έχει ξεκινήσει το 2019 στην Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας, αλλά που οι ρίζες της βαστούν μια δεκαετία, από την εποχή του “η Κέρκυρα παράγει”, αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς. Παραγωγοί, εστιάτορες και εκπρόσωποι της φιλοξενίας του νησιού κτίζουν την γαστρονομική ταυτότητα της Κέρκυρας, γεγονός που θα εμπλουτίσει το Τουριστικό Προϊόν του νησιού.

Το stand της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας ήταν γεμάτο από τα προϊόντα των μελών της που έδειχναν το πλούτο του αγροδιατροφικού κλάδου του νησιού. Ξεχώρισαν οι μπύρες της Corfu Beer του Σπύρου Καλούδη, που διέθετε και ένα δικό του περίπτερο απέναντι από τις Γαστρονομικές Κοινότητες και μας δρόσιζε με τις ποικίλων γεύσεων μπύρες του, τα προϊόντα της Lazaris Distillery & Artisan Sweets, τα ελαιόλαδα από τον Άγιο Ματθαίο και την εταιρεία  Olive Fabrica της οικογενείας Δαφνή που δημιούργησε το «The Governor», το πρώτο και μοναδικό μονοποικιλιακό ελαιόλαδο Λιανολιάς Κέρκυρας που εμφανίστηκε στην παγκόσμια αγορά και το πρώτο στον κόσμο με αναγραφόμενο Ισχυρισμό Υγείας.

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας είχε την τιμή, δύο από τα προϊόντα της που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό  τυφλής γευσιγνωσίας να διακριθούν. Στα Αλκοολούχα ποτά/Οίνος/Αναψυκτικά/Ροφήματα το liqueur limoncello -ένα γλυκό αλκοολούχο ποτό με βάση το λεμόνι, το οποίο ξεχωρίζει για την γεύση, το άρωμα αλλά την χρυσή συσκευασία του της εταιρείας Lazaris Distillery & Artisan Sweets κατέκτησε το Πρώτο βραβείο Γεύσης και ταυτόχρονα και  το Χρυσό βραβείο καλύτερης συσκευασίας. Της ιδίας εταιρείας το γλυκό κουταλιού κουμκουάτ βαθμολογήθηκε με 2 αστέρια.  Τα προϊόντα της εταιρείας κοσμούσαν το stand της Κέρκυρας και ο ιδιοκτήτης της πολυνίκου εταιρείας Κωνσταντίνος Λάζαρης, παρ’ ότι είχε και δικό του περίπτερο, έδινε συνεχώς την παρουσία του και στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων.

Μεγάλη εντύπωση στο stand της Κέρκυρας προκάλεσαν τα παραδοσιακά αλλαντικά της εταιρείας Comeco του  Χρήστου Λαβράνου, ιδρυτικού μέλους της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας, τα οποία προσφέρονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Ξεχώρισαν το  νούμπουλο φουμικάδο από  χοιρινό κρέας, μαριναρισμένο με μπαχαρικά και βότανα της Κερκυραϊκής γης, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο με αρωματικά κλαριά του νησιού όπως φασκόμηλο, φλησκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη κ.α, το  μοσχαρίσιο νούμπουλο από μοσχαρίσιο κρέας, το Κερκυραϊκό σαλάδο είναι ένα ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι, φτιαγμένο από χοιρινό και βόειο κρέας, με πολύ πιπέρι και αλάτι και τέλος η Κερκυραϊκή καπνιστή παντσέτα από χοιρινό κρέας σιγοκαπνισμένο με αρωματικά κλαριά του Νησιού και μαριναρισμένο με μυρωδικά και βότανα της Κερκυραϊκής γης.

O γνωστός σεφ Γρηγόρης Χέλμης και δημιουργός της πετυχημένης σειράς προϊόντων του Βlack Garlic από την Γαστρονομική Κοινότητα του Πηλίου, εξετάζει μετά προσοχής τα αλλαντικά της Comeco, που προσφέρονταν στους επισκέπτες του stand με φέτες από κουμκουάτ και συκομαΐδας. 

Το Ελληνικό Πρωινό στα ξενοδοχεία Βούλγαρη στην Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Για την Γαστρονομική Κοινότητα της Κέρκυρας μαγείρεψαν οι Κερκυραίοι σεφ Σπύρος Βουλισμάς Σπύρος,  Κώστας Ζέρβας, Λεωνίδας Χαλκιάς.  Τα μαγειρέματα τους ήταν κερκυραϊκές συνταγές που τις παρουσίασαν σε δημιουργική και εικαστική μορφή για τη φωτογράφιση αλλά και σε δεκάδες κεσεδάκια για φάει ο κόσμος και να χορτάσει!

Δυο λόγια για τον Σπύρο Βουλισμά τον επικεφαλής  της αντιπροσωπείας. Eργάζεται ως Executive Chef στην εταιρεία Kontokali Bay Resort and Spa και στο  Aeolos Beach Resort (και τα δύο της οικογενείας Βούλγαρη) και είναι Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας. Σπουδαίος μάγειρας, με μεγάλη αγάπη για την Κερκυραϊκή Κουζίνα σ’ όλες της τις εκδοχές,  αλλά  κυρίως μια μεγάλη καρδιά, ανοιχτή να χωρέσει όλον το κόσμο. O Σπύρος η ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας της Κέρκυρας, μας μίλησε για τα φαγάκια που παρουσιάστηκαν με την τυπική κερκυραϊκη ντοπιολαλιά:

“Ξεκινήσαμε με το ξακουστό κι παραδοσιακό πλέον παστιστάδο μια παρασκευή φαγητού που αντέχει στο πέρασμα του χρόνου χάρις στο ξακουστό μείγμα μπαχαρικών, το περίφημο σπετσερικό που αναμειγνύεται στο σοτάρισμα του κρέατος και των κρεμμυδιών, βγάζοντας και αναδεικνύοντας τα έλαια του, τα αρώματά του προσδίδοντας στο φαγητό μας μια ιδιαίτερη γεύση. Συνεχίσαμε με τον πελτέ ντομάτας που αφού αφήσαμε να κάνει αρκετά γλάσα στο πάτο της κατσαρόλας μας σβήσαμε με κόκκινο κρασί.”

“Το σαβούρο, ψαράκια στο τηγάνι αλευρωμένα. Αφού τηγανίσουμε, προσθέτουμε  στο ίδιο σκεύος σκόρδο, δενδρολίβανο και σταφίδες μπουγιατισμένες σε λευκό ξηρό κρασί. Συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το σοτάρισμα κι σβήνουμε με μπόλικο ξύδι. Αφήνουμε για λίγη ώρα να ρεντουΐνει η σάλτσα μας αλατοπιπερώνουμε κι είμαστε έτοιμοι. Τελειώνοντας λοιπόν τοποθετούμε τα ψάρια μας σε ένα σκεύος κι περιχύνουμε τη σάλτσα μας από πάνω μέχρι να καλυφθούν. Αυτός είναι ένας τρόπος συντήρησης του ψαριού που γινόταν στους προηγούμενους αιώνες και στις αρχές του αιώνα μας λόγω έλλειψης ρεύματος (ψυγείου) κι έτσι η συντήρηση του ψαριού κρατάει πολύ καιρό.”

Τέλος, φτιάξαμε μια νερατζοσαλάτα. Κόψαμε 5 με 6 πορτοκάλια τα καθαρίσαμε, τα φιλετάραμε, προσθέσαμε αλάτι χοντρό, πιπέρι κόκκινο κι ελαιόλαδο. Αυτή είναι η παλιά κλασσική συνταγή της νερατζοσαλάτας εμείς όμως στην προσπάθεια μας να εξελίξουμε αυτό το παραδοσιακό Κερκυραϊκό πιάτο προσθέσαμε κι άλλα 2-3 Κερκυραϊκά προϊόντα όπως νούμπουλο μοσχαρίσιο κι χοιρινό, συκομαΐδα και για να δημιουργήσουμε κι μια άλλη κρίσπι υφή φτιάξαμε ένα κραμπλ από μάντολες.”

Το Περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, Νίκος Χειρδάρης που καμάρωσε την αξιοπρεπή παρουσία της Γαστρονομικής Κοινότητας του νησιού του.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων από τις 9 κοινότηες , που συμμετείχαν στην έκθεση Εxpotrof  2020 (περίπτερα-γευσιγνωσίες-επιδείξεις μαγειρικής- διαγωνισμοί) επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών των μελών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας την γαστρονομική τους κληρονομιά κι έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

 

 

 

<