H Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας στην Εxpotrof 2020

Jan 27 2020

H Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας στην Εxpotrof 2020

Με μια γερή αντιπροσωπεία μελών της (Δημήτρης Μάντζιος, Βασίλης Λαφάρας, Ελπίδα Λαφαρά, Φίλιππος- Έλσα Διαμάντη, Μαρία Διαμάντη, Ευαγγελία Λαφάρα, Στέλιος Γιαμαλίδης, Γιώργος Τζέπος, Πόπη Γρηγορίου, Δημήτρη Χατζάρα, Πάνος Κουρτόπουλος) η Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας “εκστράτευσε” στην έκθεση Εxpotrof 2020 και με τα φαγητά της, τα κρασιά της, τα προϊόντα της και κυρίως το κέφι της κέρδισε τις εντυπώσεις.

Κρασιά με ξινόμαυρο που παράγει το ΠΟΠ κρασί της Νάουσας και άλλες φιλικές προς αυτό ποικιλίες,  τσίπουρα, αλλαντικά, τυροκομικά, αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδες και η μακεδονίτικη λεβεντιά συντέλεσαν ώστε το stand της Νάουσας να γίνει κέντρο χαράς και κερασμάτων.

Tην παρασκευή των φαγητών ανέλαβαν ο Βασίλης Λαφάρας ιδιοκτήτης του εστιατορίου 4 εποχές στο δάσος του Αγίου Νικολάου και ο Δημήτρης Μάντζιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάουσας, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Εσπερίδες και δεινός μάγειρας.

Τα χαρακτηριστικά εδέσματα της Νάουσας είναι η μάντζα, τα γκαβόψαρα, οι κεφτέδες με άρμη, ο τραχανάς, τα πέτουρα, οι πίτες και τα λουκάνικα με πράσο μαγειρέμενα με πράσα και πιπεριές, που όλα αυτά βέβαια παρουσιάζονται στο φυλλάδιο “Γαστρονομικός Οδηγός της Νάουσας” που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τα μέλη της Κοινότητας.

 

 

Τα γκαβόψαρα δεν είναι ψαρομεζές, αλλά ο πιο διάσημος τσιπουρομεζές της Νάουσας. Πρόκειται για μελιτζάνες συντηρημένες σε αλατόνερο με σινάπι. Οι μελιτζάνες κόβονται σε λεπτά μακρόστενα κομματάκια (ώστε το σχήμα τους να θυμίζει ψιλό ψαράκι, εξ’ού και η ονομασία τους) και τηγανίζονται αλευρωμένα για 2-3′ σε καυτό λάδι.

Τα χρόνια που οι εποχές καθόριζαν τον μεζέ, οι Ναουσαίοι θέλησαν να έχουν για όλη τη χρονιά, τη γεύση της τηγανιτής μελιτζάνας, συντροφιά με το τσίπουρό τους ή το ουζάκι τους. Διατηρούσαν την μελιτζάνα στην άρμη και όταν ήθελαν να την γευτούν την ξαλμυρίζαν και την τηγάνιζαν. Ένας μεζές θεριακλήδικος, τραγανός απ’ έξω και τρυφερός και ζουμερός από μέσα που κέρδισε τον θαυμασμό της παρουσιάστριάς μας, Εύας Παρακεντάκη.

Τα φαγητά που παρουσίασαν όλες οι Γαστρονομικές Κοινότητες, στην παρακείμενη σκηνή της μαγειρικής, προσεφέρθηκαν σε πιατάκια στους θεατές της τελετουργίας των μαγειρεμάτων. Η αυστηρή γευσιγνωσία όμως με την σχετική βαθμολογία εγίνετο στο stand της Νάουσας, όπου κριτές ήταν κυρίως τα μέλη της Κοινότητας της Ναόυσας.

Η Γευσιγνωσία συνοδευόταν από το πάντρεμα των εδεσμάτων με τις ετικέτες των κρασιών της Νάουσας.

Ο μεγαλύτερος αμπελώνας της μακεδονικής ποικιλίας ξινόμαυρο βρίσκεται στη Νάουσα και παράγει τα ερυθρά κρασία ΠΟΠ Νάουσα. Στην περιοχή υπάρχουν γύρω στα 20 οινοποιεία, που πολλά εξ αυτών είναι επισκέψιμα και υποδέχονται με τη γνωστή μακεδονική φιλοξενία τους επισκέπτες τους για να γευθούν τις πάνω από 100 ετικέτες ξινόμαυρου, αλλά και άλλες ποικιλίες που προσαρμόστηκαν στην περιοχή και παράγουν κρασιά ΠΓΕ Ημαθίας ή τοπικούς οίνους. Φυσικά και το τρίημερο αυτό τόσο οι ενδιαφερόμενοι αλλά κυρίως τα μέλη των Γαστρονομικών Κοινοτήτων είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ένα σημαντικό δείγμα κρασιών.

Πρωταγωνιστής του stand ήταν ο γκρακλιάνος, ένα είδος μπακλαβά που φτιάγνεται στη Νάουσα με σπιτικό τυλιχτό φύλλο, σουσαμέλαιο και άφθονα καρύδια,  σιροπιασμένος με μέλι από μούστο!

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

 

 

 

 

<