H καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων βρίσκεται στην Αμοργό

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide
Sep 16 2020

H καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων βρίσκεται στην Αμοργό

Ποια άραγε δικαιούται να αποκαλείται “η καλύτερη ταβέρνα των Κυκλάδων” εν ετει 2020; Πολλές ταβέρνες στην Ελλάδα, διεκδικούν κάθε χρόνο διακρίσεις, με πρώτη και κύρια την ικανοποίηση και την χαρά των πελατών τους. Για μας που παρακολουθούμε και κρίνουμε την πορεία των επαγγελματιών της εστίασης, νιώθουμε παντα περηφάνεια όταν βλέπουμε την πρόοδο και την ευγενή άμιλλα ταβερνών που συμβάλλουν στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Και μπαίνει το ερώτημα ποια θα μπορούσαν να είναι τα αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα κρίνει κανείς, και να αξιολογήσει αυτές τις προσπάθειες.

Η απάντησή μου είναι σαφής:

  1. Η χρήση τοπικών πρώτων υλών.
  2. Η σύνδεση της κουζίνας με το χωράφι.
  3. Η προώθηση των τοπικών συνταγών.
  4. Η απασχόληση τοπικού προσωπικού.
  5. Η λειτουργία της ταβέρνας όλον τον χρόνο.
  6. Η εξυπηρέτηση να εμπεριέχει το ήθος και την ευγένεια του τόπου.
  7. Η καλή σχέση αξίας με τιμή.
  8. Το περιβάλλον να είναι καλόγουστο και αυθεντικό.
  9. Κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα και για τους λοιπούς επαγγελματίες της περιοχής.
  10. Kατά πόσον και σε ποιο βαθμό χαίρει εκτίμησης στην τοπική κοινωνία.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Με βάση τα κριτήρια αυτά για φέτος θα τολμούσα να προτείνω για το 2020 ως πρότυπο ταβέρνας το παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «Στον Πύργο» στην Αρκεσίνη στην Αμοργό. Το ταβερνάκι αυτό φτιάχτηκε το 2015  από την οικογένεια Ρούσσου για χάρη της μεγάλης κόρης τους Βαγγελίτσας.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Η Βαγγελίτσα 25 ετών σπουδαγμένη όπως μας είπε χαρακτηριστικά “στη Μαγειρική, Αρτοποιία, Ζαχαροπλαστική και Κοπή και Ανατομία κρέατος“, πήρε δώρο από την οικογένειά της το σπιτάκι που έμεναν παλιά στην Αγία Τριάδα Αρκεσίνης στην Κάτω Μεριά της Αμοργού, – για να μετακομίσουν σ’ ένα πλαϊνό, μεγαλύτερο – και το 2015 αποφάσισε να κάνει κάτι δικό της στον αγαπημένο τόπο. Βέβαια στην προσπάθεια αυτή συμμετέχει όλη η οικογένεια και βεβαίως κι οι δύο μικρές της αδελφές, οι οποίες, παρ’ ότι στο ξεκίνημα πρωτάκια του Δημοτικού, βοηθούν από τότε μέχρι σήμερα με καμάρι το όλο εγχείρημα!

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Βρισκόμενο το καφενείο εκατό μέτρα από τον “Πύργο του Βασίλη στο Χωριό” – το μοναδικό αρχαίο μνημείο στην Αμοργό που στέκει περήφανο εδώ και 2.350 περίπου χρόνια και που περιβάλλεται από θρύλους και ιστορίες – και πάνω σε μια περιπατητική διαδρομή, είχε στην αρχή πολλές απρόοπτες επισκέψεις περαστικών. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό καφενείο στο μέσο του πουθενά στην Κάτω Μεριά που προσφέρει παραδοσιακά φαγητά και πολύ γρήγορα έγινε δημοφιλές.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Είχα την τύχη και τη χαρά να το γνωρίσω από την πρώτη του χρονιά, να γράψω το πρώτο άρθρο που γράφτηκε για αυτό, και η χαρά έγινε πολύ μεγάλη όταν πέντε χρόνια μετά, η οικογένεια Ρούσσου παραμένει αταλάντευτη στην αρχική της γραμμή της πλεύσης, που δεν ήταν τίποτα άλλο από το τρίπτυχο: “ό,τι μαγειρεύουμε είναι παρασκευασμένο με δικές μας πρώτες ύλες, τα φαγητά που σερβίρουμε αμοργιανές συνταγές και σεβόμαστε τον τόπο μας και τους πελάτες μας“.

Κι εξηγούμαστε.

Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

O κυρ-Γιώργος, ο πατέρας της της Ευαγγελίτσας, έχει ένα κοπάδι με 100 κατσίκια, από τα οποία αξιοποιεί τα τυροκομικά και το κρέας. Στα χωράφια του καλλιεργεί σιτάρι (ποικιλία ελληνική μαυραγάνι) και κριθάρι, και το αλεύρι (μιγάδι) αλέθεται για αυτούς και μόνο.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το ψωμί -είναι επτάζυμο- και τα παξιμάδια παράγονται χρησιμοποιώντας προζύμι μιας χρήσης (σαιζόν), που παρασκευάζεται από ρεβίθια, φάβα, μικρές πιπεριές και δάφνη και διατηρείται ζεστό σκεπασμένο από κουβέρτες όλο το καλοκαίρι.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το αλάτι (αφρίνα) είναι μαζεμένο από τον κυρ-Γιώργο από βραχόλιμνες κοντινών παραλιών και νοστιμεύει τις σαλάτες και τα μαγειρέματα.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Τα υλικά για τις σαλάτες προέρχονται από τα μποστάνια του, οι ντομάτες, τα αγγούρα όπως και το φάβα (η φάβα η αμοργιανή) και τα ρεβίθια.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Τα ρεβίθια μαγειρεύονται με κρεμμύδι και δυόσμο και είναι πεντανόστιμα και άκρως μελωμένα.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Ανάλογα την εποχή o κυρ-Γιώργος φυτεύει διάφορα ζαρζαβατικά, όπως αμπελοφάσουλα, που δεν τραβάει κανένα ζόρι να τα καθαρίσει, για να βοηθήσει την κουζίνα.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στα πρώτα σερβίρονται και πιτούλες στο τηγάνι είτε χορτόπιτες (με σέφκουλα -σέσκουλα- μαζεμένα τον χειμώνα) είτε τυρόπιτες με ξινοτύρι, ξινομυζήθρα και σκληροτύρι.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Τα ντολμαδάκια γίνονται από λαχανίδες (το πράσινο φύλλο του λάχανου) και τα λεν γιαπράκια.

Ομελέτα με καβουρμά αμοργιανό - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Το τοπικό πιάτο που έκανε γνωστό το “Στον Πύργο” ήταν η ομελέτα καβουρμά, μια παραδοσιακή ξεχασμένη αμοργιανή συνταγή,  (χοιρινό κρέας τηγανιά με μπαχαρικά που την παρασκευή του την έχω περιγράψει αναλυτικά) που στην πορεία το υιοθέτησαν και άλλα ταβερνάκια του νησιού.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Πρωταγωνιστές του κυρίως μενού είναι το κατσικάκι σε δυό εκδοχές, το κλασικό αμοργιανό πατατάτο, ο πρεσβευτής και το ριγανάτο (με λαδορίγανη).

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Και τα δυο είναι μπουκιά και συγχώριο, μάλιστα το δεύτερο κάθε ημέρα παρασκευαζόταν σ’ ένα καζάνι, άδειαζε το περιεχόμενο του πριν τελειώσει το βραδινό σερβίρισμα!

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Ως γλυκό σερβίρονται τα παραδοσιακά ξεροτήγανα Αμοργού.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Για αποχαιρετισμό σερβίρονται σταφύλια και σύκα, ανάλογα την εποχή, μαζί με την τοπική ψημένη ρακή “στον Πύργο” φτιάχνεται με κανέλα, γαρίφαλο και φλισκούνι (στην Αμοργό ο καθένας φτιάχνει την ψημένη ρακή με τον τρόπο του, χησιμοποιώντας τα δικά του υλικά.

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Στο ξεκίνημα τους το μαγαζί “Στον Πύργο” είχε  5-6 τραπέζια, και το 2020 έχαν στηθεί και στο προαύλιο και στο απέναντι από το μαγαζί αυλιδάκι, και πλέον λειτουργεί με τηλεφωνικές κρατήσεις!

Καφενείο - Μεζεδοπωλείο Στον Πύργο - Αρκεσίνη, Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αυτό όμως που είναι κύριο και το πιο σημαντικό είναι ότι όλη η οικογένεια, ο κυρ-Γιώργος, η γυναίκα του η “μάνα κουράγιο” κυρία Μαρία, και τα τρία κοριτσόπουλα, η Βαγγελίτσα, η Κοραλία, η Δήμητρα ο  Παρασκευάς – ο υιός της οικογένειας – και οι παππούδες και οι γιαγιάδες επιστρατεύονται για εξυπηρετήσουν τους πελάτες, δείχνοντας ποιά είναι η αμοργιανή φιλοξενία…

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα θεωρούνται από τους καλύτερους πρεσβευτές της αμοργιανής γαστρονομίας.

Παραδοσιακό καφενείο-μεζεδοπωλείο «στον Πύργο» στην Αρκεσίνη - Οι 10 καλύτερες ταβέρνες στην Αμοργό - Greek Gastronomy Guide

Γιατί τελικά…. καθώς λέει κι ο ποιητής ο κάθε πολιτισμός, τόπος ή άνθρωπος κρίνονται από πόση ευγένεια, ήθος και αξιοπρέπεια παράγουν.

Και δω “στον Πύργο” αυτά τα “αγαθά”  παράγονται σε αφθονία.

<