Η ελληνική γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 28 2018

Η ελληνική γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – 2018

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 26/6/2108, εκδήλωση για την ελληνική γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση.

Η εκδήλωση αυτή για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας ήταν η τρίτη κατά σειρά σχετική δράση και αποτέλεσε τον τρίτο κρίκο της αλυσίδας των πρωτοβουλιών του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, των ελληνικών προϊόντων και τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει την εμμονή του και την πίστη του στην κατεύθυνση αυτή.

2016. Ένα καφενείο γεματο ελληνικά προϊόντα.

Η πρώτη εκδήλωση διοργανώθηκε τον Ιούνιο του 2016 στις Βρυξέλλες  με θέμα «Ένα καφενείο γεμάτο ελληνικά προϊόντα» με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης «Ελληνικά παραδοσιακά καφενεία» με φωτογραφικό υλικό από  την ομότιτλη  έκδοση-λευκώμα του Γιώργου Πίττα με θέμα τα ιστορικά καφενεία της Ελλάδας.

Παραδοσιακό καφενείο στο Ευρωκοινοβούλιο, μια πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης  13 παραγωγοί και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διατροφής, ταξίδεψαν στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο ελληνικό και διεθνές κοινό σε μια αναπαράσταση του παραδοσιακού ελληνικού καφενείου, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε κεντρικό σημείο του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι εταιρείες Ούζο Πλωμαρίου, μπύρα Νήσος, αναψυκτικά Λουξ, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κτήμα Ευκαρπία, η εταιρεία ΛΕΒΑ από την Μυτιλήνη κ.α.

2017. Οι Έλληνες σεφ φέρνουν την Ελλάδα στο πιάτο σας

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,  είχε μια πρωτοφανή κοσμοσυρροή. Είχε προηγηθεί το πρωί η Συνέντευξη Τύπου όπου οι διοργανωτές: ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, η διευθύντρια του γραφείου ΕΟΤ Benelux Ελένη Σκαρβέλη και o σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης ιδιοκτήτης του εστιατορίου Philema, μαζί με τον  Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και τον Γιώργο Πίττα του Greek Gastronomy Guide μίλησαν για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

«Αυτά τα εδέσματα που δοκιμάζετε τώρα είναι η αληθινή Ελλάδα!». Με αυτά τα λόγια, υποδέχτηκε  ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, το πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών που κατέκλυσε την Τρίτη το απόγευμα το Ευρωκοινοβούλιο για να παραστεί στη βραδιά γευσιγνωσίας «Η Ελλάδα στο πιάτο!».

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

2018. Greek Gastronomy Village

Το Εστιατόριο των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 26-6-2018 γέμισε από ελληνικές γεύσεις, μια πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου σε συνεργασία με 8 ελληνικές Περιφέρειες και του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX και δεκαπέντε σεφ από όλη την Ελλάδα που παρουσίασαν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα και φυσικά συνταγές εμπνευσμένες από τα προϊόντα αυτά.

Σύκα από την Στερεά Ελλάδα, φιστίκια και ρετσίνα από την Αττική, φέτα από την Ήπειρο, σύγκλινο από την Κρήτη, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αραχώβης, ροδάκινα Νάουσας, ρομπόλα Κεφαλονιάς, παρθένο ελαιόλαδο, μανούρι, ελιές, κάπαρη, μέλι, κεφαλογραβιέρα, ξινομυζήθρα, γιαούρτι στραγγιστό, ανθότυρο, χυλοπίτες, τραχανάς, κρασί, σταφίδες, ούζο και άλλα ελληνικά προϊόντα βρέθηκαν στα τραπέζια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσφερόμενα από δεκάδες παραγωγούς από όλη την Ελλάδα σε εκατοντάδες κόσμου που προσήλθε στην εκδήλωση. Οι σεφ, υπό τον συντονισμό του σεφ Μάνου Μακρυγιαννάκη, ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Φίλεμα» των Βρυξελλών, παρασκεύασαν επίσης πολλές ελληνικές παραδοσιακές συνταγές για τους καλεσμένους. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Στο Ελληνικό Γαστρονομικό Χωριό συμμετείχαν με εκπροσώπους και προϊόντα οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Επίσης, συμμετείχε η ομάδα A Discovery Network, που εργάζεται για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Όπως τόνισε ο Στέλιος Κούλογλου κατά την συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε πριν την εκδήλωση παρουσία περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τις περιοχές τους, η εκδήλωση εντάσσεται σε ένα πλαίσιο πρωτοβουλιών “που αναλαμβάνει το γραφείο μου κάθε χρόνο με σκοπό να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό“.

Θέλουμε να δείξουμε το πρόσωπο της πραγματικής Ελλάδας έναντι των επιθέσεων που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια και να δείξουμε όλους τους άξιους δημιουργούς που δουλεύουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Φέτος η θεματική μας είναι τα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς δεν υπάρχει μόνο η φέτα, αλλά και πολλά άλλα που πρέπει να αναδειχθούν”.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Μετά από τόσες μέρες άγχους και προετοιμασιών, τα πάντα είναι έτοιμα και στην τρίχα,  και η χαρά των τριών μεγάλων συντελεστών του Στέλιου Κούλογλου, του Μάνου Μακρυγιαννάκη και του Γρηγόρη Χέλμη είναι έκδηλη.

«Η προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελληνική γαστρονομία», δήλωσε η διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, που συνεργάστηκε για την οργάνωση της εκδήλωσης, Ελένη Σκαρβέλη, η οποία προσέθεσε μάλιστα ότι για τους Βέλγους η κουζίνα αποτελεί το τρίτο κατά σειρά κριτήριο για την επιλογή τουριστικού προορισμού.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Μια πανοραμική φωτογραφία των μαγειρείων του εστιατορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!

Άπαντες οι δημιουργικοί συντελεστές του μεγαλειώδους γεύματος στο Ευρωκοινοβούλιο, σεφ, μαγείροι, ζαχαροπλάστες και βοηθοί από 9 περιφέρειες της χώρας  σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο Στέλιος Ιωαννίδης (αριστερά) από Ανατολικη Μακεδονία και ο Μάνος Μακρυγιαννάκης από το Philema, το πλέον γνωστό ελληνικό εστιατόριο των Βρυξελλών, η γαστρονομική ψυχή της εκδήλωσης (στο κέντρο).

Ο μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός, ίσως ο πιο γνωστός μοναχός του Αγίου Ορους, με εξαγωγές από το αμπέλι του στον Άθω, στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, δεινός μάγειρας με διεθνείς περγαμηνές που έχει ευφράνει καρδιές και στομάχια σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και αλλού και ο καλύτερος πρεσβευτής της αγιορείτικης διατροφής στο εξωτερικό, με στολή εργασίας προετοιμάζει το δείπνο για τους καλεσμένους!

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επέμεινε στην ανάγκη της ελληνικής παρουσίας στις διεθνείς εκθέσεις ώστε να γίνονται γνωστά τα ελληνικά προϊόντα και τόνισε την ανάγκη να βοηθήσει η Περιφέρεια την Ελλάδα «να αλλάξει σελίδα», ενώ στο περίπτερο της περιφέρειας Ηπείρου προσφέρονταν μεζέδες με τοπικά προϊόντα όπως ΠΟΠ Φέτα, ΠΟΠ κεφαλογραβιέρα, γιαούρτι, ανθότυρο, τραχανάς, χυλοπίτες, ελιές, πάστα ελιάς και κρασί.

.

Η Κωνσταντίνα Νικολάκου, αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου υποδεχόταν στο περίπτερο της περιφέρειας  και γνώριζε στους επισκέπτες τους μεζέδες του τόπου της.

Tα εδέσματα και τα προϊόντα της περιφέρειας Πελοποννήσου ήσαν πλούσια και εντυπωσιακά όπως η ΠΟΠ φέτα Τριπόλεως, άγρια ρίγανη από τα βουνά της Αρκαδίας, φάβα Φενεού, αύγκλινο Μάνης, παραδοσιακή συνταγή χοιρινού, λαλάγγια Μάνης (παραδοσιακή συνταγή με τραγανή αρωματική ζύμη στο τηγάνι), ελιές Καλαμών, παραδοσιακά λουκάνικα παστωμένα σε λαρδί, τσακώνικη μελιτζάνα, σφέλα, παστό κρέας, σταφίδες Κορίνθου, παξιμάδια Λακωνίας, χυμός Αργολίδας, κρασί Νεμέας και Αρκαδίας, σύκα Καλαμάτας.

Ελιές Καλαμών με διακοσμητική ντομάτα και ρίγανη από την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Το “καλάθι” της Στερεάς Ελλάδας με πρωταγωνιστές το κατίκι Δομοκού, τα κελυφωτά φυστίκια της Φθιώτιδας, σύκα σε διάφορες συσκευασίες και παραλλαγές από την Εύβοια, ελαιόλαδα και ελιές από την Φθιώτιδα! Οι συνολικές συμμετοχές των τοπικών προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας ήσαν τα ξηρά σύκα, τσάτνεϊ, άλλειμα, σιρόπι, σοκολατάκια, μπάρες, σαλάμι, μέλι και μπουκιές σύκου, γλυκό του κουταλιού σύκο, επιτραπέζιες ελιές, πάστα ελιάς, κρυσταλλική στέβια, ζυμαρικά, βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, κελυφωτό φιστίκι, αρωματικά ξύδια, κατίκι Δομοκού, φορμαέλα Αράχωβας, καπνιστό μπείκον Ευρυτανίας, μπάρες δημιατρικών, ντολμαδάκια.

Μους γιαουρτιού με πετιμέζι, στεφανωμένο με φυλλαράκι δυόσμου, έδεσμα που σερβιρίστηκε από την περιφέρεια Αττικής.

Γκασπάτσο ελληνικής χωριάτικης σαλάτας από τον σεφ Μίλτο Αρμένη.

Ντακάκια ο ακαταμάχητος μεζές της Κρήτης

Ντακάκια, ο ακαταμάχητος μεζές της Κρήτης. Ελαφρά βρεγμένο κρίθινο παξιμάδι με φρέσκια ξινή μυζήθρα (ή, εναλλακτικά, ανθότυρο ή και τριμμένη φέτα) με τριμμένη ντομάτα,  ρίγανη και ελαιόλαδο.

 

Φλογέρες με σύκο Κύμης από τον σεφ Κώστα Τζιτζικάκη

Φλογέρες με σύκο Κύμης από τον σεφ Κώστα Τζιτζικάκη.

Γιαούρτι με ντολμαδάκι με φύτρα παντζαριού, εξαίσιος μεζές.

Γιαούρτι με ντολμαδάκι και με φύτρα παντζαριού, εξαίσιος μεζές.

Τακάκια με γραβιέρα Κρήτης και δυόσμο και περιχυμένα  με πετιμέζι από τους σεφ Μιχάλη Μαρκάκη και Γιάννη Κατσιφαράκη

Ντακάκια με γραβιέρα Κρήτης και δυόσμο και περιχυμένα  με πετιμέζι από τους σεφ Μιχάλη Μαρκάκη και Γιάννη Κατσιφαράκη.

Η δεύτερη φουρνιά των σεφ μαζί με τον πάτερ Επιφάνειο.

Ψαρονέφρι με μους και ροδάκινο από την Κεντρική Mακεδονία από τον πατέρα Επιφάνειο και την σεφ Νανά Γκάμπουρα.

Ψαρονέφρι με μους και ροδάκινο από την Κεντρική Mακεδονία από τον πατέρα Επιφάνειο και την σεφ Νανά Γκάμπουρα.

Τιραμισού με ροδάκινο από τους σεφ Μιχάλη Πάνο και Γιώργο Σακολέβα από την Μακεδονία.

Τιραμισού με ροδάκινο από τους σεφ Μιχάλη Πάνο και Γιώργο Σακολέβα από την Μακεδονία.

Η Ελληνική Γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 2018 - Greek Gastronomy Guide

Μια λιμπιστική λιχουδιά από την εταιρεία Ascada της Κύμης. Ανθός άλατος “Αφρίνα Μεσολογγίου” με ευβοϊκό θυμάρι, παντρεύτηκαν με μοναδικό τρόπο με τη μαύρη σοκολάτα που καλύπτει ένα υπέροχο ξηρό σύκο Κύμης.

‘Ολη η γλύκα της Στερεάς Ελλάδας σε μια σοκολατένια  μπουκιά. Έπρεπε να ταξιδέψω στις Βρυξέλλες για να τη δοκιμάσω!

Τελειώνοντας να συγχαρούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την ελληνική γαστρονομία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον εμπνευστή της ιδέας Στέλιο Κούλογλου, το επιτελείο του γραφείου του με επικεφαλής τον Θόδωρο Βασιλόπουλο που συντόνισε επιχειρησιακά το έργο, τον ακούραστο Μάνο Μακρυγιαννάκη, τον πρεσβευτή της ελληνικής γαστρονομίας στις Βρυξέλλες,  που συντόνισε το γαστρονομικό κομμάτι, την διευθύντρια του γραφείου του ΕΟΤ BENELUX, που συνεργάστηκε για την οργάνωση της εκδήλωσης, Ελένη Σκαρβέλη,τους εκπροσώπους των 8 περιφερειών και τους παραγωγούς που απέστειλαν τα προϊόντα που φυσικά τους μαγείρους που έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό τους. Θα ‘θελα να τους αναφέρω έναν-έναν γιατί θαύμασα την αυταπάρνησή τους και το το κέφι τους για τέτοιου είδους συνέργειες: Κωνσταντίνος Τζιτζικάκης από Στερεά Ελλάδα, Χριστόδουλος Kαρβούνης και Έφη Στάμου από Ήπειρο, Πάτερ Επιφάνειος, Νανά Γκάμπουρα, Γκατζάρας Δημήτρης, Μιχάλης Πάνος, Γιώργος Σακολέβας από την Κεντρική Μακεδονία, Στυλιανός Ιωαννίδης, Ηλίας Λαζαρίδης, Νίκος Καμιότης από την Αν. Μακεδονια και Θράκη, Θωμάς Λαζάνας από Δυτική Μακεδονία, Γιάννης Κατσιφαράκης και Αναστάσιος Παπαδάκης από την Κρήτη.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!