Η Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας είναι γεγονός

Νοέ 24 2019

Η Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας είναι γεγονός

Το Σάββατο 23.11.2019 στο κτήριο «‘Ερια» και στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων Νάουσα-Πόλη του Οίνου, ο Γιώργος Πίττας, δημιουργός των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, του φιλόδοξου έργου της ελληνικής γαστρονομίας, παρουσίασε την εξειδίκευση του προγράμματος στη Νάουσα, τα 22 ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας της Νάουσας, καθώς και το έργο που πραγματοποιήθηκε τον πρώτο χρόνο της δράσης του.

Κατά την παρουσίαση, τα ιδρυτικά μέλη τιμήθηκαν όχι μόνο για την ποιοτική τους επαγγελματική δραστηριότητα, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τους στην Γαστρονομική Κοινότητα της Νάουσας. Οι σημαντικές οργανώσεις, οι επιτυχημένες εταιρείες, τα επιτυχημένα brands, οι επιτυχημένες ιδέες έχουν τα θεμέλιά τους πάνω σε μια φιλοσοφία που συνδέεται με συγκεκριμένες αξίες, συγκεκριμένα οφέλη για τον πολίτη-χρήστη και η οποία εκφράζεται μέσα από μια ιστορία την οποία ο κόσμος την πιστεύει και γίνεται ένα μ’ αυτήν. Η ιστορία των Γαστρονομικών Κοινοτήτων είναι το Μανιφέστο τους. Το δίπλωμα που απονέμεται στα μέλη κάθε κοινότητας, είναι ένας έπαινος για τη συμμετοχή στις εργασίες της Κοινότητας, αλλά και μια υπενθύμιση των αξιών και των υποχρεώσεων που αυτοδεμεύτηκαν να τηρήσουν.

Σύμφωνα με την φιλοσoφία και τις αξίες του του Μανιφέστου των Γαστρονομικών Κοινοτήτων, τα 22 ιδρυτικά μέλη, μαζί με τον δημιουργό του προγράμματος Γιώργο Πίττα, κατέγραψαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεών τους, τις γαστρονομικές αξίες της Νάουσας, τα προϊόντα, τα εδέσματα, τις αγορές, τους οινοποιούς, τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες που τιμούν την τοπική γαστρονομία και επιχείρησαν να παρουσιάσουν κατά τον καλύτερο τρόπο τη γαστρονομική προσφορά της ηρωικής Πόλης.

Στο greekgastronomyguide.gr/naoussa καταγράφησαν 37 items (άρθρα) γαστρονομικού περιεχομένου, εκ των οποίων τα 17 αναφέρονται σε παραγωγούς, 10 σε επαγγελματίες εστίασης και λοιπών υπηρεσιών και άλλα 10 σε εδέσματα και προϊόντα, με συνολικό υλικό 12.000 λέξεων και 400 φωτογραφιών, όπου δαπανήθηκαν δεκάδες ώρες συλλογής υλικού και άλλες τόσες για την επεξεργασία, την μετατροπή σε ψηφιακή μορφή και την ανάρτηση σε δυό ξεχωριστές γλώσσες. Όλα τα άρθρα αυτά βρίσκονται στον χάρτη και σε ένα κλειστό ψηφιακό οικοσύστημα όπου ένας ταξιδιώτης μπορεί να κινείται μέσα σ΄αυτό και να γνωρίζει ότι έχει γαστρονομικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας: Παρουσίαση των ιδρυτικών μελών της - Greek Gastronomy Guide

Τα άρθρα αυτά βρίσκονται σήμερα στην κορυφή της αναζήτησης της Google στην δημοφιλή ιστοσελίδα του greekgastronomyguide.gr που  απέσπασε το χρυσό βραβείο στον διαγωνισμό των Tourism Awards 2o18 στην κατηγορία των Digital Destination Guides.

Το υλικό αυτό συμπυκνώθηκε σε ένα 28σέλιδο έντυπο οδηγό Naoussa – Gastronomy & Wine Tourism που τυπώθηκε στα ελληνικά σε 5.000 τεύχη που θα διανέμονται δωρεάν, αρχής γενομένης το Σάββατο της παρουσίασης και θα ακολουθήσουν στα εγγλέζικα.

H Νάουσα είναι ο δεύτερος προορισμός της χώρας που απέκτησε έναν έντυπο γαστρονομικό οδηγό, ευρείας κατανάλωσης, οδηγό που κτίστηκε σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του τόπου, αυτούς που γνωρίζουν τον τόπο τους και επιθυμούν την πρόοδο και ανάπτυξή τους. Γιατί αν δεν γράψουν αυτοί την ιστορία τους θα την γράψουν άλλοι και μ’ έναν τρόπο που φυσικά δεν θα ‘ναι  καλύτερος.

Ιδού τα διπλώματα συμμετοχής και αυτοδέσμευσης των 22 ιδρυτικών μελών της Γαστρονομικής Κοινότητας της Νάουσας. Ανάμεσά τους συμπεριλάμβανονται τόσο οι πρωταγωνιστές της οινικής παραγωγής της Νάουσας, όπως οι εταιρείες Κυρ-Γιάννης και  Μπουτάρης Οινοποιητική, όσο κάποια κέντρα εστίασης, όπως οι 4 εποχές και το Χάραμα, αλλά και το μικρό εργαστήρι πιτών της κυρά Ευγενίας και το πατσατσίδικο Σούρα, σούπα και καφέ, γιατί όλοι τους, ο καθένας στην κατηγορία του, τιμούν τη γαστρονομία της Νάουσας, 

Η δεσποινίς Διαμάντη παραλαμβάνει το δίπλωμα για το Κτήμα Διαμάντη.

Παραλαβή του διπλώματος από την μία εκ των δύο δημιουργών του Bostanica, εργαστηρίου αποξηραμένων φρούτων

Η Ελπίδα Παλαμίδα υπεύθυνη υποδοχής του οινοποιείου Κυρ-Γιάννη και η ψυχή της Γαστρονομικής Κοινότητας Νάουσας υπογράφει το Μανιφέστο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων και παραλαμβάνει το δίπλωμα της εταιρείας κυρ-Γιάννη.

Παραλαβή διπλώματος από την Φάρμα Μπαντή στην Νάουσα.

Η κυρία Κελεσίδη από το κτήμα Κελεσίδη παραλαμβάνει το δίπλωμα.

Παραλαβή διπλώματος Οινοποιείου Μελιτζανή.

Παραλαβή του διπλώματος από τον Γιώργο Τζέπο των ζαχαροπλαστείων Τζέπος.

Παραλαβή διπλώματος από την κυρία Φουντή του Κτήματος Φουντή.

Η κυρία Βαγγελιώ Καράμπελα, πρόεδρος του συλλόγου των φίλων του Καρναβαλιού της Νάουσας και ο Δήμητρης Μάντζιος πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.

Ο Χριστόφορος Γεωργιάδης από το Οινοποιείο Αργατία από το αμπελοτόπι της Ροδόπολης.

Ο Γιώργος Διαμαντάκος, σημαντικός εκφραστής της νέας γενιάς των οινοποιών της Νάουσας, υπογράφων το μανιφέστο εκ μέρους του κτήματος Διαμαντάκου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νάουσας και δραστήριο στέλεχος της Γαστρονομικής Κοινότητας Νάουσας Δημήτρης Μάτζιος παραλαμβάνει το δίπλωμα συμμετοχής του ξενοδοχείου του Esperides Spa Hotel.

Η Μαρίνα Μπουτάρη έχει παραλάβει το δίπλωμα της Μπουτάρη Οινοποιητικής για τη συμμετοχή στη Γαστρονομική Κοινότητα Νάουσας και το επιδεικνύει μαζί με την πρωτοεμφανισθείσα συλλεκτική φιάλη Νάουσα Μπουτάρη των 140 χρόνων της εταιρείας.

Νάουσα - Greek Gastronomy Guide

Τα 22 ιδρυτικά μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Νάουσας είναι:

τα οινοποιεία Κυρ-Γιάννης, Μπουτάρης Οινοποιητική, συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ, κτήμα Διαμαντάκος, κτήμα Χρυσοχόου, κτήμα Κελεσίδη, κτήμα Φουντή, οινοποιείο Αργατιά, κτήμα Μελιτζανή,

από την εστίαση το εστιατόριο Χάραμα στο Αρκοχώρι, οι 4 εποχές στον Άγιο Νικόλαο, το εστιατόριο Οινομαγειρέματα στη Νάουσα, το Σούρα, σούπα και καφέ, το εργαστήρι της Ευγενίας που παράγει και σερβίρει στον κομψό της χώρο μοναδικές πίτες και γλυκά κουταλιού, το ζαχαροπλαστείο Τζέπος,

από τον κλάδο τροφίμων το κτήμα Διαμαντή που παράγει σάλτσες, αμπελόφυλλα Ξινόμαυρου και τα περίφημα γκαβόψαρα, το Bostanica που παράγει αποξηραμένα φρούτα, η φάρμα Μπαντή με τα εκλεκτά αλλαντικά της, το παλιομοδίτικο και ιστορικό παντοπωλείο Μπαμίχας,

από την ξενοδοχία το Εσπερίδες Spa Hotel και τα ξύλινα σπιτάκια Σφένδαμος

και τέλος ο Σύλλογος φίλων του Καρναβαλιού της Νάουσας.

Έντυπος οδηγός Γαστρονομικής Κοινότητας Κέρκυρας - Greek Gastronomy Guide

Το 2019 η πρώτη χρονιά της δράσης Γαστρονομικές Κοινότητες, φτάνει στο τέλος της με τις πρώτες 4 κοινότητες (Καλαμάτα, Νάουσα, Ζαγόρι και Κέρκυρα) σε δημιουργική εξέλιξη και άλλες 4 κοινότητες υπό κατασκευή (Ρόδος, Πήλιο, Σκιάθος, Νεμέα). Γερός ο απολογισμός και ελπίζουμε να είμαστε σε καλή ρότα για τον στόχο μας, να κάνουμε την Ελλάδα ένα μεγάλο τραπέζι γνώσης, συνεργασίας και χαράς.

:

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!