Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στην Εxpotrof 2020

Νεροβούβαλοι Κερκίνης - Greek Gastronomy Guide
Ιαν 28 2020

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στην Εxpotrof 2020

Η λίμνη της Κερκίνης τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκε  σ΄ έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους και οικοτουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Παρ’ όλο που η λίμνη είναι τεχvητή,  θεωρείται ως έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας ( Υγρότoπoι Ramsar) και  δημιoυργήθηκε τo 1932 με τηv κατασκευή εvός φράγματoς στov πoταμό Στρυμόvα κovτά στo χωριό Λιθότoπoς και τηv κατασκευή αvαχωμάτωv στα αvατoλικά και δυτικά.

Σκoπός της δημιoυργίας της λίμvης ήταv η αvάσχεση και συγκράτηση τωv πλημμυρικώv παρoχώv τoυ Στρυμόvα, η συγκράτηση τωv φερτώv υλώv και η άρδευση της πεδιάδας τωv Σερρώv.  Η λίμνη μετράει 80 χρόνιας ύπαρξης κι αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα επιτυχημένης ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση.

Παράδεισος για τους φίλους του  birdwatching, την άνοιξη συγκεντρώνει πάνω από 300 είδη πουλιών με πρωταγωνιστές την νανόχηνα, βαλτόπαπια, κορμοράνους, αργυροπελεκάνους, πελαργούς, λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες κλπ. Οι πλάβες, οι χαρακτηριστικές βάρκες, φέρουν σε άμεση επαφή τους επισκέπτες με την ήρεμη συνήθως και αβαθή λίμνη  και τα πουλιά που κουρνιάζουν στις όχθες της, ανάμεσα στους καλαμιώνες.

Οικοπεριηγητής - Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες - Greek Gastronomy Guide

Ο γύρος της λίμνης, που ανάλογα την εποχή η έκτασή της κυμαίνεται από τα 8.000 έως τα 4.000 εκτάρια,  μπορεί να γίνει με άλογα μέσα από τα χωράφια και τα λιβάδια δίπλα στη λίμνη, με ποδηλασία με mountain bikes, με πεζοπορία και με ειδικά 4×4 τζιπ.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Στη λίμvη Κερκίνης βρίσκεται o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα, τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Σήμερα, οι 2000 νεροβούβαλοι ξαναζωντάνεψαν την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης, που αναπτύχθηκε ως μια περιοχή υψήλου περιηγητικού ενδιαφέροντος με πολλά αξιοθέατα, ξενώνες, ταβέρνες, εκτροφείς βουβαλιών και τυποποιητές βουβαλίσιου κρέατος και φυσικά έχει πολλές προοπτικές να εξελιχθεί σ’ έναν  σπουδαίο γαστρονομικό προορισμό.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Οι κυριώτεροι τυποποιητές είναι ο Μπόρας, η φάρμα  Κερκίνης και το Χασαπάκι, που παρασκευάζουν αλλαντικά, τυποποιημένα κρέατα, καβουρμά ενώ φυσικά χρησιμοποιείται και το γάλα για διάφορες παρασκευές.

Χασαπάκι, Βουβαλίσιο Κρέας - Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Η Γαστρονομική Κοινότητα της Κερκίνης στήθηκε στα μέσα της χρονιάς (2019) και με αργό αλλά σταθερό βηματισμό επιχειρεί να συγκροτήσει την συνοχή της, να αξιοποιήσει και να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.

Στην έκθεση  Εxpotrof  2020 την περιοχή της Κερκίνης εκπροσώπησαν οι :
Δίγκας Στυλιανός executive Chef,
Γρηγορία Φετφαζίδου Chef, Αναστάσιος Μερκούρης  Chef,
Νίκος Νίκας και Δημήτρης Θεοδωρακέλης φοιτητής οινολογίας και σπουδαστής μαγειρικής.

Τα πιάτα που παρουσιάστηκαν ήταν  εμπνευσμένα από παραδοσιακές συνταγές του προσφυγικού κυρίως πληθυσμού της περιοχής, προσαρμοσμένες στο βουβάλι και στα προϊόντα του.

Βουβαλοτό : ποντίκι βουβαλίσιο κοκκινιστό μαγειρεμένο με κανέλα και γαρύφαλο
συνοδευόμενο με χυλοπίτες από βουβαλίσιο γάλα και τυρί βουβαλίσιο

Πολίτικο : ποντίκι βουβαλίσιο σιγομαγειρεμένο με 12 γλυκά μπαχαρικά
συνοδευόμενο με βουβαλίσιο γιαούρτι και ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα

Κριθαρότο με μανιτάρια καβουρμά και λουκάνικο βουβαλίσιο

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης  των εδεσμάτων από βούβαλο έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον ρόλο του βουβάλου στην ανάπτυξη της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Κερκίνης δήλωσαν:  “Tο προϊόν είναι αυτό που μας έκανε γνωστούς αλλά και μια από τις βασικές αιτίες που έρχονται οι επισκέπτες στην περιοχή μας. Επίσης είναι και αυτό το προϊόν  που συνδέει  τα άτομα που προσπαθούν να μετέχουν στην προσπάθεια να αναδείξουμε τον τόπο μας.
Είναι το δυνατό μας χαρτί , ο κοινό μας μύθος, ο οποίος αφηγείται για το πως η εκμετάλλευση ενός ζώου για την δύναμή του (τα βουβάλια έσερναν όλα τα άροτρα και όργωναν τις πεδιάδες της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας), υπό τον κίνδυνο της εξαφάνισης του, γίνεται εκμετάλλευση για το κρέας του , το γάλα του, αλλά και την ιστορία του “.

Kerkini farm - Λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Όλα αυτά που συνέβησαν στο περίπτερο των Γαστρονομικών Κοινοτήτων στην έκθεση Εxpotrof  2020 επιβεβαιώνουν την πρόθεση όλων αυτών που με ενθουσιασμό εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και στην φιλοσοφία του: «Οι Γαστρονομικές Κοινότητες θα κληθούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια νέα εποχή, όπου οι συνεργασίες θα χορεύουν ταγκό με τις ατομικές φιλοδοξίες, οι ελπίδες δεν θα μαραζώνουν στη μοναξιά των προσωπικών διαδρομών και η πίστη στο κοινό καλό δεν θα είναι μακρινή οπτασία”.

Γαστρονομική Κοινότητα Πηλίου έκθεση Expotrof 2020 - Greek Gastronomy Guide

Οι Γαστρονομικές Κοινότητες καλούνται να  γίνουν μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής γαστρονομίας, αξιοποιώντας την γαστρονομική τους κληρονομιά κι έναν ακόμα από τους θησαυρούς της χώρας μας, τις κοιμισμένες συλλογικότητες.

“Σ’ ένα κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης

με αγάπη και περηφάνεια για τον τόπο,

με διάχυση της γνώσης και προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα,

νέοι άνθρωποι δημιουργούν νέες αξίες, νέους θεσμούς, νέα αντίληψη ζωής»

Γαστρονομικές Κοινότητες - Greek Gastronomy Guide

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!