Η λακάνη, το παραδοσιακό φαγητό της Ρόδου από τους Μαυρίκους!

Η λακάνη, το παραδοσιακό φαγητό της Ρόδου από τους Μαυρίκους! - Εστιατόριο Μαυρίκος - Λίνδος, Ρόδος - Greek Gastronomy Guide
Ιούν 03 2018

Η λακάνη, το παραδοσιακό φαγητό της Ρόδου από τους Μαυρίκους!

Παραμονή των αγίων Αποστόλων στην Λίνδο όλα τα νοικοκυριά φτιάχναν τη λακάνη (Λεκάνη) και την τρώγαν οικογενειακώς ανήμερα. Μας την παρουσίασαν οι αδερφοί Μαυρίκοι, Δημήτρης και Μιχάλης, στο πανέμορφο σπίτι τους στη Λίνδο, στο πλαίσιο της ξενάγησης που έκανε η ξενοδόχος Μαρία Καμπουράκη σε ομάδα δημοσιογράφων, προκειμένου να γνωρίσουμε την Γαστρονομία και τα αξιοθέατα της Ρόδου.

Ροδίτικη Λακάνη (Λεκάνη) - Ρόδος - Greek Gastronomy Guide

Η Λακάνη της Ρόδου ήταν η κορύφωση του σπιτικού γεύματος, όπου είχαν προηγηθεί μικροί νόστιμοι μεζέδες, όπως τυρί ροδίτικο, το λινδιακό γαριδάκι, το πατέ γαρίδας, μελιτζάνες ιμάμ κλπ. Την καρδιά μας έκλεψε η Λακάνη τόσο από την παρουσίασή της, στο σχετικό σκεύος -την λακάνη (μιά εντυπωσιακά μεγάλη κεραμική τσανάκα)- όσο και από την απογειωτική γεύση της, όπου ήταν μοσχάρι με χόντρο μαγειρεμένο 24 ώρες στον φούρνο. Μια από τις πιο όμορφες γεύσεις παραδοσιακού φαγητού που έχω δοκιμάσει στην ζωή μου.

Ανατρέχοντας στο εξαιρετικό βιβλίο “Μακριά Μυρωδιά, η μαγειρική κληρονομιά της Ρόδου”, των Γιώργου Τρουμούχη και Κώστα Καψανάκη, όπου έχει καταγραφεί διεξοδικά ο γαστρονομικός πλούτος του νησιού, ανακαλύπτουμε στο λήμμα Λακάνη τις ακόλουθες πληροφορίες.

“Λακάνη ή Λεκάνη: Ενα φαγητό που συναντάμε σε αρκετά χωριά της Ρόδου με μικρές παραλλαγές συνήθως το Πάσχα. Στη Λίνδο χωρίς ρεβίθια, στα Σιάνα μόνο με πιργούρι ή χόντρο κτλ. Ο τρόπος ψησίματος ήταν όμως παντού ο ίδιος, τον έβαζαν στον ξυλόφουρνο από την προηγούμενη νύχτα και σφράγιζαν την πόρτα του φούρνου με λάσπη για να ψηθεί μέχρι την επόμενη μέρα.”

Κι ακολουθεί η συνταγή για λακάνη Ρόδου:

2 κιλά κρέας κατσίκας κομμένη σε κομμάτια

2 κούπες σάλτσα ντομάτα

400 γραμ ρεβίθια

300 γραμ χόντρο

2 κρεμμύδια ψιλοκομένα

2 κούπες ελαιόλαδο

2 ξύλα κανέλας

μακριά μυρωδιά (κύμινο)

αλάτι, πιπέρι

Οι αδελφοί Μαυρίκοι προφανώς και μαγείρεψαν την Λακάνη στην λινδιακή εκδοχή κρέας με χόντρο αλλά προσθέσαν και την πινελιά τους, όταν στο φούρνο μαζί με τον χόντρο και τα άλλα υλικά (κρέας, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, που είχαν τσιγαρισθεί για λίγο στο τηγάνι) είχαν ρίξει στην θέση του κύμινου – αλήθεια πόσο κύμινο βάζουν οι Ροδίτες στα φαγητά τους; – τρίμμα από περγαμόντο γεγονός που έδωσε στο έδεσμα μια πολύ ελαφριά, διακριτική και ευχάριστη γεύση.

Μάλιστα μαγείρεψαν την λακάνη χωρίς καπάκι στην τσανάκα έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια του εδέσματος, που είχε βέβαια και το πιό μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Σχετικά με την ιστορία της διάσημης ταβέρνας των αδελφών Μαυρίκου, μιας εμβληματικής ταβέρνας που συμπληρώνει κοντά έναν αιώνα λειτουργίας και τιμά την ροδίτικη κουζίνα, θα έχουμε υλικό ενδιαφέρον στο επόμενο μας άρθρο.

<
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!