More

Αμπελώνας Νάουσας

Αμπελώνας Νάουσας

Ο αμπελώνας της Νάουσας είναι ο τόπος όπου καλλιεργείται η ποικιλία Ξινόμαυρο που παράγει τα ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα και είναι μία από τις 4 ποικιλίες-πρεσβευτές του Ελληνικού Κρασιού (αγιωργίτικο-ξινόμαυρο-ασύρτικο-μοσχοφίλερο). Στους πρόποδες και στις ανατολικές-νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου (2052μ), σε ένα πολύ γοητευτικό φυσικό περιβάλλον και σε πολυμορφία αναγλύφου – προσανατολισμών και εδαφών, ο αμπελώνας είναι, σχεδόν στο σύνολό του, γραμμικός.

Ο αμπελώνας της Νάουσας είναι σήμερα ένας από τους πιο καλά ερευνημένους αμπελώνες της Ελλάδας και καλύπτει περίπου 6.000-6.500 στρέμματα.

Το ξινόμαυρο

Το ξινόμαυρο,  ή αλλιώς Ποπόλκα είναι η πλέον πολυδύναμη ερυθρή ποικιλία αμπέλου του βορειοελλαδικού χώρου. Είναι μιά ποικιλία υψηλών αποδόσεων που δίνει ερυθρά, ροζέ, λευκά. αφρώδη, ξηρά. ημίγλυκα ή γλυκά κρασιά.  Στη Νάουσα έχει τη μεγαλύτερη έκταση από τις 4 ζώνες ΠΟΠ που στη σύνθεση των οίνων τους συμμετέχει (ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΟΠ Γουμένισσα, ΠΟΠ Ραψάνη οι άλλες 3).

Στις συνθήκες της Νάουσας, το ξινόμαυρο ωριμάζει όψιμα, μετά από τις 20 Σεπτεμβρίου, κάτι που το κάνει ευάλωτο στις ψυχρές και βροχερές χρονιές, οπότε και εντείνεται ο ταννικός χαρακτήρας των οίνων που παράγονται από αυτό. Καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των προϊόντων παίζει η ποικιλότητα της τοπογραφίας και των εδαφών του αμπελώνα στη Νάουσα, καθώς η καλλιέργεια του ξινόμαυρου καλύπτει τους πρόποδες και τις ανατολικές πλαγιές του Βερμίου όρους, από υψόμετρο 100μ. έως 400μ. και σε εδάφη που ποικίλλουν, από όξινα σχιστολιθικά έως αργιλασβεστώδη. Τα σημαντικότερα αμπελοτόπια είναι το Τρίλοφο, η ορεινή Φυτεία, η Στενήμαχος, η Γάστρα, η Μαρίνα και τέλος η καρδιά της ζώνης η Στράντζα.

Γενικά, η ωρίμανση του ξινόμαυρου είναι καλύτερη σε ασβεστούχα εδάφη με καλή στράγγιση. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά τονίζονται ακόμη περισσότερο όταν οι οίνοι προέρχονται από αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση και με σωστή χρήση των αμπελοκομικών τεχνικών.

Οι οίνοι ΠΟΠ Νάουσας παλαιώνουν τουλάχιστον ένα χρόνο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, έχουν χαρακτηριστικό άρωμα ντομάτας, το οποίο διανθίζεται με νότες ελιάς, φραγκοστάφυλου, βιολέτας και μπαχαρικών. Στο στόμα κύριο στοιχείο είναι η υψηλή οξύτητα και οι δυναμικές ταννίνες. Όταν παλαιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η μύτη εμπλουτίζεται, το στόμα μαλακώνει, οι ταννίνες σμιλεύονται-στρογγυλεύουν και έτσι ο ατίθασος χαρακτήρας  τιθασεύεται.

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Νάουσα -αλλά σε μικρότερη έκταση- είναι οι τοπικές ποικιλίες το λευκο Πεκνιάρικο με έντονα αρώματα και μεσαία αρώματα, η σπάνια ερυθρή Σέφκα και οι διεθνείς ποικιλίες Μerlot και Syrah.

Οινοποιεία Νάουσας

Τα σπουδαιότερα οινοποιεία της Νάουσας είναι τα εξής με τους αντιπροσωπευτικούς τους οίνους:

 • Γη και Ουρανός – οίνος ερυθρός ξηρός – Αμπελώνες Θυμιόπουλου
 • Κτήμα Φουντή – οίνος ερυθρός ξηρός – Κτήμα Φουντή
 • Κτήμα ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ – οίνος ερυθρός ξηρός – Κτήμα Χρυσοχόου
 • ΝΑΟΥΣΑ Διαμαντάκου – οίνος ερυθρός ξηρός – Κτήμα Διαμαντάκου
 • NAOUSSΑ Vaeni – οίνος ερυθρός ξηρός – Vaeni Naoussa
 • ΝΑΟΥΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ – οίνος ερυθρός ξηρός – Μπουτάρης Οινοποιητική
 • NAOUSSA ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ – οίνος ερυθρός ξηρός – Ελίνος
 • Νάουσα ΤΣΑΝΤΑΛΗ – οίνος ερυθρός ξηρός – Ε. Τσάνταλης
 • ΠΑΛΙΟΚΑΛΙΑΣ – οίνος ερυθρός ξηρός – Οινοποιείο Δαλαμάρα
 • ΡΑΜΝΙΣΤΑ – οίνος ερυθρός ξηρός – Κτήμα Κυρ Γιάννη
 • Νάουσα Καρύδα – οίνος ερυθρός ξηρός – Κτήμα Καρύδα.
 • Νάουσα Κελεσίδη – οίνος ερυθρός ξηρός- Κτήμα Κελεσίδη
 • Νάουσα Διαμαντάκου – οίνος ερυθρός ξηρός- Κτήμα Διαμαντάκου
 • Νάουσα – οίνος ερυθρός ξηρός – Winery Argatia.

Η ιστορία του Αμπελώνα Νάουσας

Από ιστορικής πλευράς τις πρώτες αναφορές βρίσκουμε σε ξένους περιηγητές, όπως του Pouqueville (1826), που αναφέρει ότι το κρασί της Νάουσας είναι εκ των πλέον εκλεκτών της Μακεδονίας και του Cousinery (1831) που σημειώνει ότι ο οίνος της Νάουσας είναι για τη Μακεδονία ότι η Βουργουνδία για τη Γαλλία. Είναι η εποχή όπου τα κρασιά της Νάουσας, μπήκαν στα παλάτια της Κωνσταντινούπολης, της Βιέννης, της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Στην αρχή του 20ου αιώνα στην Νάουσα καλλιεργούνταν 22.000 στρέμματα αμπελιών και παράγονταν 10.000 τόνοι κρασί αλλά λίγο αργότερα, το εν λόγω ευοίωνο σκηνικό ανατράπηκε απότομα από τις καταστροφικές συνέπειες της φυλλοξήρας. Οι αμπελώνες περιορίστηκαν στα 500 στρέμματα και οι παραγωγοί εγκατέλειψαν το κρασί. Ευτυχώς στα μέσα του ίδιου αιώνα, οι αμπελουργοί της περιοχής επέστρεψαν στην παραδοσιακή ενασχόληση με νέες φυτεύσεις, που έδωσαν στο ξινόμαυρο μια νέα δυναμική. Από τότε μέχρι σήμερα η Νάουσα έχει καταφέρει να εδραιώσει και να εξαπλώσει τη φήμη της σαν ζώνη παραγωγής κρασιών υψηλών προδιαγραφών.

Μετά την μεγάλη αποβιομηχάνηση της Νάουσας στις αρχές του 21ου αιώνα, ο αμπελώνας Νάουσας με τα 20 επισκέψιμα οινοποιεία, προσφέρονται ως η μοναδική ευκαιρία να τοποθετήσουν την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη του κρασιού και του Οινοτουρισμού, προσφέροντας ανάπτυξη στην περιοχή.

Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου

Για το σκοπό αυτό εδώ και 6 χρόνια η πανέμορφη πόλη της Νάουσας υποδέχεται τους οινόφιλους στην εκδήλωση «Νάουσα, Η Πόλη του Οίνου» –  ο τίτλος της δόθηκε το 1987 από το Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου (OIV)- που διοργανώνουν η Ένωση των Οινοποιών της Νάουσας και όπου δοκιμάζονται τα τοπικά κρασιά και γίνεται γνωστή η συμβολή του κρασιού, τόσο στην ιστορία, την κουλτούρα και τη γαστρονομία της περιοχής όσο και στην καθιέρωση της δυναμικής της ελληνικής οινοποιίας διεθνώς.

 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Boutari Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Boutari Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Boutari Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • 6 παραδοσιακες πίτες της Νάουσας παντρεύονται 6 εκλεκτά Ξινόμαυρα

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Κατηγορία
  Αξιοθέατα
 • Περιοχή
  Νάουσα

Περιοχή

Αμπελώνας Νάουσας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!