More

Citrus – Άρωμα Μνήμης

Citrus – Άρωμα Μνήμης

Στον Κάμπο στη Χίο – το μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών που δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού – σ’ αυτόν τον γεμάτο μυρωδιές και ιστορία τόπο, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου προβολής και αξιοποίησης της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου. Ο Βαγγέλης Ξύδας και ο Γιώργος Πλακωτάρης, και οι δύο τους μεγαλωμένοι στον Κάμπο, προχώρησαν το 2008, αξιοποιώντας μία επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη δημιουργία της εταιρείας Citrus – Άρωμα Μνήμης.

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

Ο Βαγγέλης Ξύδας είχε προηγουμένως μια εμπειρία στην επεξεργασία της πολύτιμης πρώτης ύλης των εσπεροδοειδών του Κάμπου, όταν με την βιοτεχνία του Περλέας -στεγασμένη και αυτή σε αρχοντικό του Κάμπου- είχε ασχοληθεί με την παρασκευή γλυκών Χίου. To 2010 στη CITRUS ανέλαβε ενεργή δράση και ο επίσης Χιώτης Στάμος Φαφαλιός, που πλέον έχει αναλάβει το management της εταιρείας.

Το εγχείρημα πέτυχε και στις δύο δραστηριότητές του.

Το Μουσείο – το Citrus Memories -, που στεγάστηκε σ’ ένα οικογενειακό ειδικά διαμορφωμένο μοναδικό αρχοντικό του 1742, δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της ιστορίας, της καλλιέργειας, της συλλογής και της διακίνησης των εσπεριδοειδών της Χίου. Κάνοντας μια περιήγηση στον χώρο και μελετώντας τα τεκμήρια (χάρτες, φωτογραφίες, εργαλεία, καλλιεργητικές πρακτικές, υλικά συσκευασίας, ιστορίες των εμπορικών δρόμων των εσπεριδοειδών) ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι η καλλιέργεια των πορτοκαλιών και των μοναδικών μανταρινιών του Κάμπου είναι αυτή που έχει δώσει στην περιοχή την μοναδική οικονομική και πολιτιστική της αξία.

Το εγχείρημα του Μουσείου είχε τεράστια επιτυχία, μάλιστα έγινε ο τρίτος σε σειρά επισκέψιμος χώρος της Χίου. Και όχι άδικα, γιατί το κτήμα Citrus εκτός της προβολής των ντοκουμέντων της ιστορίας των εσπεριδοειδών του Κάμπου, ουσιαστικά είναι το μοναδικό κτήμα στο Κάμπο που είναι επισκέψιμο. Εδώ ο επισκέπτης μεταφέρεται σε άλλη εποχή, χάνεται μέσα στα καλοσυντηρημένα περιβόλια, τα πανέμορφα κτίρια, και είναι σαν να ζει σ’ ένα παραμύθι.

Η παραγωγική δραστηριότητα, είχε κι αυτή μεγάλη επιτυχία. Η Citrus αξιοποιεί δύο κτήματα στον Κάμπο της Χίου με συνολική έκταση 40 και πλέον στρεμμάτων, που κατά κύριο λόγο παράγουν βιολογικά προϊόντα και καλλιεργούνται με παραδοσιακές τεχνικές. Τα παραγόμενα προϊόντα είναι γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, υποβρύχια, τόσο με γεύσεις εσπεριδοειδών όσο και άλλων φρέσκων φρούτων, αλλά και φρέσκα λουκούμια και αμυγδαλωτά.

Η διάθεση γίνεται είτε στο κτήμα στον Κάμπο, είτε στην Αθήνα όπου διατηρούν μαγαζί, είτε σε συνεργαζόμενα καταστήματα. Η παρουσία της Citrus στις εμπορικές εκθέσεις είναι πάντα εντυπωσιακή γιατί από όπου περνά αφήνει πίσω το Άρωμα Μνήμης

  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος
  • Citrus - Άρωμα Μνήμης, Χίος

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες

Περιοχή

Citrus – Άρωμα Μνήμης

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΥ

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΑΒΕΡΝΕΣ - ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ - ΚΑΦΕΝΕΙΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΕΔΕΣΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΓΟΡΕΣ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ - ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!