More

Απλωταριά

Ο δρόμος της Απλωταριάς

Ο δρόμος της Απλωταριάς στη Χίο – όπως ο αντίστοιχος της Ερμού στην Μυτιλήνη – είναι ο κλασικός εμπορικός δρόμος της πόλης.

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

Αξίζει τον κόπο να τον περπατήσεις – μιας και έχει γίνει πλέον πεζόδρομος – μαζί με τους παράδρομους του και να απολαύσεις τα κτήρια και τις όμορφες κατοικίες του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα και να χαζέψεις. Μπορεί η παλιά αίσθηση του παζαριού να έχει εκλείψει και τη θέση των παλιών μαγαζιών με την πραμάτεια τους να την έχουν καταλάβει σύγχρονα καταστήματα καταναλωτικών αγαθών, σε μερικά σημεία ωστόσο, παραμένουν κάποιες οάσεις παλιών εποχών που κυρίως πουλούν τα φημισμένα γλυκά της Χίου. Τέσσερα  είναι τα μαγαζιά που ξεχωρίζουν, τα γλυκά Κοράκη Μαρίνου, το μπακάλικο του Βαριά, το ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκη και το πρατήριο ούζου Απαλαρίνα.

O φημισμένος Γιώργος Βαριάς είναι, απ’ όσο γνωρίζω, ο παραγωγός των περισσότερων εν Ελλάδι τουρσιών. Τα τουρσιά που θα συναντήσεις στο μικρό μαγαζάκι του δεν τα χωράει ο νους του ανθρώπου. Από τα κλασικά, όπως αγγουράκια, κουνουπίδια, πιπεριές, κρίταμα κι αγγινάρες, στα λιγότερο συνηθισμένα όπως μελιτζανάκια, σκόρδα, κρεμμύδια, καρότα και λάχανα έως τα πλέον σπάνια όπως  λωτοί, γλυκοπατάτες, σπαράγγια, κολοκάσια, κάστανα,  κυδώνια, φιστίκια (ανεπανάληπτη γεύση), σύκα, τζάνερα και μανταρινάκια.

Το πρατήριο της γνωστής αποσταγματοποιίας Απαλαρίνα βρίσκεται σε μια πάροδο της Απλωταριάς και είναι ένα ιστορικό στέκι της πόλης της Χίου. Δεν είναι ότι μπορείς να βρεις κάθε λογής απόσταγμα, ούζο σε πολλές εκδοχές – έμενα μ’ αρέσει στο τσίγκινο μπουκαλάκι ειδικό για τους ψαράδες -, μαστίχες, λικέρ, μπράντι, ανθόνερο και ροδόσταμο αλλά γιατί πάνω στον μαρμάρινο πάγκο στο βάθος του καταστήματος συναντάς την μικρή Βουλή του νησιού, καθώς μαζεύονται όλοι οι χαρακτηριστικοί τύποι της αγοράς, που έρχεται ο καθείς με τον μεζέ του, πίνουν παρέα και σχολιάζουν τα νέα της ημέρας.

Σε μια άλλη πάροδο της Απλωταριάς, στην οδό Ψυχάρη, βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο Αυγουστάκη που εδώ και μισό αιώνα γλυκαίνει του Χιώτες. Από το 1998 η επιχείρηση πέρασε στα χέρια των αδελφών Μονιώδη που δούλευαν χρόνια πριν στο εργαστήριο και από τότε διατηρούν αυτοί τον τίτλο. Η φήμη των γλυκών τους έχει περάσει τα σύνορα του νησιού, γι’ αυτό δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που δεν φεύγουν από την Χίο εάν δεν προμηθευτούν τις κόκκινες συσκευασίες – σήμα κατατεθέν των κουτιών του ζαχαροπλαστείου – με τα χαρακτηριστικά γλυκά, τα παραδοσιακά μασουράκια με αμύγδαλο και μέλι, ή με μαστίχα, τα μανταρινάκια, τα αμυγδαλωτά και τα τσουρέκια, τα περισσότερα καμωμένα από την χρυσοχέρα Άννα Μονιώδη.

 • Τουρσιά - Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Μασουράκια - Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος
 • Δρόμος Απλωταριά Χίος

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Απλωταριά, Χίος
 • Κατηγορία
  Αγορές
 • Περιοχή
  Χίος

Περιοχή

Απλωταριά

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΥ

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!