More

ΕΨΑ

ΕΨΑ

Η ΕΨΑ είναι μια παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση αναψυκτικών που έχει την έδρα της στην Αγριά, το παραθαλάσσιο χωριουδάκι του Βόλου. Το εργοστάσιό της αποτελεί πραγματικό στολίδι της περιοχής, μιας και πρόκειται για ένα κτίριο που έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική.

Η πορεία των 90 ετών έντονης παρουσίας, κυρίως στη Μαγνησία και την Θεσσαλία, «έδεσε» το προϊόν με την περιοχή. Η φήμη της για την ποιότητα της λεμονάδας της κυρίως και η διαφήμιση από στόμα σε στόμα, έκαμε τους Αθηναίους επισκέπτες του Πηλίου, -πριν ακόμη η εταιρεία απλώσει τα φτερά της σ’ όλη την Ελλάδα- να παίρνουν σαν δώρο στους γνωστούς τους, φορτώνοντας κασάκια με τα αναψυκτικά της στο αυτοκίνητό τους!

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινά το 1922, όταν τ’ αδέλφια Κοσμαδόπουλοι, από τη Ζαγορά, ιδιοκτήτες τράπεζας, αγοράζουν εκτάσεις στην Αγριά Βόλου και ιδρύουν την Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς Α.Ε. για την παραγωγή πάγου και τη διατήρηση φρούτων και λαχανικών.

Ταυτόχρονα, για την αξιοποίηση της υπερπαραγωγής λεμονιών της περιοχής, δημιουργούν κι ένα εργοστάσιο χυμού και παραγωγής αναψυκτικών.

Η άφιξη του Γερμανού χημικού μηχανικού Mr Otto, γεννά την περίφημη μυστική συνταγή της περίφημης λεμονάδας γκαζόζας.
Το 1936, η τράπεζα Κοσμαδόπουλου, χρεοκοπεί και η ΕΨΑ περνά στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Η επιχείρηση εκσυγχρονίζεται και η συσκευασία των αναψυκτικών γίνεται σε μια πρωτότυπη φιάλη, με μοντέρνα για την εποχή φόρμα, και σήμα έναν ανάγλυφο ρόμβο.
Λίγο πριν από τη δεκαετία του ’70, η παραγωγή πάγου σταματά, και η Εθνική Τράπεζα αποδέχεται την πρόταση εξαγοράς των αδελφών Μοσκαχλαΐδη και του Νίκου Τσαούτου και μεταβιβάζει τις μετοχές της ΕΨΑ σε αυτούς.

Οι νέοι ιδιοκτήτες, επενδύουν σε νέα μηχανήματα και εγκαταστάσεις και η παραγωγή βαθμηδόν περνά από 1.500 μπουκάλια την ώρα -που ήταν μέχρι τότε- στα 7.500, το 1982 η παραγωγή φτάνει τα 20.000 μπουκάλια την ώρα, ενώ στις μέρες ξεπερνά τις 30.000 φιάλες και τα κουτιά αλουμινίου φτάνουν τα 18.000 κουτιά την ώρα.

Στις μέρες μας, η ΕΨΑ στα 90 χρόνια της ζωής της, θεωρείται ότι είναι μια εταιρεία που παράγει ελληνικά αναψυκτικά με υψηλή και σταθερή ποιότητα στη γεύση τους, ενώ οι στρατηγικές προώθησης των προϊόντων της ξεχωρίζουν χάρις την πρωτοποριακή αισθητική τους και τις καινοτόμες ιδέες τους.

Η ΕΨΑ διατηρεί στις εγκαταστάσεις της ένα μουσείο, όπου εκτός του ενδιαφέροντος υλικού που αναφέρεται στην ιστορία της εταιρείας, περιλαμβάνει και μια συγκλονιστική συλλογή με τις γυάλινες φιάλες όλων των τοπικών εταιρειών της χώρας (περί τις 300), που πριν έρθουν τα δύο διεθνή μονοπώλια των αναψυκτικών, δρόσιζαν τους Έλληνες. Εδώ θα δείτε την ιστορία του Ελληνικού Αναψυκτικού!

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Δημοκρατίας, Αγριά 37300, Βόλος
 • Τηλέφωνο
 • E-mail
 • Ιστοσελίδα
 • Κατηγορία
  Παραγωγοί
 • Περιοχή
  Πήλιο - Βόλος

Περιοχή

ΕΨΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΗΛΙΟΥ - ΒΟΛΟΥ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!