More

Κοντοδημητρίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Το καφενείο παντοπωλείο στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από το Βόλο στο δρόμο προς τις Πινακάτες και τη Βυζίτσα, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα κεφαλοχώρια του Πηλίου, ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Κτισμένος αμφιθεατρικά με άπλετη θέα στον Παγασητικό κόλπο είναι πνιγμένος από ελιές καρυδιές, καστανιές, μηλιές, κερασιές και είναι το χωριό του Πηλίου με το μεγαλύτερο υψόμετρο, αφού η πλατεία του βρίσκεται στα 700 μέτρα υψόμετρο.

Το χωριό έχει σήμερα καμιά κατοσταριά κατοίκους  και  κατοικείται εδώ και 500 χρόνια. Επειδή ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα βαρύς, οι πρώτοι κάτοικοι του που ήταν βοσκοί  είχαν την συνήθεια να διαμένουν στον Άγιο Γεώργιο το καλοκαίρι και τον χειμώνα να κατεβαίνουν στα καλύβια τους που είχαν σε χαμηλότερα σημεία.

ΕΖΑ
ΕΖΑ

Λίγο πριν βγούμε από το χωριό, σε μιά απότομη στροφή πίσω από έναν ηλικιωμένο άνδρα που έκοβε  σε μιά ανυψωμένη αυλή, με το αλυσοπρίονό του ξύλα για τον χειμώνα, πήρε το μάτι ένα ταπεινό καφενεδάκι.

Οι  ιδιοκτήτες του, η Μελπομένη Κοντοδημητρίου, που μας υποδέχτηκε και ο αδελφός  Εύγγελος που ασχολιόταν με τα καυσόξυλα, βαστούν το καφενείο-παντοπωλείο, από το 1962,  ακρίβως μισόν αιώνα. Το μαγαζάκι μια σταλιά ήταν γεμάτο με εμπόρευμα που πραγματικά δικαιολογούσε τον όρο “παντοπωλείο”, είχε τα πάντα… όσα ήταν απαραίτητα τις δεκαετίες  60-70 και που εξακολουθούν να είναι χρήσιμα και στις μέρες μας. Κονσέρβες, ζυμαρικά, ζάχαρες, σαπούνια,  τσιγάρα, γάλατα, μπύρες αλλά και κατσαρολικά, γλάστρες, κουβάδες, φαράσια και  σκούπες…κι αν πήγαινες στην διπλάνη πόρτα σε μιά αποθήκη με θέα τον Παγασητικό θα έβρισκες όλα τα ζευγάρια από παπούτσια Μούγερ, παντόφλες, ελβιέλες, νυχτικά, χασέδες, τόπια υφάσματα και δεκάδες άλλους νεωτερισμούς!

Στη μέση του καφενείου στεκόταν η σόμπα που λειτουργούσε και σαν κουζίνα και στο βάθος ένα μικρό παρασκευαστήριο όπου φτιαχνόταν οι μεζέδες:  “Μην κοιτάς, τώρα που μείναμε δυό ψυχές στο χωριό το χειμώνα.  Παλιά ερχόνταν εδώ οι κυνηγοί, δεν υπήρχαν άλλα μαγαζιά, και γω τους μαγείρευα, εδώ στην ξυλόσομπα τα κυνήγια τους. Σπάνια νά κλεινε το μαγαζί πριν το ξημέρωμα,  αφού το διασκεδάζαμε!”  αφηγείται η κυρά Μελπομένη περιγράφοντάς  μας τα μεγαλεία εκείνων των εποχών.

Semeli Estate
Semeli Estate

Πέρασα τις προάλλες μετά από 5-6 χρόνια από τη συνάντησή μου με την κυρά-Μελπομένη…Το καφενείο ήταν κλειστό. Ρωτώντας έμαθα, ότι πήρε απόσπαση στον Παράδεισο για να φροντίσει τους εκεί κυνηγούς. Και το Πήλιο φτώχυνε γιατί το τελευταίο καφεμπακάλικο έπαψε να λειτουργεί …όπως φυσικά εξαφανίστηκε και ο κόσμος που το συντηρούσε!

Κι αν αφήνω το καφενείο στον χάρτη και στον οδηγό, που αφορά μόνο εν λειτουργία μαγαζιά, είναι γιατί ακόμα αυτός κόσμος υπάρχει στον νου μας και αξίζει να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας με δόσεις από μια εποχή που έφυγε για πάντα.

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide
 • Άγιος Γεώργιος Νηλείας - Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Πήλιο
 • Κατηγορία
  Καφενεία
 • Περιοχή
  Πήλιο - Βόλος

Περιοχή

Κοντοδημητρίου στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΗΛΙΟΥ - ΒΟΛΟΥ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

Ούζο Πλωμαρίου
Ούζο Πλωμάρι
error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!