More

Kalamata Papadimitriou

Kalamata Papadimitriou

Στη Θουρία της Μεσσηνίας, η εταιρεία Kalamata Papadimitriou παράγει μοναδικά ξίδια και μουστάρδες και είναι μια από τις πλέον ιστορικές εταιρείες της Καλαμάτας.

Η ιστορία της εταιρείας είναι ταυτισμένη με την ιστορία της οικογένειας Παπαδημητρίου. Ξεκίνησε το 1939 από τον Χρήστο Παπαδημητρίου με εμπόριο και την εξαγωγή τοπικών προϊόντων της Καλαμάτας: αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο και τη δεκαετία του ’50 διεισδύει στη Μ. Βρετανία, με ένα ακόμα τοπικό προϊόν: την Κορινθιακή σταφίδα. Σταδιακά, η εταιρεία επικεντρώνεται στη σταφίδα και αποκτά εξειδίκευση στο προϊόν αυτό, επεκτεινόμενη και σε νέες αγορές όπως η Ολλανδία και η Γερμανία.

Ο γιός του ιδρυτή της εταιρείας, ο οινολόγος Κώστας Παπαδημητρίου, επιστρέφει τη δεκαετία του ’70 από τις σπουδές του στο εξωτερικό, εντάσσεται στην εταιρεία και την εξελίσσει περαιτέρω, εδραιώνοντας τη θέση της στο διεθνές εμπόριο. Σύντομα η εταιρεία Παπαδημητρίου γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας κορινθιακής σταφίδας παγκοσμίως. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι τουρκικές εξαγωγές σταφίδας αρχίζουν να ξεπερνούν τις ελληνικές. Αν και πρόκειται για διαφορετική ποικιλία (σουλτανίνα), το προϊόν είναι πολύ πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις ελληνικές εξαγωγές.

Εκείνη την στιγμή ο Κώστας Παπαδημητρίου αποφασίζει να αξιοποιήσει τα χαρακτηριστικά της κορινθιακής σταφίδας – φυσικά σάκχαρα και μαύρο φυσικό χρώμα – για να φτιάξει… ξίδι και μάλιστα βαλσαμικό. Έλεγε τότε ο Κώστας Παπαδημητρίου:

«Στην Καλαμάτα το ξίδι ονομάζεται και γλυκάδι. Πολλοί ερμηνεύουν τον χαρακτηρισμό σαν να προέρχεται από τη διάθεση να εξωραΐσουν τη δριμύτητα του ξιδιού. Πιστεύω, όμως, γνωρίζοντας και τις οινοποιητικές συνήθειες της περιοχής, πως ο όρος γλυκάδι αποδόθηκε στα φρέσκα κρασιά της χρονιάς που, ενώ δεν έχουν ολοκληρώσει τη ζύμωση, παραμένουν γλυκά και σε πολλές περιπτώσεις “ξιδιάζουν”. To 1998 ξεκινά η παραγωγή βαλσαμικού ξιδιού και σήμερα 20 χρόνια μετά, είναι το γνωστό πλέον σε όλους μας ελληνικό «Βαλσαμικό Ξίδι Kalamata Papadimitriou» που έγινε το No1 Βαλσαμικό ξίδι σε πωλήσεις στην Ελλάδα.

Ήδη, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η τρίτη γενιά της οικογένειας Παπαδημητρίου -οι γιοι του Κώστα Παπαδημητρίου- ο Χρίστος και ο Δημήτρης, έχουν αναλάβει ενεργό συμμετοχή στην εταιρεία.

Το 2011 η εταιρεία εισήλθε σε μία ακόμη νέα κατηγορία για τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες, αναπτύσσοντας νέες σειρές καινοτόμων προϊόντων, βασισμένες στο βαλσαμικό ξίδι, κρέμες βαλσαμικού και μεσογειακές μουστάρδες ιδανικές για Μεσογειακές σαλάτες.

Σήμερα η εταιρεία Kalamata Papadimitriou έχει:

 • Εξαγωγές: 40% του τζίρου. Αποτελούνται κυρίως από επώνυμα προϊόντα και η πλειοψηφία τους κατευθύνεται σε χώρες της ΕΕ. Αιχμή του δόρατος η κρέμα βαλσαμικού.
 • No1 σε πωλήσεις κρέμα Βαλσαμικού σε Ελλάδα, Τσεχία και Κύπρο.
 • Παραγόμενα προϊόντα: Κρέμα Βαλσαμικού, Βαλσαμικό ξίδι, Μουστάρδα & vinaigrettes σε μικροσυσκευασίες.
 • Συνολικά 85% επώνυμα προϊόντα / 15% PL.
 • Οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας προς την Αγγλία, δραστηριότητα που πλέον αποτελεί μόνο το 5% του τζίρου της από 70% πριν από μερικά χρόνια. Για τις ανάγκες, πάντως, της παραγωγής των προϊόντων της, η εταιρεία προμηθεύεται ετησίως από ομάδα παραγωγών 600 τόνους κορινθιακής σταφίδας.
 • Ακολουθώντας τις σύγχρονες καταναλωτικές τάσεις για πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, η εταιρεία έχει τοποθετήσει στην αγορά δύο κρέμες βαλσαμικού με γλυκαντικό από το φυτό στέβια (κλασική και με ρόδι), ενώ διαθέτει στην αγορά και μουστάρδα με 50% λιγότερο αλάτι.

Ο Κώστας Παπαδημητρίου πιστεύει πολύ στα προϊόντα του αλλά και στη σημασία της σαλάτας στην ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας, γι’ αυτό και ήταν ο διοργανωτής του πρώτου Φεστιβάλ Σαλάτας το 2018, με συμμετοχή πάνω από 100 μαθητών σχολών μαγειρικής:

«Η ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας πρέπει να βασιστεί στις σαλάτες, γιατί λόγω του κλίματος η χώρα μας διαθέτει τα καλύτερα υλικά, από τα λάδια και τα ζαρζαβατικά, μέχρι τα μυρουδικά, μοναδικά χόρτα του βουνά, τυροκομικά και τα φρούτα, και αν επιμείνουμε μπορεί με τις σαλάτες να πρωταγωνιστήσουμε στον κόσμο όλο», μάς είπε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα, αποδεικνύοντας με τις πράξεις ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες εκτός της επιχείρησής τους θα πρέπει έχουν και ευρύτερα ενδιαφέροντα και να βλέπουν την ελληνική γαστρονομία ως ολότητα.

 • Κώστας Παπαδημητρίου - Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Παπαδημητρίου - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide
 • Kalamata Papadimitriou - Μεσσηνία - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Θουρία Μεσσηνίας, Καλαμάτα 24009
 • Τηλέφωνο
 • E-mail
 • Ιστοσελίδα
 • Κατηγορία
  Παραγωγοί
 • Περιοχή
  Καλαμάτα

Περιοχή

Kalamata Papadimitriou

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!