More

Κάμπος Χίου

Κάμπος Χίου

Νότια της πόλης της Χίου και κατά μήκος της ανατολικής ακτής του νησιού εκτείνεται μια εύφορη πεδιάδα, γνωστή με το όνομα Κάμπος, κατάφυτη από περιβόλια με εσπεριδοειδή.

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

Ο Κάμπος Χίου είναι μοναδικό παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης κατοικίας, γεωργίας και συμπληρωματικών λειτουργιών και δικαίως έχει χαρακτηριστεί «ιστορικός τόπος» και «παραδοσιακός οικισμός» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο οικισμός του Κάμπου αποτελείται από διακόσια μεγάλα κτήματα-περιβόλια που περιβάλλονται από ψηλούς μαντρότοιχους, οι οποίοι προστατεύουν τις καλλιέργειες από τον αέρα, τη σκόνη και την κλοπή. Στο εσωτερικό των κτημάτων στέκονται τα μοναδικής ομορφιάς αρχοντικά, με όλα τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής. Μεγαλοπρεπή κτίσματα, με μνημειακές εξωτερικές σκάλες, μεγάλες ταράτσες, ευρύχωρες και φωτεινές αίθουσες με τζάκια και ζωγραφιστά ταβάνια. Στους κήπους κοντά στο αρχοντικό, περίτεχνες βοτσαλωτές αυλές, μαρμαρόκτιστες  στέρνες συνδεδεμένες με τα μαγγανοπήγαδα και ένα ευρύ δίκτυο καναλιών με το οποίο αρδεύονται τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή, γιατί ο Κάμπος διαθέτει πολλά υπόγεια νερά και το πιο γόνιμο έδαφος της Χίου.

Ο Κάμπος Χίου άρχισε να κατοικείται τον 14ο αιώνα από τη Μαόνα, γενοβέζικη εμπορική εταιρία, που είχε αναλάβει το μονοπώλιο της μαστίχας, το εμπόριο, αλλά και την προστασία του νησιού από τους εχθρούς. Οι περιηγητές του 18ου και 19ου αιώνα έχουν περιγράψει την ομορφιά αυτού του χώρου με κάθε λεπτομέρεια.

Η κατάκτηση της Χίου από τους Τούρκους, το 1566, δεν άλλαξε τα δεδομένα στην περιοχή του Κάμπου και μέχρι τον 19ο αιώνα, ο Κάμπος, όπως και όλο το νησί γενικότερα, ακμάζει ολοένα και περισσότερο – η πόλη της Χίου θεωρούνταν η Βενετία της Ανατολής.

Η φοβερή σφαγή του 1822 αφανίζει κυριολεκτικά ανθρώπους, κτίσματα και κτήματα. Γύρω στο 1860-62 συντελέστηκε και μια καθοριστική αλλαγή στις καλλιέργειες, όταν η χιώτικη οικογένεια των Χωρέμηδων έφεραν από τις Ινδίες μανταρινιές, τις καλλιέργησαν στα δικά τους κτήματα και στη συνέχεια η καλλιέργειά τους επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον Κάμπο. Ήταν αυτό το μανταρίνι της Χίου που στη συνέχεια έγινε γνωστό για τη γεύση και το μεθυστικό άρωμά του.

Στον 20ο αιώνα πολλά κτήματα περνούν στα χέρια των επιστατών, άλλα με χρησικτησία και άλλα με αγορά, ενώ παράλληλα τα κτήματα της αστικής τάξης που ανθούσε στη διασπορά διατηρώντας όμως τους δεσμούς με το γενέθλιο τόπο, επανέρχονται και επισκευάζουν  τα αρχοντικά τους και νέοι ιδιοκτήτες εμφανίζονται στις παρυφές του Κάμπου. Σήμερα στον Κάμπο, ανάμεσα στις βόλτες που θα κάνουμε, αξίζει να επισκεφθούμε το ξενοδοχείο Αργέντικον όπως και το εργαστήρι γλυκών Citrus.

 • Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Κάμπος Χίου
 • Κάμπος ΧίουIMG02181
 • Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Κάμπος Χίου
 • Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Κάμπος Χίου - Greek Gastronomy Guide
 • Κάμπος Χίου
 • Κάμπος Χίου

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Κατηγορία
  Αξιοθέατα
 • Περιοχή
  Χίος

Περιοχή

Κάμπος Χίου

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΧΙΟΥ

Blue Star Ferries
Blue Star Ferries

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!