More

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη βρίσκεται στην Αδριανή, στην περιοχή Δράμας, ανάμεσα τους ορεινούς όγκους του Φαλακρού, του Μενοίκιου και του Παγγαίου.

Δεν είναι τα νούμερα και τα μεγέθη που εντυπωσιάζουν μόνο στο κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα, όπως η έκταση των ιδιωτικών αμπελώνων που ξεπερνά τα 1.800 στρέμματα, οι εγκαταστάσεις του υπερσύγχρονου οινοποιείου που αγγίζει τα 13.000 τ.μ., οι 800.000 φιάλες παραγόμενου οίνου, οι εντυπωσιακές υπόγειες κάβες με τα 600 γαλλικά δρύινα βαρέλια παλαίωσης, ή ο αριθμός των άνω των 700 βραβείων και διακρίσεων -μεταξύ των οποίων πολλά χρυσά μετάλλια- που έχουν κατακτήσει τα κρασιά του. Το πιο εντυπωσιακό είναι η ιστορία του Κώστα Λαζαρίδη, του ανθρώπου που τελικά άλλαξε ριζικά το σκηνικό του αμπελουργικού τοπίου στην Δράμα και δημιούργησε τον Δραμινό αμπελώνα.

Η ιστορία του Κώστα Λαζαρίδη

Ο Κώστας Λαζαρίδης, ο μικρός γιος του Γιώργου Λαζαρίδη, από νεαράς ηλικίας ανέλαβε από το 1967 τον ρόλο του εμπορικού αντιπροσώπου της εταιρείας μαρμάρων του πατέρα του στη Γερμανία. Τη δουλειά αυτή την έκανε με μεγάλη επιτυχία και κάποια στιγμή τα μάρμαρα Λαζαρίδη είχαν φτάσει να απασχολούν 600 άτομα. Το 1979 στο σπίτι του έξω από τη Δράμα, λόγω της αγάπης του στις ξενικές ποικιλίες, φυτεύει από χόμπυ τον πρώτο του αμπελώνα με 100 στρέμματα Sauvignon Blanc, Cabernet Saunignon και Ασύρτικο. Τα πήγαινε έλα στη Γερμανία συνεχίστηκαν, αλλά χρόνο με τον χρόνο ο αμπελώνας μεγάλωνε προσθέτωντας και νέες ποικιλίες όπως το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, Semillon αλλά και τo Αγιωργίτικο. Το 1986 μαζί με τον μεγάλο αδελφό του Νίκο Λαζαρίδη δημιουργούν την οινοποιία Λαζαρίδης ΟΒΓΕ. Η συνεργασία δεν τελεσφόρησε και το 1992 παίρνει ο καθένας τον δρόμο του.

Ο Κώστας δημιουργεί το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, με τον διακριτικό τίτλο Chateau Julia, στην Αδριανή Δράμας και ξεκινά τη δική του σελίδα στην οινοποιητική παράδοση της χώρας μας. Τα γενναιόδωρα χώματα της Δράμας και το ιδανικό μικροκλίμα της περιοχής, αλλά και ο σεβασμός στις βασικές αρχές της αμπελουργίες – διατηρώντας χαμηλές αποδόσεις ανά στρέμμα -, γεννούν την εκλεκτή πρώτη ύλη των ποικιλιών που βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους. Τα πρώτα κρασιά του Κώστα Λαζαρίδη – Αμέθυστος και Chateau Julia – εντυπωσιάζουν την ελληνική αγορά και κερδίζουν τις ξένες αγορές.

Οινοποιείο Κώστα Λαζαρίδη

Το οινοποιείο του σήμερα έχει να επιδείξει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα σε μηχανολογικό εξοπλισμό: πλήρες χημείο – εργαστήρια, μηχανισμός παρακολούθησης της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων μέχρι και το αμπελοτόπι, πνευματικά πιεστήρια, ανοξείδωτες δεξαμενές οινοποίησης και αποθήκευσης με ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενων θερμοκρασιών, αυτόματες εμφιαλωτικές μηχανές και τους απαραίτητους υπόγειους κλιματιζόμενους χώρους (κάβες). Οι εγκαταστάσεις του Κτήματος περιλαμβάνουν και ένα αποστακτήριο με το πιο σύγχρονο ίσως συγκρότημα αμβύκων στη χώρα μας, όπου παρασκευάζονται τα προϊόντα Τσίπουρο Ηδωνικό, τσίπουρο Ηδωνικό με γλυκάνισο και Ούζο Ηδωνικό.

Σήμερα από το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη παράγονται πέντε οικογένειες κρασιών, Amethystos, Chateau Julia, Domaine Costa Lazaridi, Οινωδία και Οινότρια Γη.

Τα προϊόντα της εταιρείας Κώστα Λαζαρίδη εξάγονται σε 23 χώρες στον κόσμο και σε ποσοστό περίπου 50-60% της συνολικής παραγωγής. Έξι άλλοι παραγωγοί ακολούθησαν το παράδειγμά του και ο Δραμινός αμπελώνας μέσα σε 30 χρόνια έγινε ίσως ο πιο δυναμικός της χώρας.

 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα
 • Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη - Δράμα

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες
 • Διεύθυνση
  Αδριανή, Δράμα, 66100, ΤΘ 157
 • Τηλέφωνο
 • E-mail
 • Κατηγορία
  Παραγωγοί
 • Περιοχή
  Δράμα

Περιοχή

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!