More

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη ιδρύθηκε το 1997 από τον Γιάννη Μπουτάρη, μια από τις ξεχωριστές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, όταν εκείνος αποχώρησε από την οικογενειακή εταιρεία Μπουτάρης Οινοποιητική που είχε δημιουργήσει ο παππούς του το 1879. Κι ενώ μαζί με τον αδελφό του Κώστα (ο Κώστας ασχολείτο με τα οικονομικά και τη διοίκηση και ο Γιάννης με αμπελουργία και οινοποιία) δημιουργούν το Οινοποιείο Μπουτάρη, μια από τις σημαντικότερες οινοποιίες στην Ελλάδα με οινοποιεία σε μέρη όπου παράγονταν ΠΟΠ κρασιά (Νάουσα, Γουμένισσα, Μαντινεία, Αττική, Κρήτη, Σαντορίνη) ο Γιάννης Μπουτάρης αποφασίσει να αποχωρήσει και να δημιουργήσει κρασιά της δικιάς του φιλοσοφίας.

Σταθμοί στην δικιά του πλέον πορεία είναι ότι το 1970 φυτεύει 400 στρέμματα Ξινόμαυρου στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βέρμιο, στο Γιαννακοχώρι, κοντά στην πόλη της Νάουσας. Ο αμπελώνας αυτός στη συνέχεια θα γίνει το Κτήμα Κυρ-Γιάννη.

Το 1985-1990 φυτεύει 200 στρέμματα λευκών ποικιλιών στα υψίπεδα του βορείου τμήματος του όρους Βέρμιο, στην περιοχή του Αμυνταίου και τo 1996 το παλαιό οινοποιείο που αγοράζεται στο χωριό Άγιος Παντελεήμωνας θα γίνει η «Παράγκα» το οινοποιείο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιo.

Το 1997 είναι η χρονιά που δημιουργείται η εταιρεία Κυρ-Γιάννη και η πρώτη σοδειά που οινοποιείται εξολοκλήρου στο νέο οινοποιείο.

Το 2004 ο Στέλλιος Μπουτάρης, πρωτότοκος γιός του Γιάννη, αναλαμβάνει την διοίκηση της εταιρείας και εμφιαλώνει το πρώτο του κρασί τις 2 Ελιές και μέχρι το 2006 φυτεύει διακόσια ογδόντα στρέμματα αμπελώνων με Ξινόμαυρο, άλλες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό του ιδανικότερου σημείου στο αμπέλι και των πιο κατάλληλων κλώνων Ξινόμαυρου.

Το 2009 προστίθενται εκατό ακόμη στρέμματα που κάνουν το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έναν από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στην Ελλάδα.

Σήμερα, ο Στέλλιος Μπουτάρης, οινοποιός τέταρτης γενιάς, καθοδηγεί την ομάδα του Κυρ-Γιάννη στην επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμός στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

Κι αν ο Γιάννης Μπουτάρης θεωρείται «πατριάρχης του ελληνικού οίνου» και μια προσωπικότητα πολυσχιδής, χαρισματική και θυελλώδης, ο οινοποιός που μέσα από τις αναζητήσεις του στον ελληνικό αμπελώνα “έφτιαξε” ανθρώπους που οδήγησαν το κρασί μας στη νέα εποχή όπως τον Άγγελο Ιατρίδη στο Αμύνταιο ή ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στη Νεμέα και τη Σαντορίνη, η ακόμα, διετέλεσε Πρόεδρος του ΣΕΟ, κίνησε γη και ουρανό για να υλοποιηθεί ο Οινοτουρισμός στην Ελλάδα και βραβεύτηκε από την Διεθνή Ακαδημία Οίνου ως ο οινοποιός της χρονιάς (1996, 2003), ο γιός του Στέλλιος είναι από τους νεότερους οινοποιούς με όραμα και καθαρή επιχειρηματική ματιά, που οδηγούν το κρασί μας στη νέα εποχή, εντός και εκτός συνόρων, και μάλιστα σε μια συγκυρία δύσκολη, οδηγώντας την εταιρεία του Κυρ-Γιάννη σε παραγωγή 1.000.000 φιαλών (τα δύο οινοποιεία Νάουσας και Αμύνταιου) ετησίως και την εξαγωγή των σε 35 χώρες!

Εκτός της θεσμικής του θέσης ως Πρόεδρος των Οίνων Βορείου Ελλάδος με την στάση του ενισχύει στις συνέργειες και τις συνεργασίες ενισχύοντας το brand του τόπου του.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να φιλοξενώ ξένο δημοσιογράφο και να μην του ανοίξω εκτός των δικών μου και φιάλες συναδέλφων παραγωγών της Νάουσας, για να τις δοκιμάσουν κι αυτές».

Σήμερα, ο αμπελώνας στο Γιαννακοχώρι στη Νάουσα με μια συνολική επιφάνεια που καλύπτει 580 στρέμματα και εκτείνεται σε υψόμετρο μεταξύ 280 και 330 μέτρων – το υψηλότερο σημείο της ζώνης ΠΟΠ Νάουσα – είναι φυτεμένος με Ξινόμαυρο (50%), Syrah (15%), Merlot (20%) και Cabernet Sauvignon (10%), ενώ η υπόλοιπη έκταση καλύπτεται από διάφορες πειραματικές ποικιλίες.

Με μια ποικιλομορφία στο terroir με τους διαφορετικούς τύπους εδάφους, από αργιλοαμώδη ως αμμοαργιλοπηλώδη, και τμήματα με διαφορετική κλίση και έκθεση στον ήλιο, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη έχει χωριστεί σε 40 διαφορετικά κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία καλλιεργείται ξεχωριστά. Η συνύπαρξη τόσων διαφορετικών στοιχείων σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο αποτελεί μια συνεχή πρόκληση για τον παραγωγό, αλλά ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πολύ σύνθετα και διαφορετικά κρασιά.

Tα κρασιά στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη που παράγονται στο οινοποιείο της Νάουσας είναι:

 • Μπλε τρακτέρ, ΠΓΕ Μακεδονίας, ποικιλίες Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot
 • Διάπορος, ΠΓΕ Ημαθίας, ποικιλίες Syrah, Ξινόμαυρο
 • Μπλε αλεπού, ΠΓΕ Ημαθίας, Syrah, Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon, Merlot
 • Ράμνιστα, ΠΟΠ Νάουσα, Ξινόμαυρο
 • Δυο ελιές, ΠΓΕ Ημαθίας, Syrah, Ξινόμαυρο, Merlot
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη, ΠΓΕ Ημαθίας, Syrah, Ξινόμαυρο, Merlot

 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide
 • Κτήμα Κυρ-Γιάννη - Νάουσα - Greek Gastronomy Guide

Άλλες Πληροφορίες

Άλλες Πληροφορίες

Περιοχή

Κτήμα Κυρ-Γιάννη

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ

ΤΟΠΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Παναγιά η Χοζοβιώτισσα, Μοναστήρι - Αμοργός - Greek Gastronomy Guide

Αμοργός

Γεφύρι της Άρτας - ``Η θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα`` - Greek Gastronomy Guide

Άρτα

Ζαγόρι - Greek Gastronomy Guide

Ζαγόρι

Μεσσηνία

Καλαμάτα

Πλέοντας στη λίμνη με κανό - Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη - Greek Gastronomy Guide

Κερκίνη

Αχίλλειον - Κέρκυρα - Greek Gastronomy Guide

Κέρκυρα

Αμπελώνας Νάουσας - Οινοποιεία Νάουσας - Greek Gastronomy Guide

Νάουσα

Γαία Οινοποιητική - Οινοποιείο Νεμέας - Greek Gastronomy Guide

Νεμέα

Πήλιο - Greek Gastronomy Guide

Πήλιο

null

Ρόδος

Σκιάθος - Greek Gastronomy Guide

Σκιάθος

error: Alert: Πνευματική ιδιοκτησία GGG !!